Čarovná flauta pre deti

10.02.2013 11:06

 

Bratislava

Už od roku 2006 uvádzajú mladí slovenskí umelci vďaka projektu kultúrnych poukazov Ministerstva kultúry SR ako aj vďaka spolupráci s Hudobným centrom tzv. "výchovné koncerty",avšak novou - pútavou formou. Momentálne pripravujú projekt hudobno-výchovných podujatí pre deti materských a základných škôl "Čarovná flauta pre deti" alebo "Malá čarovná flauta", ktorý vychádza so skúseností režijno-inscenačného tímu pod vedením Mgr. art. Jaroslava Pehala, člena Viedenskej štátnej opery a dirigenta Mgr. art. Daniela Simandla.

 

 


 

 

Ako hovorí Jaroslav Pehal: „našim cieľom je uviesť vždy ucelené hudobno-dramatické dielko vo veku primeranej forme tzv. cestujúceho divadla. Keď nechodí Mohamed k hore, príde hora k Mohamedovi...a toto príslovie platí aj u nás. Koľko už detí má možnosť prísť na operu do Bratislavy alebo do iného operného divadla? My prinášame operu k deťom a hráme priamo v obecnom kultúrnom dome, či dokonca v telocvični.“

 

Takto znela napr. Mozartova hudba – singspiel Bastien a Bastienka aj v škole v Letanovciach na Spiši, kde vyše polovicu žiakov tvoria rómske deti a ich vnímavosť pre hudbu bola fantastická. K ďalším realizovaným projektom patril pôvodný muzikál Dobrodružstvá Dona Chichota ako aj Flamenco-Carmen, kde organizátori spojili melódie svetoznámej Bizetovej opery s tanečným vyjadrením temperamentného Flamenca. Ako ďalej jeden z organizátorov Jaroslav Pehal hovorí, za roky ich činnosti uskutočnili stovky predstavení vo väčších mestách i v tých najzapadlejších dedinkách Slovenska, kde by o klasickej hudbe nemali inak ani potuchy a dodáva: ,,Veľa sa dnes rozpráva o výchove detí a mládeže k hudbe, ale málo sa pre to aj reálne robí. Projekty v kamenných divadlách nestačia a pre väčšinu detí sú neatraktívne alebo nedostupné.“

 

zo skúšky Malej čarovnej flauty

Viktória Ballánová (Papagena) a Marek Pobuda (Papageno), Jaroslav Pehal režisér

foto: Bystrík Polák

 

Štvrtý divadelný projekt "Malá čarovná flauta" vychádza už zo skúseností Jaroslava Pehala, člena Viedenskej štátnej opery, kde pôsobí od jesene 2011. Tam videl akým spôsobom pracujú s detským divákom či už v tzv. opernom stane na streche budovy štátnej opery alebo uvádzaním Čarovnej flauty pre deti, kde sú deti maximálne integrované do deja. Na jednom z turné Viedenskej štátnej opery v Japonsku v jeseni 2012 bola Čarovná flauta pre deti dokonca jeden z troch exportných titulov, ktorým sa opera prezentovala japonskému publiku - (popri Anne Bolene s Editou Gruberovou a Figarovej svadbe s Erwinom Schrottom), tak vysoko záležalo aj japonským organizátorom na výchove operného "dorastu".

 

 

zo skúšky Malej čarovnej flauty

režisér projektu Jaroslav Pehal a traja alternanti Papagena

foto: Bystrík Polák

 

 

 

Jaroslav Pehal

 

,,Určite oslovíme k spolupráci aj ďalšie orchestre na Slovensku či v Čechách. (Bastiena a Bastienku sme napr. úspešne uviedli so súborom starej hudby Musica Aeterna, či v rámci festivalu Mozartovy děti 2011 s Filharmóniou Brno alebo so Štátnym komorným orchestrom v Žiline v jeseni 2012). Čo ešte dodať na záver: je veľa umelcov, ktorí reprezentujú Slovensko v zahraničí, ja napriek môjmu zahraničnému angažmán chcem robiť naďalej aj pre Slovensko, lebo vidím, že pokiaľ veci vonku fungujú a opera vo Viedni má 99% vypredanosť a hrá vyše 300 večerov v roku, je to iste aj zásluhou tradície ale určite aj výchovy, prečo by to teda nemalo fungovať aj u nás? To je asi hlavné tvorivé motto príbehu, ktorý sa nazýva "Malá čarovná flauta."

 

Celý rozhovor s Jaroslavom Pehalom

Jaroslav Pehal: Detský divák je náročný, ale aj najúprimnejší


 

 

K spolupráci na projekt oslovil Jaroslav Pehal mladého dirigenta Daniela Simandla, ktorý je vedúcim operného štúdia na Kozervatóriu v Bratislave a pomohol pri výbere mladých talentovaných interpretov aj z radov študentov, pre ktorých sú tieto projekty vďačnou príležitosťou overiť si svoje prvé spevácke kroky v praxi. Okrem uvedenia predstavení v školách a škôlkach, či v kultúrnych domoch slovenských miest a obcí s klavírnym sprievodom majú organizátori na jeseň 2013 naplánované uvedenie Malej čarovnej flauty aj so Štátnym komorným orchestrom v Žiline.

 

 

Daniel Simandl, dirigent

 

MOZARTOVA „ČAROVNÁ FLAUTA PRE DETI“

Čarovná flauta je predposlednou operou W. A. Mozarta. Je to magická opera vychádzajúca z ľudovej rozprávkovej tradície: boj medzi svetlom a tmou, dobrom a zlom. Detského poslucháča môže osloviť práve jednoduchosťou svojej hudby. Touto produkciou pozývame detského diváka do sveta fantázie, krásy a ľudského porozumenia. Reagujeme na realitu, ktorá nás obklopuje, no zároveň poskytujeme divákom azyl pred svetom, ktorý reálne žijú. Chceme, aby sa náš divák počas predstavenia nechal viesť vlastným srdcom, aby vstúpil na územie detskej hravosti, tajomstiev, zázrakov a farieb. Do rozprávky, kde dobro a láska víťazí nad zlom, kde za pomoci umu a vtipu prekonávate tie najzložitejsie nástrahy osudu. To všetko sa nám ponúka z Mozartovej hudby, ako aj z hravého libreta divadelného principála Schikanedera. Čo sa týka verzie pre deti, tak existuje skrátená verzia pre deti kde sa ukáže väčšina dôležitých postáv príbehu. Našou ambíciou je detskému divákovi ukázať, že „OPERA“ nie je nezáživným žánrom, a že nie je len zábavou pre elitu. Prinášame nezabudnuteľný divadelný zážitok pre detské uši oči, myseľ, srdce a dušu! Čaká na vás úžasná hudba, kolektív skvelých mladých profesionálnych umelcov, spolunáležitosť kolektívneho vnímania a prežitia príbehu.“

 

Tieto predstavenia sú neverejné, objednávajú si ich školy, alebo rôzne inštitúcie. Projekt nie je projektom kamenného divadla, kde je dielo oficiálne klasicky premiérované. Malá čarovná flauta bude uvedená v zmysle verejnej generálky v druhej polovici februára. Reprízovanosť závisí od dopytu.

 

 

deti na opernom predstavení

foto: Filip Modify

 

 

viac o projekte ako aj kontakty sa nájdete tu

www.carovnaflauta.weebly.com

 

a taktiež na facebooku

https://www.facebook.com/carovnaflautapredeti?ref=ts&fref=ts

 

 

pripravil: Ľudovít Vongrej / Bratislava / 10. februára 2013

 

článok zaradený do: Operné správy

 

 

Diskusná téma: Čarovná flauta pre deti

mala carovna flauta

Iveta 17.04.2013
velmi dobry napad...dakujeme, dnes sme mali v Meduske operu nazivo...velky zazitok pre deti...tesime sa na dalsie :o)

mala carovna flauta

Tomáš 10.02.2013
Fantasticke :-)

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk