CD novinka: Béla Kéler - Spomienka na Bardejov

06.10.2012 22:12

 

V lete tohto roku vyšla na hudobný trh CD novinka skladateľa Bélu Kélera (1820-1882) pod názvom SPOMIENKA NA BARDEJOV. Tohto (ne)zabudnutého hudobného skladateľa, bardejovského rodáka, môžu nielen terajšie generácie spoznať vďaka úsiliu bardejovských hudobných nadšencov a tamojších inštitúcií, ktorí sa zasluhujú o naše kultúrne dedičstvo.

 

CD - SPOMIENKA NA BARDEJOV

 

 

Prednedávnom sme publikovali článok Petra Bubáka, učiteľa Gymnázia Leonarda Stöckela v Bardejove pod názvom Béla Kéler, (ne)zabudnutý skladateľ z Bardejova. Pán Bubák sa vo veľkej miere pričinil o zviditeľnenie B. Kélera, ako aj o vydanie tohto CD, ktoré si zaslúži pozornosť.

 

CD s názvom Spomienka na Bardejov nahral orchester Štátnej filharmónie Košice pod vedením vynikajúceho slovenského dirigenta Mariána Vacha, šéfdirigenta banskobystrickej Štátnej opery.

 

CD obsahuje 6 skladieb B. Kélera

 

1. Uhorská veseloherná predohra, Op. 108

2. Holubica mieru, polka-mazurka, Op. 80

3. Ladies Polka, Op. 29

4. Bardejovský spomienkový čardáš, Op. 31

5. Na krásnom Rýne spomínam na Teba, valčík, Op. 83

6. Veľký pekelný galop, Op. 83
 

Za zmienku stojí Bardejovský spomienkový čardáš, ktorý Béla Kéler skomponoval v roku 1858 na ceste z Bardejova do Debrecína. O jedenásť rokov neskôr vyšla tlačou prvá séria Brahmsových Uhorských tancov. Nie je však veľmi známe, že veľký Brahms, prevzal do svojho 5. uhorského tanca 32 taktov Kélerovho Bardejovského čardáša, bez akejkoľvek zmeny. Kým Brahmsov 5.uhorský tanec pozná celý svet, Kélerov Bardejovský čardáš je temer zabudnutý. Pozoruhodné sú aj iné skladby B. Kélera.

 

 

Obálku CD tvoria texty, ktoré informujú samozrejme o skladateľovi, dirigentovi ako aj o hudobnom telese, ktoré všetkých šesť skladieb nahralo, v tomto prípade o Štátnej filharmónii Košice. V popiskách k jednotlivým skladbám sa v stručnosti dozviete kedy a za akých okolností skladby vznikli.

 

Druhá polovici obálky je tvorená obrázkami, kde nechýba rodný dom skladateľa, foto zlatej medaily udelenej B. Kélerovi kráľom Švédska a Nórska v roku 1874, ale aj rukopis časti spomínaného Bardejovského spomienkového čardášu a rôzne iné obrázky.

 

Texty sú v slovenčine a v angličtine.

 

CD Spomienka na Bardejov si môžete kúpiť prostredníctvom stránky

www.videorohal.com

kde do vyhľadávača zadáte Béla Kéler

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / Bratislava / 6. októbra 2012          

 

článok zaradená do Rôzne

 

Tip na kliknutie

Béla Kéler, (ne)zabudnutý skladateľ z Bardejova

 

 

Diskusná téma: CD novinka: Béla Kéler - Spomienka na Bardejov

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk