Festival Janáček Brno 2012 tento rok znovu privíta prestížne európske operné súbory

15.11.2012 21:47

 

Brno

 

Medzinárodný festival Janáček Brno 2012, ktorý sa tohto roku uskutoční 16. – 25. novembra 2012 v Brne nesie podtitul Genius Loci.  Návštevníci festivalu sa môžu tešiť na vystúpenia prestížnych európskych operných súborov ako Opera Zuid Maastricht, Staatstheater Nürnberg, Národní divadlo Brno, Slovenské národné divadlo a Národní divadlo moravskoslezské. Pripravené sú taktiež koncerty, divadelné predstavenia, vernisáže, dopoludňajšie matiné, výstavy a ďalšie sprievodné programy.

 

 

Brno oslavuje veľkým festivalom svojho ešte väčšie syna…“, písali noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung o predošlom ročníku. Podobne ako v roku 2010 sa divákom predstavia popredné operné súbory z Európy. „Jako jeden z vrcholů letošního ročníku považuji inscenaci Věc Makropulos v podání Staatstheater Nürnberg v režii jednoho z nejvýznamnějších divadelníků současnosti, Roberta Carsena a pod taktovkou Marcuse Bosche“, uviedol Daniel Dvořák, riaditeľ Národního divadla Brno a dodal „Je naší ambicí, aby se Brno stalo synonymem pro Janáčka podobně jako Salzburk pro Mozarta nebo Bayreuth pro Wagnera a výběr umělců a souborů, kteří na tomto festivalu vystupují  tomuto cíli také podřizujeme.“

 

Leoš Janáček

 

Ďalším vrcholom festivalu je inscenácia opery Leoša Janáčka Káťa Kabanová v réžii Harryho Kupfera, ktorú v Brne predvedie holandská Opera Zuid z Maastrichtu. Za dirigentským pultom diváci uvidia popredného európskeho dirigenta brnenského pôvodu Stefana Veselku. Pozornosti neujde ani koprodukčná inscenácia opery Ericha Wolfganga Korngolda Zázrak Heliany, ktorú pripravilo Národní divadlo Brno spolu s Pfalztheater Kaiserslautern. Nemecká premiéra inscenácie bola uvedená v prestížnej ročenke magazínu Opernwelt ako objav roka. Domáce Národní divadlo Brno k festivalovému programu prispeje inscenáciou opery Osud Leoše Janáčka pod taktovkou mladého brnenského dirigenta Jakuba Kleckera v réžii Ansgara Haaga.

 

Vstupenky na festival Janáček Brno 2012 sú v predaji od 10. mája; na všetky vstupenky zakúpené do 30. júna platí 20% zľava. Návštevníci festivalu si môžu vstupenky zakúpiť aj online prostredníctvom stránky www.janacek-brno.cz, kde sú taktiež zverejňované všetky aktuálne informácie o festivale.

 

Podtitul letošního ročníku Genius Loci si klade za cíl poukázat na hudební odkaz Leoše Janáčka a vedle Janáčkovy tvorby představit také díla dalších významných skladatelů, jejichž život a dílo bylo spjato s Brnem“, približuje podtitul festivalu Pavel Lojda, tajomník Medzinárodného festivalu Janáček Brno. Popri Janáčkovej javiskovej tvorbe sú pre návštevníkov pripravené jedinečné koncerty, baletné predstavenia, činoherné večery, originálne dopoludňajšie matiné, výstavy a ďalšie sprievodné akcie. Na programe festivalu sa tiež významne podieľajú spoluusporiadatelia festivalu.

 

Národné divadlo Brno

 

Filhramonie Brno spolu s baletom Národního divadla  Brno pripravia Zjasněnou noc Arnolda Schönberga v choreografii Ralfa Dörnena, poslucháči Hudobnej fakulty Janáčkovej akadémie múzických um ěn í v Brne naštudujú exkluzívne pre Janáčkov festival hneď dve diela, a to Európsku turistiku Jozefa Berga a Krásku a zviera Miloslava Ištvana. Tešiť sa návštevníci môžu aj na tematické výstavy a lektorské úvody.

 

Medzinárodný festival Janáček Brno je výnimočný projekt, ktorý uvádza svetovo uznávaného skladateľa späť na mieste, kde strávil väčšinu života a vytvoril podstatnú časť svojho umeleckého diela. „Stále představuje též možnost, jak poukázat na skutečnost, že si váží Janáčkova díla i novou příležitostí, jak nenásilně podnítit přirozený cestovní ruch do místa ovanutého jeho geniem“, dodává Daniel Dvořák.

 

Program festivalu nájdete TU...

 

www.janacek-brno.cz

 

článok zaradený do: Aktuality

zdroj: Medzinárodný festival Janáček Brno

 

 

 


Tip na klinkutie

Jolana Fogašová: Janáček je neuveriteľne originálny a výborný dramatik

Jaroslav Kyzlink, dirigent: Janáček prerazil vo svete opernou tvorbou

 

 

 

Diskusná téma: Festival Janáček Brno 2012 tento rok znovu privíta prestížne európske operné súbory

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk