Joyce DiDonato prináša do Bratislavy úspešný projekt Drama Queens

01.11.2013 21:19

 

V novembri do Bratislavy zavíta svetová operná diva, americká mezzosopranistka Joyce DiDonato s nezvyčajným a o to zaujímavejším programom Drama Queens. V rámci jesenného koncertného turné s projektom Drama Queens, bude po európskych metropolách umelkyňu sprevádzať orchester Il Complesso Barocco (založený v roku 1979 v Amsterdame).

 

 

Joyce DiDonato Drama Queens

foto: © Josef Fischnaller Virgin Classics

 

 

Joyce DiDonato patrí k súčasnej svetovej opernej špičke. Uznanie si získlala svojou jedinečnou interpretáciou, vzrušujúcou farbou hlasu, ako aj virtuóznym, suverénnym a štýlovo čistým hudobným prednesom. Hviezda prestížnych operných scén je uznávaná a vyhľadávaná umelkyňa. Na svojom konte má popri účinkovaní na tých najlepších operných a koncertných scénach a pomerne rozsiahlou diskografiou, aj niekoľko prestížnych ocenení, ku ktorých v lete pribudlo ďalšie. V auguste 2013 jury prestížnej nemeckej ceny ECHO Klassik opäť ocenila Joyce DiDonato titulom Speváčka roka práve za projekt Drama Queens, s ktorým vystúpi na svojom novembrovom koncerte v Slovenskom národnom divadle.

 

 

Joyce DiDonato Drama Queens

foto: © Josef Fischnaller Virgin Classics

 

 

V jej podaní v Bratislave ožijú: egyptská kráľovná Orontea, rímska cisárovná Ottavia, palestínska kráľovná Berenika, perzská princezná Roxana a mnohé ďalšie v hudobnom spracovaní majstrov baroka A. Cestiho, C. Monteverdiho, G. M. Orlandiniho, J. A. Hasseho, G. F. Händela a iných. Ján Korecký z agentúry Kapos, ktorý organizuje bratislavský koncert, sľubuje divákom nevšedný umelecký zážitok.

 

 

Joyce DiDonato o projekte Drama Queens

 

,,My, speváci, máme sklon sa chváliť tým, že naše povolanie nám poskytuje vôbec najlepší spôsob psychoterapie, lebo je nám umožnené vypustiť väčšinu svojich vnútorných démonov cez postavy hrdinských kráľovien drám, s ktorými sa stretávame na javisku – s tými dokonalými dámami, ktoré ronia slzy i milujú, stonajú a mstia sa veľkolepo a štýlovo, viac ako v akejkoľvek inej umeleckej forme. Navonok je takáto terapia nesporným prínosom v prostredí preplnenom výzvami a mimoriadnym napätím. Skutočné vyslobodenie a radosť však prichádzajú až vtedy, keď do takejto zmesi primiešame aj vás, poslucháčov, a uzavrieme s vami tichú dohodu o spoločnej ceste po týchto skrytých miestach, ktorým sa v každodennom živote so značným úsilím snažíme vyhnúť.

 

Prečo tieto kráľovné drám tak obdivujeme? Z môjho pohľadu nájdeme odpoveď v podstate našej lásky k opere: prahneme po otváraní skrytých dvier k tým najskvostnejším, najzložitejším, bytostne ľudským a hlboko dojímavým emóciám, ku ktorým by sme sa vlastným pričinením nedokázali ani priblížiť. Pochabé zápletky a napäté situácie v operných dielach nám umožňujú popustiť uzdu našim vlastným, často zaháľajúcim predstavám. Ochotne vstupujeme do sveta veľkých drám a želáme si nájsť očakávané uvoľnenie v Kleopatrou prelievaných bolestných slzách, poplakať si pri nespútanej Roxaninej radosti, či sa azda naučiť čistejšej láske pri Oronteinom úprimnom vyznaní jej spiacemu milému.

 

Kráľovná barokovej drámy sa ničomu nebráni, nič neskrýva (pokiaľ to však neposlúži jej zámerom), obnažuje svoju rýdzosť a cez nádhernú majstrovskú hudbu nám dáva povolenie robiť to isté. Kto potrebuje terapiu?"

 

                                                                                                             Joyce DiDonato

 

 

Joyce DiDonato Drama Queens

foto: © Josef Fischnaller Virgin Classics

 

 

Joyce DiDonato

Drama Queens

Slovenské národné divadlo, Bratislava, nová budova

7. novembra 2013 o 19.30 h

Hudobný sprievod:

IL COMPLESSO BAROCCO

(Holandsko)

 
 

 

Joyce DiDonato

 

Nositeľka ceny Grammy 2012 Joyce DiDonato patrí k najvýraznejším umelcom súčasnej opernej scény. Týždenník The New Yorker ju označil za „azda najpresvedčivejšiu speváčku svojej generácie“, denník The Times prirovnal jej hlas ku „24-karátovému zlatu“. Preslávila sa predovšetkým interpretáciou diel Rossiniho, Händela a Mozarta.

 

 

Joyce DiDonato Drama Queens

foto: © Josef Fischnaller Virgin Classics

 

 

Joyce DiDonato sa narodila a vyrastala v Kansase, vyštudovala Štátnu univerzitu v kansaskom meste Wichita a Akadémiu vokálneho umenia vo Philadelphii, bola členkou programu pre mladých umelcov pri operách v San Franciscu, Houstone a Santa Fe. Jej parádnymi rolami sú Rossiniho postavy, denník Financial Times vyhlásil jej Elenu, ktorú spievala v novej inscenácii opery Jazerná pani v londýnskej Covent Garden na jar 2013, za „úplne najlepšiu v posledných rokoch“.

Joyce DiDonato je tiež veľmi vyhľadávanou koncertnou speváčkou. Tento rok sa po prvýkrát vydala na recitálové turné po Južnej Amerike, kam sa opäť vráti v lete 2014. V poslednej dobe vystúpila na koncertných pódiách v Berlíne, vo Viedni, v Toulouse, Miláne a Aspene. V septembri 2013 bola hosťom preslávenej Poslednej noci, čiže záverečného koncertu festivalu BBC Proms v londýnskej Royal Albert Hall.

 

Na opernej scéne vystúpila v minulej sezóne ako Rómeo (Bellini: Kapuletovci a Montekovci) v San Francisco Opera a v Bavorskej štátnej opere v Mníchove, v titulnej role Donizettiho opery Maria Stuarda v newyorskej Metropolitnej opere a ako Elena (Rossini: Jazerná pani) v londýnskej Covent Garden a v Santa Fe Opera. Vrcholy súčasnej sezóny zahŕňajú Belliniho operu Kapuletovci a Montekovci v Kansas City, Massenetovu Popolušku v Grand Teatre del Liceu v Barcelone, Mozartovu operu La clemenza di Tito v Lyrickej opere v Chicagu a návrat do Metropolitnej opery v titulnej role Rossiniho Popolušky. Sezónu speváčka ukončí titulnou rolou Donizettiho v opere Maria Stuarda v Covent Garden.

 

Joyce DiDonato nahráva exkluzívne pre Erato/Warner Classics. Jej CD album Diva/Divo (2011) získal cenu Grammy v kategórii Najlepší sólový album, veľmi úspešný je tiež nasledujúci titul Drama Queens (2012). Ohliadnutím sa za jej desaťročnou spoluprácou s Erato/Warner Classics je CD s názvom ReJoyce! vydané v septembri 2013.

 

Početné speváčkine pocty a vyznamenania zahŕňajú prestížny titul Umelkyňa roka, ktorý jej v roku 2010 udelil londýnsky časopis Gramophone spolu s cenou v kategórii Nahrávka roka za jej album Rossini: Colbran, the Muse. V roku 2012 bola uvedená do Siene slávy časopisu Gramophone. Získala Umeleckú cenu Beverly Sills, titul Speváčka roka londýnskej Kráľovskej filharmonickej spoločnosti a prestížnu cenu talianskych hudobných kritikov Premio Franco Abbiati – titul Najlepší spevák roka 2011. Dvakrát získala nemeckú cenu Echo Klassik ako Speváčka roka – v rokoch 2010 a 2013.

 

 

www.joycedidonato.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Ľudovít Vongrej

 

Vstupenky zakúpite v sieti Ticketportál, www.snd.sk a na www.kapos.sk

 

Agentúra kapos poskytuje zľavu pre dôchodcov vo výške 50% TU...

Zľavu pre čiateľov Opera Slovakia vo výške 20%, poskytuje agentúra Kapos TU...

 


 

info na

www.kapos.sk

www.joycedidonato.com

 

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

zdroj: Kapos

video: youtube

foto: © Josef Fischnaller Virgin Classics

článok zaradený do: Operné korzo

 

 

Tip na kliknutie

Svetoznáma Joyce DiDonato zaspieva už onedlho v Bratislave


 

 

Fotogaléria: Joyce DiDonato prináša do Bratislavy úspešný projekt Drama Queens

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Joyce DiDonato prináša do Bratislavy úspešný projekt Drama Queens

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk