Legendárny interpret verdiovských postáv Leo Nucci ako hosť Opery SND

03.06.2012 20:53

 

Bratislava

 

V závere opernej sezóny 2011/2012 poctí našu prvú opernú scénu hosťovaním jeden z najlepších svetových barytonistov súčasnosti, umelec medzinárodnej opernej scény, slávny, fenomenálny Leo Nucci, ktorý sa slovenskému publiku predstaví v postave Francesca Foscariho v opere Giuseppe Verdiho Dvaja Foscariovci.

 

 

 

Leo Nucci

 

 

Leo Nucci sa narodil 16. apríla 1942 neďaleko Bologne a debutoval ako víťaz speváckej súťaže v Spolete ako Figaro v Rossiniho Barbierovi zo Sevilly. V roku 1973 spieval svojho prvého Rigoletta. Následne, v roku 1977 debutoval v svetoznámej milánskej La Scale, opäť ako Figaro, a v roku 1978 stvárnil postavu Millera vo verdiho opere Luisa Miller v londýnskej Royal Opera House Covent Garden. Interpretačné majstrovstvoi a technická bravúra mu otvorili dvere do všetkých významných operných domov v Európe, Severnej a Južnej Amerike i v Japonsku. Nucciho širokospektrálny repertoár zahŕňa talianske opery od belkanta až po diela veristických autorov. Jeho zvučný zamatový hlas, prepracovaná technika a dramatické schopnosti ho však radia k najlepším interpretom Verdiho postáv. Známe sú jeho kreácie Macbetha, Lunu, Germonta, Amonasra, Jaga, Falstaffa, či perlu jeho repertoáru Rigoletta, ktorého spieval viac ako 450 ráz. Spolupracoval s najvýznamnejšími dirigentskými osobnosťami ako Herbert von Karajan, Nello Santi, Georg Solti, Riccardo Muti, Claudio Abbado, Carlos Kleiber, James Levine, Zubin Mehta, Carlo Maria Giulini, Giuseppe Patanè, Bruno Bartoletti, Daniel Oren, Lorin Maazel, Riccardo Chailly a medzi jeho javiskových partnerov pravidelne patrili Luciano Pavarotti, Joan Sutherland, Peter Dvorský, Plácido Domingo, Diana Damrau či Piotr Beczala.

 

 

 

 

 

V súčasnosti najčastejšie vystupuje v Zürichu (v operách Rigoletto, La traviata a Simone Boccanegra), Londýne (La traviata), Mníchove (Luisa Miller), Berlíne (Dvaja Foscariovci, La Traviata) a Bilbau (Nabucco). Jeho interpretačné majstrovstvo budú mať možnosť návštevníci obdivovať počas nastávajúcich sezón vo Verdiho operách aj v milánskom Teatro alla Scala (Rigoletto, Luisa Miller a Nabucco), v londýnskej Covent Garden (Nabucco), v Palerme (Dvaja Foscariovvci), v Barcelone (La traviata), vo Viedni (Rigoletto) a i.

 

 

 

Leo Nucci v Slovenskom národnom divadle

 

Hviezdu slávnej milánskej La Scaly, opery v Zürichu, Londýne, Mníchove, Berlíne, Viedne... môžu diváci uvidieť v repríze opernej inscenácie Giuseppe Verdiho Dvaja Foscariovci, v postave Francesca Foscariho v réžii Mariána Chudovského. Spolu s maestrom budú 28. júna 2012 v Novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave pod taktovkou mladého slovenského dirigenta Martina Leginusa účinkovať Boldizsár László a. h. (Jacopo Foscari), Louise Hudson (Lucrezia Contarini), Ján Galla (Jacopo Loredano), Ján Babjak (Barbarigo), Michaela Šebestová a. h. (Pisana), Peter Malý a. h. (Sluha Rady Desiatich), Ladislav Šipeky a. h. (Sluha dóžu). V tomto obsadení sa spolu s maestrom Nuccim diváci prenesú do malebných Benátok a uvidia tak príbeh skutočnej historickej postavy dóžu Francesca Foscariho, ktorý napriek svojmu postaveniu a moci nedokázal ochrániť vlastného syna pred intrigami a politickou manipuláciou svojich protivníkov vo Verdiho diele plnom ušľachtilej krásy, strhujúcej melodiky i dramatickosti. Je to dráma manželskej vernosti a lásky, dráma rozpoltenej osobnosti vladára a milujúceho otca, dráma, v ktorej hybnou silou je nenávisť, túžba po moci a pomste.

 

 

 

Giuseppe Verdi: Dvaja Foscariovci


Tragedia lirica v troch dejstvách



nová budova, Sála opery a baletu, štvrtok 28. jún 2012 - 19:00
 
Hudobné naštudovanie:
    Friedrich Haider
Dirigent:    Martin Leginus
Réžia:    Marián Chudovský a.h.
Scéna:    Jozef Ciller
Kostýmy:    Peter Čanecký
Zbormajster:    Pavel Procházka
 
Francesco Foscari:    Leo Nucci a.h.
Jacopo Foscari:    Boldizsár László a. h.
Lucrezia Contarini:    Louise Hudson
Jacopo Loredano:    Ján Galla
Barbarigo:    Ján Babjak
Pisana:    Michaela Šebestová a. h.
Sluha Rady Desiatich:   Peter Malý
Sluha dóžu:    Ladislav Šipeky
detské postavy:    Róbert Klenka, Daniel Šlepkovský, Samuel Farley, Lukáš Mňačko

 

Spoluúčinkuje orchester a zbor opery Slovenského národného divadla

 

 

 

www.snd.sk

 

 

 

 

Zostavil: Ľudovít Vongrej / 3. júna 2012 / Bratislava                  

 

 

 

Diskusná téma: Legendárny interpret verdiovských postáv Leo Nucci ako hosť Opery SND

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

Pridajte sa k nám a spoznajte svet opery

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk