Magdaléna Blahušiaková dostala k narodeninám koncert svojich žiakov

28.03.2013 00:12

 

Bratislava

 

Žiaci Magdalény Blahušiakovej venovali svojej profesorke spevu k okrúhlemu životnému jubileu okrem veľkej kytice červených ruží aj hudobnú kyticu a to v podobe veľmi príjemného komorného koncertu.

 

 

Z koncertu pre Magdalénu Blahušiakovú

foto: Ľudovít Vongrej

 

 

Tento rok oslavuje okrúhle narodeniny významná slovenská operná a koncertná speváčka a v súčasnosti vokálna pedagogička Magdaléna Blahušiaková. K tomuto výročiu jej žiaci pripravili komorný koncert, ktorý sa konal v stredu 27. marca v Zichyho paláci v Bratislave. Na koncerte odzneli známe árie a piesne rôznych období v interpretácii súčasných, aj bývalých žiakov Magdalény Blahušiakovej. Na klavíri hral Branko Ladič. Hudobná kytica bola zostavená z výsledkov pedagogickej práce oslávenkyne a diváci mohli vidieť a počuť pestrú spevácku paletu od basu až po vysoký koloratúrny soprán. Žiaci tak svoje profesorke vyjadrili vďaku za jej umenie, prácu a odmenili ju kvalitným výkonom okoreneným radosťou zo spevu a z ich spoločnej práce. Vo svojom príhovore oslávenkyňa pripomenula, že v čase jej aktívnej umeleckej činnosti na operných javiskách nikdy nechcela učiť, no nakoniec sa rozhodla odovzdať svoje skúsenosti ďalším generáciám, za čo je dnes veľmi vďačná.

 

 

Z koncertu pre Magdalénu Blahušiakovú

foto: Ľudovít Vongrej

 

 

Magdaléna Blahušiaková

 

,,To, čo mi dnes moji študenti darovali bolo nádherné a moja duša je spokojná, pretože oni sa spevom môžu živiť na vysokej úrovni. Som veľmi rada, že tu boli všetci naraz a že všetci spolu spievali. Som šťastná a spokojná, že to, čo som do nich vložila, môžu teraz zúročiť.“

 

 

Z koncertu pre Magdalénu Blahušiakovú

foto: Ľudovít Vongrej

 

Operná speváčka a vokálna pedagogička Magdaléna Blahušiaková sa narodila 28. marca 1943 vo Vrútkach. Spev študovala na bratislavskom Konzervatóriu u prof. Smutnej-Vlkovej, na VŠMU u prof. Cokovej, na Bulharskom štátnom konzervatóriu v Sofii a tiež v Benátkach. V roku 1969 - 84 pôsobila ako sólistka opery Štátneho divadla v Brne, od roku 1981 opery SND v Bratislave. Vytvorila množstvo postáv. Výrazne sa uplatnila v talianskom opernom repertoári, v ktorom vytvorila svoje najväčšie postavy -Santuzza Cavalleria rusticana, Manon (Manon Lescaut), Desdemona (Otello), Aida (Aida), Tosca (Tosca), Nanetta (Falstaft), Violetta (Traviata) a ďalšie. Čestná občianka mesta Vrútky od roku 1993.

 

 

Z koncertu pre Magdalénu Blahušiakovú

foto: Ľudovít Vongrej

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / Bratislava / 28. marca 2013

 

článok zaradený do: Operné správy

 

 

Fotogaléria: Magdaléna Blahušiaková dostala k narodeninám koncert svojich žiakov

Diskusná téma: Magdaléna Blahušiaková dostala k narodeninám koncert svojich žiakov

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk