Miriam Garajová: Mary a Scrooge boli v niečom rovnakí.

13.11.2011 21:50

 

Miriam Garajová o interpretácii postavy Mary v pripravovanej premiére Opery SND v Bratislave.

Ján Cikker: Mister Scrooge, 18. novembra 2011 v historickej budove SND.

 

Miriam Garajová

 

Cikerrova hudba, ako som zistila, patrí k tým, ktoré človek pochopí, príjme alebo si obľúbi až neskôr, nie na prvé počutie. Rozhodne ju neodmietam, ako niektorí, naopak si ju obľubujem stále viac a našla som si v nej svoje highlights, ktoré si vychutnávam, a ktoré nachádzam práve v parte mojej postavy – Mary.


Tá je pre mňa vokálne i vnútorne zaujímavá. Dáva priestor na dostatočné predstavenie môjho hlasu a svojim posolstvom zasahuje srdce Scroogea, takže ovplyvňuje samotný dej, aj keď je len zjavením z druhého sveta. Domnievam sa,že zjavenia od Boha sú potrebné hlavne vtedy, keď je nevyhnutná radikálna zmena človeka a je úžasné, že tento príbeh „Vianočná koleda“ ,túto zmenu obsahuje a tým nám dáva nádej a posilňuje vieru, že Bohu naozaj nič nie je nemožné a že aj zlý človek môže byť zmenený.


Pred pár týždňami si vzala život moja kamarátka podobne ako Mary. Uvedomujem si, že k takémuto činu môže viesť len maximálne zúfalstvo, neschopnosť prijať bezútešnú situáciu a tým pádom nechuť ďalej žiť. Je to veľmi smutné, pretože Boh tento život daroval a iste má s ním svoj plán, takže akákoľvek ťažká situácia je tu v podstate pre naše dobro, a aby nás posunula ďalej. A keď nemôžeme byť s človekom, ktorého milujeme, iste nás čaká niečo iné a lepšie.


Vlastne Mary a Scrooge boli v niečom rovnakí : obidvaja zlyhali v tom, že na sa na niečo upli. Scroogeovou modlou boli peniaze a Mary mala modlu samotného Scroogea. Z toho pre nás plynie veľké poučenie – nevytvoriť si modlu z nikoho a z ničoho, dôverovať iba Bohu.

Samotná hudba Mr.Scrooge je ťažká na naštudovanie, plná nečakaných intervalov a častých zmien taktov, ale v konečnom dôsledku pôsobí kompaktne a má schopnosť zaujať...hlavne v súhre s orchestrom, s ktorým získava podľa mňa svoje osobitné čaro.

 

Miriam Garajová, predstaviteľka Mary v opere Jána Cikkera: Mister Scrooge.

 

 

 

Publikoval: Ľudovít Vongrej / 13. novembra 2011      

 

 

 


 

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk