Operná časť 39. ročníka festivalu Zámocké hry zvolenské

15.05.2012 13:45

 

 

Banskobystrická opera zverejnila program opernej časti 39. ročníka festivalu Zámocké hry zvolenské. Operná časť bude prebiehať od 24. do 30. júna 2012 na Zvolenskom zámku. Tak ako každý ročník, aj tento diváci uvidia v operných inscenáciách a koncertoch špičkových domácich aj zahraničných operných umelcov. Budú aj dve slovenské premiéry opier a to opera Vincenza Belliniho: BEATRICE DI TENDA a opera Umberta Giordana: FEDORA. Na hrade odznie aj koncert mladých umelcov, ako aj čerstvá premiéra Štátnej opery.

 

 

 


 

ZÁMOCKÉ HRY ZVOLENSKÉ sú najstarším plenérnym profesionálnym divadelným festivalom na Slovensku a jeho kontinuita nebola zatiaľ ani raz prerušená. Festival prešiel od svojho vzniku v roku 1974 viacerými zmenami: k činohernej časti festivalu pribudla časť operná, priestor na zámockom nádvorí sa postupne otvoril divadlám z celého Slovenska a od roku 1993 sú prizývané i zahraničné divadlá. Teraz nesie festival podtitul "medzinárodný letný divadelný a operný festival". Koná sa každoročne v júni a je to bodka, ktorá ukončuje divadelnú sezónu. Z tejto rôznorodej ponuky si naozaj môže vybrať každý záujemca o divadelné umenie a fakt, že festival je každoročne bohato navštevovaný, to potvrdzuje. Veľký záujem býva samozrejme o zahraničné divadlá a ich predstavenia, ktoré by inak diváci nemali možnosť navštíviť.

ZÁMOCKÉ HRY ZVOLENSKÉ sú atraktívne prepojením na historický kolorit dejiska festivalu: Zvolenský zámok a  jeho nádvorie mávajú večer čo večer pod nočnou oblohou neopakovateľnú atmosféru, ktorá ozvláštni každé predstavenie a je neobvyklou skúsenosťou aj pre hosťujúce súbory. Mnohé z nich sa preto na tento festival opakovane radi vracajú. Návštevníci festivalu majú cez deň možnosť prehliadnuť si výstavy a expozície Zvolenského zámku. Vnútorné priestory Zvolenského zámku, napríklad Kazetová sieň alebo Stĺpová sieň, poskytujú priestor komornejším predstaveniam festivalu.


 

Príhovor PhDr. Jaroslava Blahu, riaditeľa a dramaturga opernej časti ZHZ 2012

 

 


 

 

,,Isto mi strážcovia čistoty našej krásnej slovenčiny odpustia čudne znejúci novotvar: zozámočtieva sa. V dňoch vrcholiaceho astronomického leta sa rozozvučí nádvorie Zvolenského zámku opäť operou. Veríme, že programová ponuka uspokojí aj tých najnáročnejších. Tento rok síce absentuje Nabucco, ale najväčší operný skladateľ histórie Giuseppe Verdi, ktorého dvojstoročnicu si o rok pripomenieme, má aj iné a azda aj zaujímavejšie diela ako tento biblický príbeh so slávnym zborom. Mnohým by, samozrejme, stačilo pravidelne hrať na zámku Nabucca, Carmen, Rigoletta či Toscu a nebola by núdza o divákov. Ale je práve toto podstatné kritérium existencie jediného slovenského operného festivalu, ktorý má (zatiaľ nie vždy úspešne) prirodzenú ambíciu osloviť aj poslucháčov v širšom než regionálnom stredoslovenskom kontexte? Festivalu, ktorý nechce byť iba chudobným príbuzným už pevne etablovaných letných operných akcií v zahraničí. Operné Zámocké hry zvolenské (ďalej ZHZ) potrebujú svoj originálny imidž, svoju aspoň skromnú osobitosť na európskej letnej opernej mape. Prepáčte, ale letný operný Zvolen nezviditeľní obohrávaná verdiovka, ale kvalitný titul, ktorý skutočný operný divák nemá možnosť počuť každý deň a hocikde. Pritom predbežne nemienime opúšťať programový terén klasickej „stredomorskej“ (talianskej, prípadne francúzskej) opery. Tú miluje široké spektrum obecenstva a milujú ju aj interpreti. A ešte jeden aspekt svedčiaci v prospech zvolenej programovej orientácie: Naša mladá operná kultúra, najmladšia na kontinente (!), má priam neuveriteľné dlhy v poznaní širokého spektra tejto literatúry. Operné ZHZ sú jedinečnou možnosťou toto manko zúžiť. A tak namiesto Nabucca ponúkame v poslednom júnovom týždni na zámku v slovenskej premiére Giordanovu veristickú FEDORU (titulná postava tejto opery patrí k vyhľadávaným úlohám veľkých primadon od Callasovej cez Scottovú a Freniovú až po Georghiu), Verdiho SIMONA BOCCANEGRU, Mozartove COSI FAN TUTTE, ktoré sú napriek rakúskemu pôvodu salzburského génia talianskou operou par excellence. Súbor z českého Liberca uvedie Pucciniho „mladíckeho“ EDGARA, ktorý jediný raz na Slovensku zaznel pred štvrťstoročím práve v Banskej Bystrici (a aj na ZHZ). Slovenskou premiérou bude aj koncertná verzia jedného z vrcholných diel talianskeho romantického belkanta - Belliniho BEATRICE DI TENDA. Už len aby počasie zo začiatku mája naprogramovalo svoju reprízu tesne po slnovrate, aby sme sa v neskoré večery na nádvorí zámku netriasli zababušení vo svetroch, prípadne sa netisli v pohostinných, ale predsa len „ponorkových“ priestoroch zvolenskej činohry!"

 

PhDr. Jaroslav Blaho,

riaditeľ a dramaturg opernej časti ZHZ 2012

 


 


 

Program opernej časti festivalu 39. ročníka


XXXIX. ZÁMOCKÉ HRY ZVOLENSKÉ

Operná časť

24. 6. – 30. 6. 2012

 

 

Nedeľa 24. 6. 2012 o 20.00 h, Nádvorie zámku

Umberto Giordano: FEDORA - slovenská premiéra

 

 

 

 

(Dielo bude uvedené na nádvorí zámku vo Zvolene, v prípade nepriaznivého počasia v Divadle JGT vo Zvolene)

Opera v 3 dejstvách.

Hudobné naštudovanie a dirigent: Marián Vach, réžia: Michael Tarant, dramaturgia: Lenka Horinková, kostýmy: Klára Vágnerová, scéna: Tomáš Moravec, zbormajsterka: Iveta Popovičová.

V hlavných úlohách: Cristina Baggio a. h. / Monika Fabianová a. h. / Michaela Šebestová a. h., Michal Hýrošš / Igor Strojin / Miroslav Dvorský a. h., Šimon Svitok / Zoltán Vongrey.

Spoluúčinkuje orchester a zbor Štátnej opery.

Koncertný majster: Michal Hudák

 

Vrcholné dielo talianskeho operného verizmu. Tragická láska kňažnej a prívrženca nihilizmu v scenérii Peterburgu a Paríža na prelome 19. a 20. storočia.

 

 

 

 

Opera v troch dejstvách od talianskeho skladateľa Umberta Giordana s námetom z rovnomennej divadelnej hry Victorie Sardou. Po boku s Andrea Chénier a Siberiou je ďalším skladateľovým pozoruhodným dielom. Princezná Fedora je zasnúbená s Grófom Vladimírom. Keď gróf záhadne zomiera, vyššia spoločnosť nájde vysvetlenie činu v jeho sympatiách k sekte nihilistov a nimi plánovanej vražde. Na večierku nasledujúceho dňa za princeznou prichádza Gróf Loris Ipanov a prizná sa, že jej snúbenca zavraždil, pretože mal milenecký vzťah s jeho manželkou. Vtedy si Fedora uvedomí, že vždy milovala iba Lorisa Ipanova a ich osudy sa v nešťastí spoja.

Vstupné: I. miesto: 15 €, II. miesto 10 €

 

 

Utorok 26. 6. 2012 o 20.00 h, Nádvorie zámku

W. A. Mozart: COSI FAN TUTTE/ Také sú všetky

 

(Dielo bude uvedené na nádvorí zámku vo Zvolene, v prípade nepriaznivého počasia v Divadle JGT vo Zvolene)

Hudobné naštudovanie a dirigent: Igor Bulla, réžia: Jana Andělová Pletichová.

V hlavných úlohách: Katarína Perencseiová, Lucia Duchoňová a. h., Dušan Šimo, Martin Popovič, Dominika Doniga a. h., Šimon Svitok.

Spoluúčinkuje orchester, zbor a balet Štátnej opery.

Koncertný majster: Michal Hudák

 

Komická opera v slovenskom jazyku. Skúška vernosti alebo škola neskúsených milencov.

 

Komická opera s libretom Lorenza Da Ponteho. Prvýkrát bolo dielo uvedené 26. 1. 1790 v Burgtheater vo Viedni a dodnes si udržiava svoje miesto v rebríčku dvadsiatich najhranejších opier. Dej sa odohráva v Neapole. Lorenzo Da Ponte použil obľúbenú zápletku postavenú  na zámene snúbencov známu už z 13. storočia. Dvaja mladí vojaci chcú vyskúšať vernosť svojich nastávajúcich a rozhodnú sa  zmeniť svoj výzor. Netrvá dlho a snúbenice sa zaľúbia do „nových“ amantov. Mladým mužom tak ostáva len horké zistenie, že také sú všetky.

 

Vstupné: I. miesto: 10 €, II. miesto 7 €

 

 

Streda 27. 6. 2012 o 20.00 h, Nádvorie zámku

Divadlo F. X. Šaldy Liberec

Giacomo Puccini: EDGAR

 

Dirigent: Martin Doubravský, réžia: Martin Otava, scéna: Ján Zavarský, kostýmy: Dana Svobodová, zbormajster: Martin Veselý.

Účinkujú: Rafael Alvarez, Pavel Vančura, Anatolij Orel, Lívia Obručník Vénosová, Kateřina Jalovcová.

Spoluúčinkuje orchester a zbor Divadla F. X. Šaldy.

 

Dramatický príbeh lásky nestáleho Edgara k anjelskej Fidelii a diabolskej Tigrane.

 

Puccini mal 26 rokov, keď mala v roku 1884 v Miláne úspešnú premiéru jeho prvá jednoaktová opera Le Villi . O jej uvedenie sa pričinil okrem iných aj známy Verdiovský libretista Arrigo Boito. Úspech tohoto diela potom presvedčil ďalšiu významnú osobnosť operného sveta tej doby, hudobného nakladateľa a muža všestranných záujmov, publicistu, maliara... Giulia Ricordiho. Bol to práve Ricordi, ktorý v Puccinim rozpoznal obrovský talent a podnietil ho k napísaniu ďalšej, tentokrát celovečernej opery. Za týmto účelom ho tiež finančne podporoval, aby sa mohol mladý skladateľ venovať len komponovaniu. Puccini spolupracoval, rovnako ako v prípade svojej javiskovej prvotiny, s libretistom Ferdinandom Fontanom, ktorý mu najskôr navrhol zhudobniť príbeh Manon Lescaut, ale nakoniec sa obidvaja rozhodli k veršovanej dráme Alfreda de Musset La coupe et les lèvres. Tragický príbeh milostného trojuholníka je síce spletitý a v niektorých momentoch zdanlivo bez logických súvislostí, ale mladému Puccinimu ponúkol skvelú možnosť naplno ukázať svoj výrazný dramatický talent. Podobne ako v Bizetovej Carmen sme v Edgarovi svedkami vnútorného konfliktu mladého muža, ktorý sa musí rozhodnúť medzi čistou a láskou jednoduchého dievčaťa zo svojho rodného kraja a horúcou vášňou exotickej krásky. Dielo vznikalo dlhé tri roky v období, kedy sa skladateľ musel vyrovnať so smrťou svojej matky a tiež s komplikovaným vzťahom k vydatej Elvíre Bonturi - ktorej sa v roku 1896 narodil Pucciniho syn Antonio. Premiéra tragickej opery v milánskej La Scalle, ktorá sa uskutočnila na veľkonočnú nedeľu 21. apríla 1889, bola prijatá vlažne a Puccini cez mnohé úpravy, ktoré v diele urobil, sa za svojho života úspechu tejto opery nedočkal. Nakoniec to však bola práva hudba z Edgara, konkrétne zborové Requiem z tretieho dejstva, ktoré zaznelo pod taktovkou slávneho Artura Toscaninoho na Pucciho pohrebe. Aj kvôli tomu, že v poslednej dobe záujem o túto operu vzrastá (prevedená bola napríklad v roku 2008 v Teatro Regio Turín, titulnú rolu spieval José Curra), jedná sa stále o jedno z najmenej uvádzaných Pucciniho diel. Diváci tak budú mať jedinečnú možnosť poznať prvú celovečernú operu geniálneho skladateľa, plnú krásnej hudby a dramatických momentov, dielo, ktoré predchádzalo veľmi úspešnej opere Manon Lescaut.

 

Vstupné: I. miesto: 15 €, II. miesto 10 €

 

Štvrtok 28. 6. 2012 o 18.00 h, Kráľovská sieň

MLADOSŤ NA ZÁMKU

 

Účinkujú: Mariana Hochelová - soprán, Alena Kropáčková - mezzosoprán, Peter Kellner - bas, Júlia Grejtáková, Xénia Maskalíková - klavírny sprievod.

Koncert operných árií svetových skladateľov, v ktorom sa tradične predstavujú najmladšie nádeje slovenskej opernej scény.

 

Vstupné: 5 €

 

Piatok 29. 6. 2012 o 20.00 h, Nádvorie zámku

Vincenzo Bellini: BEATRICE DI TENDA – slovenská premiéra

 

Koncertné uvedenie.

Účinkujú: CLARA POLITO (Taliansko), VERONICA SIMEONI (Taliansko), LEONARDO FERRANDO (Uruguay), SERGIO BOLOGNA (Taliansko), Peter Schneider.

Hudobné naštudovanie a dirigent: Marián Vach, zbormajsterka: Iveta Popovičová

Spoluúčinkuje orchester a zbor Štátnej opery. Koncertný majster: Michal Hudák

Renesančná tragédia, jeden z vrcholov predverdiovského romantického belkanta.

 

Vstupné: I. miesto: 10 €, II. miesto 7 €

 

Sobota 30. 6. 2012 o 20.00 h, Nádvorie zámku

Giuseppe Verdi: SIMON BOCCANEGRA

 

Dirigent: Igor Bulla, réžia: Laco Adamik, dramaturgia: Lenka Horinková, scéna: Milan David, kostýmy: Jana Hauskrechtová, zbormajsterka: Iveta Popovičová.

V hlavných úlohách: CHIARA TAIGI (Taliansko), GUSTAVO PORTA (Argentína), EVEZ ABDULLA (Azerbajdžan), DANIEL BOROWSKI (Poľsko), KRUM GALABOV (Bulharsko).

Spoluúčinkuje orchester a zbor Štátnej opery.

Dramatický príbeh o osude janovského dóžu na pozadí skutočných historických udalostí 14. storočia.

 

V roku 1856 objednalo benátske divadlo Teatro La Fenice u Verdiho novú operu. Skladateľ sa rozhodol zhudobniť tému s historicko-politickým pozadím, podľa predlohy divadelnej hry F. Schillera Sprisahanie Fiesca v Janove. Dej opery sa odohráva v Janove druhej polovici 14. storočia, na pozadí konfliktu Guelfovcov a Ghibellinovcov - dvoch súperiacich strán, prívržencov pápeža a cisára. Zároveň tu prebieha konflikt patricijov a plebejcov a spor Janova s konkurenčnými Benátkami. Simon Boccanegra, ktorý oslobodil Janov od pirátov, stojí uprostred všetkých týchto konfliktov ako človek a veľkodušný vladár, ktorý bojuje o univerzálne dobro. Prvé uvedenie opery v marci 1857 sa nestretlo s pochopením diváckej obce. Až po prepracovaní a druhom uvedení v milánskej La Scale v roku 1881 sa opera dočkala zaslúženého úspechu.

 

Vstupné: I. miesto: 10 €, II. miesto 7 €

 

 

www.stateopera.sk
 

Zmena programu vyhradená !

 

Permanentka opernej časti ZHZ 2012

I.miesto (I.- IX. rad) 48,75 €

II. miesto (X – XIV. Rad) 34,50 €

Rezervovanie vstupeniek: Tel. č.: +421 48 2457 123-5

Predaj vstupeniek:

Štátna opera, Národná 11, Banská Bystrica

a 1 hodinu pred začatím predstavení na Zvolenskom zámku

predpokladaný predaj od 15.5.2012

Email: umprev@bb.psg.sk

 

 

 Plagát na stiahnutie

 

 

 

 

 


 

Zvolenský zámok


 

Tento gotický zámok s renesancným opevnením je situovaný na miernom návrší južnej strany námestia. Dal ho postavit Ludovít I. Velký z Anjou v poslednej tretine 14. storocia ako lovecké sídlo na spôsob talianskych mestských kastelov. Zámok mal viacerých majitelov. Rád sem chodieval král Matej Korvín s manželkou Beatrix, bol sídlom Jána Jiskru z Brandýsa, ci majetkom Jána Thurzu. Za SNP sídlil tu štáb partizánskej brigády Za slobodu Slovanov. Komplexná pamiatková obnova hradu sa uskutocnila po oslobodení v rokoch 1956-69, pri ktorej sa odkryli aj cenné archiektonické detaily.

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 15. mája 2012                                

 

 

 

Diskusná téma: Operná časť 39. ročníka festivalu Zámocké hry zvolenské

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk