PhDr. Jaroslav Blaho: Pozvánka na zámocké nádvorie

19.06.2012 18:36

 

 

Program opernej časti 39. ročníka festivalu Zámocké hry zvolenské je už známy. V pozvánke vás PhDr. Jaroslav Blaho zoznámi s pripravovanými slovenskými premiérami a to s operou Umberta Giordana: FEDORA a Vincenza Belliniho: BEATRICE DI TENDA, ako aj stručne zrekapituluje predošlé ročníky. Operná časť festivalu bude prebiehať od 24. do 30. júna 2012 na Zvolenskom zámku.

 

 

PhDr. Jaroslav Blaho

 

 

 



Pozýva Vás kňažná Fedora Romazov



V rámci Zámockých hier zvolenských odznie  v prvý večer festivalu na nádvorí zvolenského zámku v podaní súboru banskobystrickej Štátnej opery slovenská premiéra jedného z dobovo najúspešnejších diel operného verizmu  -  FEDORA od Umberta Giordana.   
                                                                                                                                                                                                                                                                        Kedy?  V nedeľu, 24.júna o 20 hod                                   
Kde? na nádvorí zvolenského zámku

 



Dráma lásky a nenávisti, odohrávajúca sa v prostredí nihilistického cárskeho Petrohradu, v parížskom salóne a v idylickom prostredí Savojských Álp. Príbeh s takmer detektívnou zápletkou podľa rovnomennej drámy autora Tosky Victoriena Sardoua  -  opera, ktorej titulná postava patrí k profilovým úlohám primadon dávnej minulosti (Bellincioni, Cavalieri, Carelli, Caniglia), čias mladosti našich rodičov (Olivero, Callas, Tebaldi), rokov nie tak dávnych (Scotto, Freni, Zampieri, Baltsa) i súčasného operného biznisu. Na zvolenskom zámku v ústredných postavách s talianskou sopranistkou Cristinou Baggio (Fedora) a Miroslavom Dvorským (Loris), na ktorého čaká v premiére jedna z najkrajších (a najkratších) tenorových árií verizmu „Amor ti vieta“.  
                                                                                                  
Fedora je dielo obrovskej emocionality a výrazovej hektiky  -  nie náhodou jedna z mojich najbližších príbuzných prehlásila, že v pokročilom štádiu tehotenstva si zo zdravotných dôvodov preventívne odriekala počúvať dve operné sekvencie: finále Normy a finále Fedory. Rovnako spaľujúca je opera aj pre predstaviteľku hlavnej hrdinky. Významný taliansky muzikológ súčasnosti Giancarlo Landini prehlásil, že Fedoru nemožno spievať „bez pohlavia v  hrdle“.  


 

Pozýva Vás Vojvodkyňa Beatrice di Tenda



Na koncertné predvedenie jedného z najzaujímavejších diel predverdiovského romantického belkanta.


Kedy ?  V  piatok, 29. júna  o 20 hod.         
Kde ?  na nádvorí zvolenského zámku

 



Viac než polstoročie (od najlepších rokov Callasovej) zažíva predverdiovská vážna romantická talianska opera (opera seria) celosvetovú renesanciu.Týka sa to predovšetkým tragických opier Donizettiho a Belliniho, v menšej miere Mercadanteho a Paciniho a samozrejme aj Rossiniho, aj keď diela „labute z Pesara“ sú interpretačne obzvlášť náročné. Do záberu tejto renesancie patria aj diela mladého Verdiho (do Rigoletta), ktoré nedopatrením, či ako akt zlovôle niektorých dogmatických zástancov wagnerovskej hudobnej drámy časť opernej verejnosti považuje dodnes za zanedbateľné. V našich pomeroch je to nad slnko jasnejšou dokumentáciou toho že „raz ktosi kdesi čosi povedal“. Tieto Verdiho diela, aj keď ešte späté s konvenciou opery Donizettiho a jeho súčasníkov, sú hodné pozornosti, pretože neexistuje jednoducho „dobrý Verdi“  a „zlý Verdi“, tak ako neexistuje „dobrý Shakespeare“ a „zlý Shakespeare“!
Dramaturgia Zámockých hier zvolenských sa dlhodobo a programovo snaží eliminovať  resty slovenskej opernej dramaturgie. Za posledných desať rokov zazneli na zámockom nádvorí Belliniho Puritáni a Capuletovci a Montecchiovci, Donizettiho Linda di Chamounix (semiseria), v koncertnej podobe Verdiho Bitka pri Legnane, Alzira, Lombarďania (s famóznou Dimitrou Theodoussiou), Zbojníci a Donizettiho Poliuto (Paolina v tejto opere bola poslednou premiérou Callas v Scale)  -  všetko v slovenských premiérach!!! Z repertoáru banskobystrickej Štátnej opery sme na zámok preniesli tiež Verdiho Ernaniho a Attilu – aj v tomto prípade šlo o prvé a doposiaľ jediné uvedenia týchto diel u nás.

Všetkých , ktorí majú radi romantické belkanto pozývame na koncertné predvedenie Belliniho predposlednej opery
Beatrice di Tenda s mladou talianskou primadonou Clarou Polito v titulnom parte. V ďaľších veľkých úlohách sa predstavia írska mezzosopranistka Tara Erraught (v budúcej sezóne bude spievať Rosinu a Angelinu vo Viedenskej štátnej opere), uruguajský tenorista talianskeho pôvodu Leonardo Ferrando a taliansky barytonista Sergio Bologna. Obe produkcie, ktoré obohatia Vaše poznanie talianskej opernej literatúry hudobne naštudoval Marián Vach. S jeho menom sa aj spája drvivá väčšina spomínaných slovenských premiér na ZHZ v uplynulých rokoch.



Očakávame vás v neopakovateľnej atmosfére nádvoria a prineste so sebou pravé letné festivalové počasie!



                                                                                                     PhDr. Jaroslav Blaho

                                                                                                     riaditeľ a dramaturg opernej časti ZHZ 2012

 

 

 

 

www.stateopera.sk

 

 

súvisiace články

Mgr.art. Marian Vach: Opery Fedora a Beatrice di Tenda patria na všetky operné javiská

Fedora Umberta Giordana otvorí Opernú časť Zámockých hier zvolenských 2012

 

Operná časť 39. ročníka festivalu Zámocké hry zvolenské

 

Banskobystrická opera zverejnila program opernej časti 39. ročníka festivalu Zámocké hry zvolenské. Operná časť bude prebiehať od 24. do 30. júna 2012 na Zvolenskom zámku. Tak ako každý ročník, aj tento diváci uvidia v operných inscenáciách a koncertoch špičkových domácich aj zahraničných operných umelcov. Budú aj dve slovenské premiéry opier a to opera Vincenza Belliniho: BEATRICE DI TENDA a opera Umberta Giordana: FEDORA. Na hrade odznie aj koncert mladých umelcov, ako aj čerstvá premiéra Štátnej opery.

celý článok, kompletný program ZHZ 2012 ako aj plagát na stiahnutie nájdete TU...

 

 

                                                                                                                                  

 

                                                                                                                           

 

 

                         

Diskusná téma: PhDr. Jaroslav Blaho: Pozvánka na zámocké nádvorie

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

Pridajte sa k nám a spoznajte svet opery

Slovenská premiéra

opery

Fedora

v rámci 39. ročníka opernej časti festivalu

Zámocké hry zvolenské

 

 

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk