Premiéra: Do Košíc prichádza Orfeus v podsvetí aj s nesmrteľným kankánom

12.05.2012 19:57

 

Košice

 

Poslednou premiérou Štátneho divadla Košice v sezóne 2011/2012 bude 18. mája 2012 v Historickej budove  uvedenie jednej z najznámejších stálic hudobno – dramatického repertoáru, opery buffa Jacquesa Offenbacha Orfeus v podsvetí. Hoci Štátne divadlo Offenbachove diela naposledy hralo v roku 1984, Orfea v podsvetí ako celovečerné predstavenie uvedie prvýkrát. Zaujímavosťou je, že v tomto roku uplynie 150 rokov od premiéry tohto diela v Košiciach v podaní maďarských divadelníkov.

 

 

 

 

 

 

Offenbach ako impresário operetnej scény musel lákať a baviť publikum a tak aj v tomto svojom diele spracováva, takpovediac nesmrteľnú tému. Tému, ktorú v rôznych podobách spracovalo veľa autorov. U Offenbacha sa však Orfeov príbeh objavuje úplne v inom svetle. Pikantným spôsobom odhaľuje nielen zákulisie partnerských vzťahov, ale aj neduhy spoločnosti postavenej na nie príliš pevných základoch. Všetko s humorom, nadsádzkou a prirodzenou reflexiou. Opereta je známa množstvom nezabudnuteľných melódií, napríklad nesmrteľným Kankánom.

 

Réžiu predstavenia zverilo vedenie košickej opery do rúk českého režiséra Lumíra Olšovského. „Je to zábava, ktorá ešte nezabudla na nároky dobrého hudobno - dramatického diela. Má veľmi kvalitný text, nesmrteľnú tému, vynikajúco skomponovanú hudbu. Na rozdiel od niektorých „hlúpučkých“ spevohier, ktoré termínu „opereta“ jednoducho skazili povesť,“ hovorí Olšovský o Offenbachovom Orfeovi. Košické naštudovanie podľa jeho slov bude ohromovať a baviť. „Košickí diváci sú iste zvyknutí na skvelú spevácku úroveň interpretov. Ja za seba už teraz môžem sľúbiť, že ich ešte navyše prekvapia aj zriedka videným komediálnym talentom. Ďalším tromfom našej inscenácie bude určite výtvarná stránka a zaručene aj neobvykle dynamická a náročná choreografia,“ dodáva režisér.

 

 

Orfeus v podsvetí ŠDKE

Foto: Joseph Marčinský

 

Hudobne dielo naštudoval domáci dirigent Igor Dohovič. ktorý operetu vôbec nepovažuje za „ľahký“ žáner. „Tento názor je spôsobený jej hudobnou dostupnosťou a schopnosťou osloviť široké masy. Napriek tomu má opereta v naštudovaniach určité špecifiká, ktoré si vyžadujú mimoriadne schopnosti účinkujúcich. V mnohých smeroch je oveľa ťažšia ako opera,“ hovorí Dohovič. Offenbach podľa neho dokázal veľmi citlivo vycítiť potreby poslucháča. „Vyplnil dieru v ponuke a dostupnými hudobnými prostriedkami oslovil veľmi široké masy. Je zaujímavosťou, že niektoré jeho najznámejšie melódie ani nie sú jeho výtvorom, ale veľmi vhodne ich dramaturgicky použil,“ charakterizuje dirigent Offenbachovu tvorbu.

 

Dramaturgom košického Orfea je Pavel Bár, scénu pripravil Martin Černý, kostýmy Roman Šolc, choreografie Martin Goga.

 

V hlavných úlohách sa predstavia domáci aj hosťujúci umelci Anton Baculík, Jaroslav Dvorský, Oľga Bezačinská, Michaela Várady, Juraj Hollý, Peter Svetlík, Marek Gurbaľ, Marián Lukáč, Alena Fialeková, Tatiana Paľovčíková, József Havasi, Janette Zsigová, Miroslava Rendeková, Lucia Knoteková, Eva Nováková, Jozef Dzuro a Stanislav Pitoňák. Orfeus v podsvetí odznie v Košiciach v slovenskom jazyku, texty piesní preložila Jela Krčméry a prozaické texty Peter Himič. Tí pri preklade vychádzali z českej úpravy textu, ktorú urobil režisér Gustav Skála.

 

 

www.sdke.sk

 

 

 

Informoval Svjatoslav Dohovič,

tlačový tajomník ŠD Košice

 

 

 

Jacques Offenbach: Orfeus v podsvetí

Premiéra: 18.5.2012

Realizačný tím

Hudobné naštudovanie: Igor Dohovič
Dirigent: Igor Dohovič
Réžia: Lumír Olšovský
Scéna: Martin Černý
Preklad a texty piesní: Peter Himič, Jela Krčméry
Kostýmy: Roman Šolc
Zbormajster: Šimon Marinčák
Choreograf: Martin Goga
Asistent choreografa: Oleksandr Khablo
Dramaturg: Pavel Bár
Asistent réžie a dramaturgická spolupráca: Linda Keprtová
Koncertný majster: Jozef Bikár, Peter Michálik
Korepetítor: Pavel Farkas, Júlia Grejtáková
Inšpicient: Klaudia Kovalčíková, Magdaléna Kovalčíková
Šepkár: Dana Gažová, Anna Szekeresová

Osoby a obsadenie

Orfeus: Anton Baculík, Jaroslav Dvorský
Eurydika: Oľga Bezačinská, Michaela Várady
Aristeus - Pluto: Juraj Hollý, Peter Svetlík
Jupiter: Marek Gurbaľ, Marián Lukáč
Verejná mienka: Alena Fialeková
Juno: Tatiana Paľovčíková
Mars: József Havasi
Venuša: Janette Zsigová
Kupido: Miroslava Rendeková
Diana: Lucia Knoteková
Minerva: Eva Nováková
Merkur: Jozef Dzuro
John Styx: Stanislav Pitoňák
Spoluúčinkuje orchester a zbor ŠD Košice

 

 

 

Jacques Offenbach

 

 

Jacques Offenbach, francúzsky skladateľ sa narodil 21. júna 1819 v Kolíne nad Rýnom a zomrel 5. októbra 1880 v Paríži. V mladosti prišiel do Paríža, kde sa uchytil ako hráč na violončele v orchestri a ako kapelník. Úspech získal malými jednoaktovými operetami. Významným obdobím bolo pôsobenie v Bouffes Parisien, kedy napísal Orfea v podsvetí (1858) a Krásnu Helenu (1864). Orfeus v podsvetí triumfoval a výrazný úspech zaznamenali aj jeho ďalšie diela: Modrofúz, Parížsky život, Vojvodkyňa z Gerolsteinu, Princezná z Trapezuntu, Banditi či Perichole. Jediná jeho vážna opera je opera Hoffmanove poviedky, ktorá bola po prvý raz uvedená až po jeho smrti, r. 1881. V nej podobne ako vo svojich operetách prejavuje veľký talent bohatou melodikou, svižným rytmom a vtipom. Svoje diela inscenoval a dirigoval sám.

 

Orfeus v podsvetí je žánrovo uvádzaný buď ako opereta, alebo komická/burleskná opera. Prvá verzia diela pochádza z roku 1858 a obsahuje dve dejstvá, druhá z roku 1874 je už v štyroch dejstvách. Hudbu zložil J. Offenbach a libreto napísali H. Crémieux a L. Halévy. Svetová premiéra operety Orfeus v podsvetí sa konala 28. októbra 1858. Dielo bolo paródiou na vládu Napoleona III. a ukryté pod rúškom sveta antických bohov. Premiéra mala veľký úspech, ale objavila sa aj kritika. Offenbachovi bola vyčítaná obrovská trúfalosť robiť si posmech z antiky. To vzbudilo ešte väčší ohlas a záujem o predstavenie. Dokonca Orfea v podsvetí videl aj sám Napoleon III., ktorý sa na ňom zasmial.

 

Práve z tejto operety pochádza slávny kankán a zaujímavosťou je, že dielo Orfeus v podsvetí obsahuje početné hudobné citácie napr. z opery Ch. W. Glucka – Orfeus a Eurydika, alebo tému fúgy z diela J. S. Bacha ai.

 

 

 

Ako už názor operety napovedá, látkou je antický mýtus o Orfeovi a Eurydike, avšak posunutý do komickej roviny. Eurydika manželka Orfea zomrie a ocitne sa v podsvetí. Orfeus zostúpi do podsvetia, aby ju získal späť. Neustále jej hrá na husliach a Eurydika sa preto hnevá a nepáči sa jej to. Už nemôže počuť jeho falošnú hru, tak prosí Venušu aby ju zbavila Orfea. Útechou jej je Aristeus, s ktorým sa prepadá do ríše Pluta.

Orfeus aby získal Eurydiku späť prichádza za Jupiterom. Ten mu spočiatku pomáha, no po čase aj jemu dochádza trpezlivosť a rozhodne sa ho zbaviť. Umožní mu síce vrátiť sa s Eurydikou na zem pod jednou podmienkou. Ak Orfeus prejde bez toho, aby sa obzrel až k Styxu, získa ju späť. Či sa podarí Jupiterovi prekaziť Orfeovu šancu, alebo Orfeus získa Eurydiku sa dozvieme už 18.5. 2012 v Štátnom divadle v Košiciach.

 

 

Orfeus v podsvetí ŠDKE

Foto: Joseph Marčinský

 

Offenbach v Košiciach:

Offenbach, J.: Hoffmannove rozprávky, Východoslovenské národné divadlo - 17.12.1927

Offenbach, J.: Hoffmannove rozprávky, Národné divadlo v Košiciach - 09.05.1946

Offenbach, J.: Banditi, Štátne divadlo Košice - 22.06.1957

Offenbach, J: Hoffmannove rozprávky, Štátne divadlo Košice - 08.07.1960

Offenbach, J.: Parížsky život, Štátne divadlo Košice - 08.02.1964

Offenbach, J. - Wenig, A.: Šiesta žena Modrofúza, Štátne divadlo Košice - 16.12.1972

Offenbach, J.: Jacques Offenbach Vás pozýva - Monsieur a madame Denis a Salon Petrgellée, Štátne divadlo Košice – 28.09.1984

 

súvisiace články

Linda Keprtová: Rozhovor s režisérem, Lumírem Olšovským

 

 

 

Pripravila: Daniela Petrovská, 12. mája 2012 / Košice                             

 

(Zdroj: sdke.sk,

Bulettin: Hoffmanove rozprávky, 1960

Svět v opeře, Branberg, 1948)

 

 

 

Diskusná téma: Premiéra: Do Košíc prichádza Orfeus v podsvetí aj s nesmrteľným kankánom

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk