Premiéra: Jenůfa na javisku opery SND

21.03.2012 20:34

 

Na Slovensku nie je až také bežné, že sa v jednom mesiaci nezávisle premiéruje ten istý operný titul v dvoch divadlách. Po premiére Jej pastorkyne v metropole východu bude 23. a 24. marca 2012 opera Slovenského národného divadla premiérovať dielo Leoša Janáčka: Jenůfa. Posledná premiéra Jej pastorkyne v SND bola v roku 1986. Hudobne ju vtedy naštudoval dirigent František Jílek réžiu mal Branislav Kriška.

 

 

JENŮFA
Na fotografii: Adriana Kohútková (Jenůfa), Eva Urbanová (Kostelnička)
Autor fotografie: Jozef Barinka, 2012

 



Svetová premiéra v poradí tretej opery Leoša Janáčka sa konala 21. januára 1904 v Brne, neskôr ju upravil skladateľ, dirigent a šéf opery Národního divadla v Prahe Karel Kovařovic (1916). Slovenská premiéra opery sa konala 15. apríla 1920 v SND v réžii Bohuša Vilíma, dirigoval František Vaněk. Libreto opery napísal skladateľ podľa drámy Gabriely Preisovej. Jedenáste naštudovanie najpopulárnejšieho diela Leoša Janáčka v SND bude tentokrát v réžii českého režiséra Martina Otavu a v hudobnom naštudovaní českého dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Naša prvá operná scéna uvedie verziu Jej pastorkyne z roku 1908, ktorú Janáček prepracoval do podoby, ktorá sa dnes vo svete považuje za finálnu. V SND bude táto verzia z roku 1908 hraná po prvýkrát. Všetky predchádzajúce naštudovania boli verzie z roku 1916, čiže ,,Kovařovicove“.

Významným hosťom v novom naštudovaní tohto diela je prvá dáma českej opernej scény pani Eva Urbanová, ktorá majstrovsky interpretuje rolu Kostelničky. Eva Urbanová je držiteľkou Ceny Thálie za stvárnenie tejto postavy. Na javisku opery SND budú môcť diváci po dlhšom čase vidieť pani Martu Beňačkovú v roli Stařenky Buryjovky.

 

 

 

JENŮFA
Na fotografii: Adriana Kohútková (Jenůfa), Oto Klein (Števa Buryja)
Autor fotografie: Jozef Barinka, 2012

 



Toto majstrovské dielo českého realizmu napísal Janáček podľa divadelnej hry Gabriely Preissovej. Príbeh prináša autentický obraz o podobe moravského vidieka na konci 19. storočia. Je to príbeh mladej ženy, ktorá sa, ako ústredná postava, ocitá vo víre zložitých a násilných vzťahov, kreovaných drsnou kultúrou uzavretého dedinského spoločenstva. Tradičné spoločenské normy a hodnoty sa stávajú zdrojom tragédie mladého dievčaťa, ktorého nevlastná matka sa snaží zachovať si povesť cnostnej ženy aj za cenu vraždy dcérinho nemanželského dieťaťa. Dielo sa hlavne v zahraničí uvádza aj pod názvom Jenůfa. Pod týmto názvom bude premiérovaná aj v bratislavskej opere.

 

 

Leoš Janáček, hudobný skladateľ

 

 

 

Bol významným českým pedagógom skladateľom, zbormajstrom, publicistom, hudobným teoretikom... Narodil sa 3. júla 1854 v Hukvaldoch na Morave. Študoval v Brne, Prahe, Lipsku a vo Viedni. Bol zakladateľom organovej školy a konzervatória. Po Leošovi Janáčkovi je pomenovaná aj Janáčkova akademie múzických umění v Brne (JAMU). Jeho hudba spočiatku nebola uznávaná, až ku koncu života sa dožil popularity. Dnes je Janáček v repertoári asi každého svetového operného divadla. Celý život zbieral ľudové piesne, ktoré dôkladne študoval a upravoval. Týmito ľudovými piesňami sa nechal inšpirovať k jeho vlastným dielam. Janáček sa vo veľkej miere venoval aj teoretickej stránke hudby. Svoje články o štúdii a folklóre uverejňoval najmä vo vlastnom časopise Hudební listy, ale aj v iných periodikách. Písal balety, zbory, kantáty, symfonické skladby, komorné skladby, mnohé úpravy ľudových piesní a iné. Janáček chcel napísať veľa opier, našli sa náčrty mnohých nedokončených. Nakoniec napísal deväť opier, ktoré sa skutočne hrali a to opery: Šárka, Počátek románu, Její pastorkyňa, Osud, Výlety páně Broučkovy, Káťa Kabanová, Liška Bystrouška, Věc Macropulos a poslednú operu Z mrtvého domu. Leoš Janáček zomrel 12. augusta 1928 v Ostrave.

 

Noty opery

 

 

 

JENŮFA
Na fotografii: Eva Šeniglová (Rychtářka), Ján Galla (Rychtář), Adriana Kohútková (Jenůfa), Peter Berger (Laca Klemeň)
Autor fotografie: Jozef Barinka, 2012

 

 


Jaroslav Kyzlink, dirigent

 

Janáček prerazil vo svete opernou tvorbou. Vo svete sú známe aj jeho inštrumentálne diela ako napr. Glagolská mše, Taras Bulba a rôzne iné kompozície, ale operná tvorba je pre neho určujúca. Je to nielen motivická práca, ale aj práca s textom. Poviem to trocha zjednodušene, pokiaľ iný skladateľ potreboval troj minútovú áriu so strettou, Janáček si vystačí pomocou dvoch fráz, ktorými zmení náladu a vysvetlí ten istý obsah. Toto je tá jeho stručnosť ako u Jenůfy, tak neskôr u Káťy Kabanovej, alebo Lišky Bystroušky až po Z mrtvého domu. Koncentrovanosť krátkych fráz pôsobí na diváka strhujúco.  celý pohľad dirigenta...

 

 


 

 

 

Martin Otava, režisér

 

Martin OtavaJenůfa je opera, ktorej som sa, spoločne s Rusalkou, od svojich režisérskych začiatkov (čo je asi tak dvadsať rokov) zásadne vyhýbal. Pre režisérov je dnes trochu problém vyrovnať sa s folklórnou tematikou. Vo svojom živote som videl mnoho predstavení Jenůfy, ktoré boli ako vystrihnuté z návštevy v skanzene, ale aj veľa tých „moderných“, kde Kostolníčka naturalisticky usmrtí malého Števu mlátením o stôl. Možno aj preto som sa Jenůfy tak nejako inštinktívne bál, lebo som nevidel svoju cestu. Lenže prišla ponuka z Bratislavy, tak som si povedal, že asi práve dozrel čas, aby som sa do opery zahryzol. Veľmi sa z tejto práce teším, pretože Jenůfa je nesmierne krásna opera – čo veta či fráza v tejto opere, to šperk sám o sebe. Janáček je pre mňa jednoducho na jednej strane fenomenálny skladateľ a na druhej strane skvelý dramatik a libretista.  celý rozhovor...

 

 

Leoš Janáček: Jenůfa, premiéra 23. a 24. marca 2012 v SND

 

Inscenačný tím bratislavskej premiéry:

 

Hudobné naštudovanie: Jaroslav Kyzlink a. h.
Dirigenti: Jaroslav Kyzlink a. h., Ondrej Olos
Réžia: Martin Otava
Scéna: Ján Zavarský
Kostýmy: Peter Čanecký
Choreografia: Alena Pešková
Dramaturgia: Michal Benedik
Asistent dirigenta: Branko Ladič a. h.
Zbormajster: Pavel Procházka

 

 

Spevácke obsadenie



Stařenka Buryjovka: Jitka Sapara-Fischerová, Denisa Šlepkovská, Marta Beňačková a.h.

Laca Klemeň: Miroslav Dvorský, a. h., Peter Berger a.h.

Števa Buryja: Tomáš Juhás, Oto Klein a. h., Peter Berger a.h.

Kostelnička: Ľubica Rybárska, Denisa Hamarová, Eva Urbanová a. h.

Jenůfa: Adriana Kohútková, Linda Ballová a.h., Katarína Juhásová-Štúrová

Stárek: Jozef Benci, Martin Malachovský

Rychtář: Mikuláš Doboš, Ján Galla

Rychtářka: Klaudia Račić Derner, Eva Šeniglová

Karolka: Andrea Vizvári, Mariana Gelenekyová a.h.

Pastuchyňa: Denisa Šlepkovská, Michaela Šebestová a. h.

Barena: Miriam Maťašová, Miriam Garajová a. h.

Jano: Jana Bernáthová, Miriam Maťašová

Tetka: Paulína Hríbová, Katarína Sasková

 

obsadenie premiér

 

1. premiéra, piatok, 23. marec 2012, 19:00 / nová budova, Sála opery a baletu

Leoš Janáček: Jenůfa

 

2. premiéra, sobota, 24. marec 2012, 19:00 / nová budova, Sála opery a baletu

Leoš Janáček: Jenůfa

 

 

www.snd.sk

 

 

 

 

 

 

 

 

súvisiace články

Jaroslav Kyzlink, dirigent: Janáček prerazil vo svete opernou tvorbou

Martin Otava, režisér: Jenůfy som sa vždy tak nejako inštinktívne bál

 

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 21. marca 2012 / Bratislava                         

 

 

 

Diskusná téma: Premiéra: Jenůfa na javisku opery SND

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk