Premiéry Opery ŠD v Košiciach na divadelnú sezónu 2012/2013 sú už známe

01.05.2012 22:31

 

Košice

 

Prinášame vám prehľad pripravovaných operných premiér košickej opery. Ako nás informoval šéf Opery Karol Kevický a dramaturgička Opery ŠD v Košiciach Linda Keprtová, diváci košickej opery sa v nasledujúcej divadelnej sezóne 2012/2013 môžu tešiť na tri premiéry operných inscenácii, z toho jedna bude aj slovenskou premiérou.

 

 

Štátne divadlo Košice

 

V úvode sezóny to budú dve jednoaktovky talianskeho skladateľa Giacoma Pucciniho: Plášť a Gianni Schicchi. Tieto diela mali svetovú premiéru v roku 1918 v Metropolitnej opere v New Yorku. Počas jedného večera môžu diváci sledovať príbeh milostného trojuholníka o nesplnených snoch, o „vôni“, ktorú cítime z diaľky, v kontraste s brilantne vystavanou komédiou, zaprášenou pachom peňazí. Premiéra bude 12. októbra 2012 v réžii českého dramatika a divadelného režiséra Jana Antonína Pitínského v hudobnom naštudovaní mladého slovenského dirigenta Ondreja Olosa, ktorý bude v košickej opere dirigovať po prvýkrát.

 

Giacomo PUCCINI

Gianni Schicchi

Il tabarro (Plášť)

Premiéra: 12. októbra 2012

Réžia: Jan Antonín Pitínský

Dirigent: Ondrej Olos

 

 

 

 

V druhej polovici marca 2013 príde na javisko košickej opery v slovenskej premiére dielo francúzskeho skladateľa Francisa Poulenca: Dialogues des Carmélites (Dialógy karmelitánok). Francis POULENC, ktorého päťdesiate výročie od smrti si v roku 2013 pripomenieme, napísal svoju najznámejšiu operu v roku 1957. Príbeh mladého dievčaťa Blanche divákov zavedie do obdobia Veľkej francúzskej revolúcie, do nálady nedefinovanej morálky, v ktorej je každý nútený dotknúť sa svojho vlastného osudu a postavený pred osobnú voľbu medzi strachom zo života a bázňou pred smrťou. Operu Dialógy karmelitánok uvedie Štátne divadlo Košice v slovenskej premiére 22. marca 2013. V úlohe režisérky sa tentokrát predstaví dramaturgička Opery ŠD v Košiciach Linda Keprtová a o hudobnom naštudovaní vás budeme informovať.

 

Francis POULENC

Dialogues des Carmélites (Dialógy karmelitánok)

Premiéra: 22. marca 2013

Réžia: Linda Keprtová

Dirigent: v štádiu jednania

 

 

 

 

Treťou premiérou košickej opery bude opera Giuseppe Verdiho: Rigoletto.

Jedna z najslávnejších stálic talianskeho repertoáru, opera Rigoletto, mala premiéru v roku 1851 a napísaná bola podľa divadelnej hry Victora Huga „Kráľ sa zabáva“. Samotná hra a neskôr aj jej operné spracovanie je, okrem iného, predovšetkým kritickou sondou prinášajúcou obraz vulgárnej a obscénnej spoločnosti v kontraste s bezvýhradnou láskou otca a dcéry – aj preto bola vo svojej dobe pod veľmi silným tlakom vtedajšej cenzúry. A práve táto „nízkosť“ a úbohosť – azda len s menej pošpineným kabátom – je synonymom, ktoré pretrváva aj do dnešných čias.

Premiéra košickej inscenácie v réžii ruskej režisérky žijúcej v Berlíne, Ingy Levant a v hudobnom naštudovaní domáceho dirigenta Igora Dohoviča je naplánovaná na 10. mája 2013.

 

Giuseppe VERDI

Rigoletto

Premiéra: 10. mája 2013

Réžia: Inga Levant

Dirigent: Igor Dohovič

 

 

 

Štátne divadlo Košice

 

www.sdke.sk

 

 


Karol Kevický, šéf opery ŠD Košice

Linda Keprtová, dramaturgička opery ŠD Košice

 

redakčná úprava: Ľudovít Vongrej / 1. mája 2012                                     

 

 

 

 

Diskusná téma: Premiéry Opery ŠD v Košiciach na divadelnú sezónu 2012/2013 sú už známe

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk