Slávny Imrich Godin

13.04.2014 06:13

 

V tomto roku si pripomíname 35 rokov od smrti ďalšej významnej osobnosti slovenskej opernej kultúry Imricha Godina. Umelca predstaví dokumentaristka Elena Blahová-Martišová.

 

 

Imrich Godin

 

Narodil sa 17. júla 1907 vo Vrábľoch. Po absolvovaní Hospodárskej vysokej školy v Debrecíne (1928) sa venoval štúdiu spevu v Paríži, Berlíne, Viedni, Miláne a Ríme u Riccarda Stracciariho a Enrica Manniho. Po úspešnom debute v úlohe Rudolfa v Bohéme v roku 1935 v Štátnej opere vo Viedni sa stal sólistom súboru až do roku 1942, súčasne pôsobil ako stály hosť v Stuttgarte. V rokoch 1942 – 1945 spieval v divadle v Kluži. Počas svojho angažmán vo Viedni vystupoval v rokoch 1935 – 1938 často pohostinsky aj v opere Slovenského národného divadla a svojimi výkonmi si čoskoro získal priazeň publika i kritiky ako Rudolf v Bohéme, Pinkerton v Madame Butterfly, Cavaradossi v Tosce, Vojvoda v Rigolettovi, Turiddu v Sedliackej cti a Manrico v Trubadúrovi. Na repertoári mal aj Tamina (Čarovná flauta), Gounodovho Fausta, Radamesa (Aida), Riccarda (Maškarný bál), Kalafa (Turandot), Mauricia (Adriana Lecouvreur), Jeníka (Predaná nevesta), Princa (Rusalka) a iné. S jeho menom sa stretli návštevníci operných divadiel v celej Európe – na salzburskom festivale (v úlohe Speváka v Gavalierovi s ružou), v Mníchove, Hamburgu, Amsterdame, Budapešti, Ríme, Zürichu, Ženeve, Paríži, Prahe. Spieval pod taktovkou slávnych dirigentov, ako Bruno Walter, Klemes Kraus, Arturo Toscanini, Felix Weingartner, Carl Böhm a i. Odborné kritiky obdivovali nielen Godinov fenomenálny hlas a techniku, ale vyzdvihovali aj jeho javiskový cit pre adekvátne herecké i spevácke stvárnenie postáv. Od roku 1946 účinkoval ako sólista a režisér opery Štátneho divadla v Košiciach, súčasne od roku 1949 bol hlasovým pedagógom na tamojšej hudobnej škole. Uplatnil sa aj ako koncertný spevák.

 

Po ukončení aktívnej umeleckej činnosti odovzdával svoje bohaté plody úspešnej praxe ako pedagóg na Hudobnej fakulte VŠMU v Bratislave (1953 – 1972) a vychoval mnohých operných spevákov – Andreja Kucharského, Juraja Oniščenka, Oskara Kobelu, Enrica Manniho ml., Juraja Hrubanta, Stanislava Mjartana, Vojtecha Schrenkela, Róberta Szücsa. Nielen bývalí žiaci, ale tiež aktívni speváci, napr. Bohuš Hanák, či Imrich Jakubek, vyhľadávali jeho pedagogický dozor a chodili k nemu na technické cvičenia, pretože popri zdokonaľovaní speváckej techniky im vštepoval aj lásku k svojmu povolaniu. Svoje umelecké a pedagogické skúsenosti vložil Godin aj do teoretických prác. Spolu s muzikológom Michalom Palovčíkom napísal odbornú publikáciu Hlasová výchova (1958), v ktorej sa zaoberá problémom výchovy detského hlasu a hlasovou výchovou v dospelom veku. Je tiež autorom knihy História a vytváranie divadelnej masky (1964).

 

Mesto Vráble pomenovalo po slávnom rodákovi hudobnú školu a od roku 1993 organizuje každoročne na jeho počesť medzinárodnú spevácku súťaž pod názvom Medzinárodná spevácka súťaž Imricha Godina Iuventus Canti. Pri jej začiatkoch aktívne pomáhal po stránke umeleckej i organizačnej Andrej Kucharský, ktorý sa úspešne etabloval na zahraničných operných scénach. Viac o súťaží na www.iuventuscanti.com.

 

Imrich Godin zomrel 13. apríla 1979 v Bratislave a je pochovaný v rodinnej krypte s kaplnkou na mestskom cintoríne vo Vrábľoch.

 

 

 

 

Pripravila: Elena Blahová-Martišová

článok zaradený do: Operné korzo

 

Fotogaléria: Slávny Imrich Godin

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Slávny Imrich Godin

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk