Slávny Leo Nucci zaspieva v Opere SND

27.06.2012 07:24

 

 

Svetová legenda, jeden z najlepších barytonistov súčasnosti Leo Nucci poctil svojou návštevou Operu Slovenského národného divadla. Hviezdu slávnej milánskej La Scaly, opery v Zürichu, Londýne, Mníchove, Berlíne, Viedne... budú tak môcť diváci uvidieť aj v opere SND a to v repríze opernej inscenácie Giuseppe Verdiho Dvaja Foscariovci v réžii Mariána Chudovského. Leo Nucci sa slovenskému publiku predstaví v postave Francesca Foscariho. V týchto dňoch sa konali skúšky a umelec sa stretol aj s novinármi na tlačovej konferencii.

 


Leo Nucci, tlačová konferencia, SND

Foto: Ľudovít Vongrej

 

Momentálne najviac obsadzovaný barytón v La Scale má svoj kalendár stále plný a tak bolo náročnejšie prijať pozvanie ešte túto divadelnú sezónu. Napokon sa to podarilo a po odspievaní predstavenia v slávnej La Scale sa čerstvý jubilant Leo Nucci presunul do Bratislavy, kde spolu s bratislavským operným súborom vo štvrtok 28. júna 2012 zaspieva v hudobnej dráme Giuseppe Verdiho Dvaja Foscariovci. Na tlačovej konferencii sa novinárom predstavil ako človek plný optimizmu, človek so skúsenosťami a profesionálnym prístupom k práci. Komentoval aj skúšku, ktorá sa už konala a okrem spoluúčinkujúcich vyzdvihol aj prácu mladého slovenského dirigenta Martina Leginusa, ktorý bude predstavenie dirigovať. Spolu s Leon Nuccim budú 28. júna 2012 v Novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave pod taktovkou dirigenta Martina Leginusa účinkovať Boldizsár László a. h. (Jacopo Foscari), Louise Hudson (Lucrezia Contarini), Ján Galla (Jacopo Loredano), Ján Babjak (Barbarigo), Michaela Šebestová a. h. (Pisana), Peter Malý a. h. (Sluha Rady Desiatich), Ladislav Šipeky a. h. (Sluha dóžu). V tomto obsadení sa vo Verdiho diele plnom ušľachtilej krásy, strhujúcej melodiky i dramatickosti diváci spolu s Leom Nuccim prenesú do malebných Benátok a uvidia tak príbeh skutočnej historickej postavy dóžu Francesca Foscariho, ktorý napriek svojmu postaveniu a moci nedokázal ochrániť vlastného syna pred intrigami a politickou manipuláciou svojich protivníkov. Je to dráma manželskej vernosti a lásky, dráma rozpoltenej osobnosti vladára a milujúceho otca, dráma, v ktorej hybnou silou je nenávisť, túžba po moci a pomste.

 

Hlavné obsadenie štvrtkového predstavenia Dvaja Foscariovci - Ján Galla, Louise Hudson, Leo Nucci, Boldizsár László a korepetítor Marián Varínsky

foto T.Winkler

 

 

Leo Nucci, barytón

 

 

,,Som rád, že som mohol prísť do Bratislavy, lebo bratislavská inscenácia, ktorú som videl na DVD sa mi páčila, ale pozvanie som prijal aj vďaka môjmu priateľovi Petrovi Dvorskému, ktorý ma do SND pozval a s ktorým som spieval na mnohých operných javiskách. Keďže som spieval aj s Petrom, ale aj s Miroslavom Dvorským, tak prísť do Bratislavy je pre mňa ako prísť medzi rodinu, ako medzi svojich. Na predstavenie v Bratislave sa veľmi teším, lebo každé predstavenie je iné a tým že je to živý proces je jedinečné."

 

 

Martin Leginus, dirigent

 

 

,,Leo Nucci je neobyčajná osobnosť, legenda a nesmierne inšpiratívny umelec. To, že vystúpi v opere SND,  je pre nás všetkých veľké vyznamenanie. Je pre mňa obrovskou školou vidieť tohto velikána opery v skúšobnom procese a byť obohatený všetkými jeho tvorivými podnetmi. Som presvedčený, že aj pre divákov SND bude jeho strhujúci výkon  nezabudnuteľným zážitkom."

 

 

Peter Dvorský, riaditeľ opery SND

 

 

,,Leo Nucci je absolútne svetová špička v barytonovm obore. Je svetový spevák, ale aj svetový človek, úžasný kamarát, dá sa s ním rozprávať o všeličom, ale keď sa postaví na javisko, tak ukáže svoju bravúru, svoju dokonalú spevácku techniku, ale aj herecké stvárnenie. Mal som tú česť s ním spievať vo viacerých inscenáciách, najmä vo Verdiovských na krásnych svetových javiskách, takže mám nádherné spomienky a som šťastný, že som ho mohol pozvať aj do Bratislavy. Toto sa splnilo a my sa všetci budeme tešiť z jeho veľkého úspechu."

 

 

Fenomenálny Leo Nucci s nemenej talentovaným mladým dirigentom Martinom Leginusom

foto T. Winkler

 

 

 

Giuseppe Verdi: Dvaja Foscariovci


Tragedia lirica v troch dejstvách



nová budova, Sála opery a baletu, štvrtok 28. jún 2012 - 19:00
 
Hudobné naštudovanie:
    Friedrich Haider
Dirigent:    Martin Leginus
Réžia:    Marián Chudovský a.h.
Scéna:    Jozef Ciller
Kostýmy:    Peter Čanecký
Zbormajster:    Pavel Procházka
 
Francesco Foscari:    Leo Nucci a.h.
Jacopo Foscari:    Boldizsár László a. h.
Lucrezia Contarini:    Louise Hudson
Jacopo Loredano:    Ján Galla
Barbarigo:    Ján Babjak
Pisana:    Michaela Šebestová a. h.
Sluha Rady Desiatich:   Peter Malý
Sluha dóžu:    Ladislav Šipeky
detské postavy:    Róbert Klenka, Daniel Šlepkovský, Samuel Farley, Lukáš Mňačko

 

Spoluúčinkuje orchester a zbor opery Slovenského národného divadla

 

 

 

www.snd.sk

 

 

 

 

 

súvisiace články

Legendárny interpret verdiovských postáv Leo Nucci ako hosť Opery SND

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 27. júna 2012 / Bratislava                 

 

 

 

Diskusná téma: Slávny Leo Nucci zaspieva v Opere SND

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

Pridajte sa k nám a spoznajte svet opery

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk