Veľké slovenské hlasy: Koncert Pavla Bršlíka

31.05.2012 22:28


Druhým koncertom v rámci projektu agentúry Kapos a House of Music Veľké slovenské hlasy bude koncert tenoristu Pavla Bršlíka, ktorý je jedným z vyhľadávaných slovenských operných spevákov na medzinárodnej opernej scéne. Cieľom tohto jedinečného cyklu koncertov je priblížiť mimoriadne silnú spevácku generáciu slovenských operných interpretov súčastnosti.

 

 

Pavol Bršlík, tenor



Pavol Bršlík, rodák z Kysuckého Nového Mesta v súčasnosti rozdáva svoj talent divákom na prestížnych operných scénach, po boku špičkových svetových operných hviezd, ktorých pred pár rokmi poznal len z nahrávok a dnes s nimi účinkuje. Sú to operné hviezdy Edita Gruberová, Adriana Kučerová, Diana Damrau, Anna Netrebko, Erwin Schrott, Mariusz Kwiecien, Samuel Ramey, Ferruccio Furlanetto, Dmitri Hvorostovski, Renée Fleming, Marylin Horne, Barbara Frittoli..., či veľkými dirigentskými osobnosťami ako napr. Gustavo Dudamel, Riccardo Muti, Simon Rattle... . Okrem opernej interpretácie je aj vyhľadávaným koncertným umelcom. Daniel Krajcer, bývalý minister kultúry SR udeleníl 23. februára 2011 mladému a oceňovanému tenoristovi Pavlovi Bršlíkovi Cenu ministra kultúry SR za rok 2011 za vynikajúce umelecké výsledky a za jeho reprezentáciu slovenského vokálneho umenia na významných zahraničných operných a koncertných scénach.

 


Svetová kariéra sa mladému spevákovi začala v roku 2005, kedy ho prestížny, medzinárodne uznávaný nemecký magazín Opernwelt vyhlásil za víťaza v kategórii Operný objav roka. Keď je v Bratislave, vždy si nájde čas a stretne sa s prof. spevu pani Vlastou Hudecovou, ktorú si veľmi váži. Jeho kalendár je naplnený na niekoľko sezón dopredu. Účinkuje v Metropolitnej opere v New Yorku, Viedenskej Štátnej opere, Royal Opera House v Londýne, v opere v Bruseli, v Štátnej opere v Mníchove, v Théâatre du Chatelet v Paríži, na festivale Aix-en-Provence, na Glyndebournskom festivale, v Opere v Monte Carlo, v Edinburgu, v Drážďanoch... . Na Slovensku ho môžu diváci zažiť ako hosťujúceho umelca Opery SND v Bratislave, konkrétne v operných inscenáciách Čarovná flauta W. A. Mozarta v roli Tamina a v komickej opere Gaetana Donizettiho Nápoj lásky v úlohe Nemorina. Nedávno účinkoval s našou opernou divou Editou Gruberovou na Bratislavských hudobných slávnostiach v koncertnom prevedení  Donizettiho opery Lucrezia Borgia, kde zožali veľký potlesk a obdiv.

 

Je vyhľadávaných interpretom diel hlavne W. A. Mozarta. V jeho repertoári môžeme nájsť naštudované aj tieto mozartovske postavy: Ferrando (Cosi fan tutte), Tamino (Čarovná flauta), Don Ottavio (Don Giovanni)... K ďalším postavám, ktoré spevák stvárňuje partia: Jaquino (Beethoven-Fidelio), Nemorino v Donizettiho Nápoji lásky, Kormidelník vo Wagnerovom Blúdiacom Holanďanovi, Kudrjáš v Janáčkovej Káti Kabanovej, Fenton vo Verdiho Falstaffovi, Števa v Janáčkovej Jej pastorkyni, Lenskij v Čajkovkého opere Eugen Onegin, Gastone vo Verdiho Traviate, Gennaro v Donizettiho opere Lucrezia Borgia, ktorú stvárňuje s Editou Gruberovou a vyšla aj na DVD, Arturo v Belliniho Puritánoch a mnohé ďalšie.

 

 

Edita Grúberova a Pavol Bršlík v opere Lucrezia Borgia

 


Pavol Bršlík je víťazom Medzinárodných súťaží M. Schneidera – Trnavského i Antonína Dvořáka. Spev študoval na VŠMU, v opernom štúdiu CNIPAL v Marseille a absolvoval viaceré kurzy popredných speváckych osobností (Ivonne Minton, Mady Mesplé, Peter Dvorský, William Matteuzzi).


Ako spevák na stretnutí s novinármi uviedol, na koncerte, ktorý sa uskutoční 5. júna 2012 v Malej sále Slovenskej filharmónie zaznejú v jeho podaní so sprievodom izraelského klaviristu Amira Katza známe, aj menej známe diela. Amir Katz je izraelský klavirista, žijúci v Nemecku, ktorý s Pavlom Bršlíkom spolupracuje už dva roky. Okrem toho, že je vynikajúci sólový klavírny hráč, je aj vynikajúci a rovnocenný partner v sprievode speváka. Súhra medzi klaviristom a spevákom je veľmi dôležitá a obidvaja umelci túto súhru medzi sebou cítia.

 

Amir Katz, klavirista

 


Program, ktorého zostavenie na takýto účel je dosť náročné, lebo musí zaujať všetkých aj náročných, aj menej náročných bude zostavený z árií a piesní Giuseppe Verdiho, Vincenza Belliniho, Gaetana Donizettiho, W. A. Mozarta, ako aj odznejú napr. Petrarcove sonety Franza Liszta.

 

 

Amir Katz, Pavol Bršlík



Spevák sa na koncert v rámci cyklu Veľké slovenské hlasy veľmi teší a je nesmierne rád, že okrem hosťovania v Opere  SND, môže divákom na Slovensku zaspievať aj svoj sólový recitál.


Prvým koncertom z cyklu Veľké slovenské hlasy bol koncert basistu Štefana Kocána, druhý bude koncert Pavla Bršlíka. Cyklus bude pokračovať na jeseň a to koncertmi tenoristu Miroslava Dvorského a sopranistky Adriany Kučerovej.
 

 

vstupenky TU...


 

 

 

 

www.pavolbreslik.com

 

 

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 31. mája 2012 / Bratislava                            

 

 

Diskusná téma: Veľké slovenské hlasy: Koncert Pavla Bršlíka

Bršlik

slovak 01.06.2012
Koncert bude super, teším sa!

Pridať nový príspevok

Pridajte sa k nám a spoznajte svet opery

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk