VERDI GALA – trikrát a dosť

08.09.2013 21:19

 

Košice

 

Rok 2013 sa v hudobnom svete nesie v znamení výročia dvoch svetových velikánov. Giuseppe Verdiho a Richarda Wagnera. Vari na svete neexistuje divadlo, alebo orchester, ktorý by si tvorbu týchto géniov nepripomenul.

 

 

Autor: Jozef Jurko

 

 

Nie je tomu inak ani na východe republiky, kde sa košická klaviristka, Júlia Grejtáková, autorka mnohých koncertných projektov, propagovaných tiež OS, rozhodla usporiadať koncert na poctu talianskeho génia Giuseppe Verdiho. A keďže pri tejto príležitosti zavítajú do Košíc aj zahraničné operné speváčky, bola by škoda, aby v spolupráci s domácimi sólistami potešili len ucho a oko Košičanov. Koncert bude mať premiéru v Košiciach, ale jeho reprízy budú mať možnosť vidieť aj diváci na Spiši – Letohrádok Dardanely v Markušovciach a tiež Prešovčania vrámci Prešovskej hudobnej jesene.

 

 

 

 

Tentokrát si prizvala k spolupráci vynikajúcu ruskú sopranistku, žijúcu v Taliansku – Annu Princevu, taliansku mezzosopranistku Michelu Bregantin, ktorej bravúrne vystúpenia už Košičania mali možnosť zažiť niekoľkokrát v projektoch Mosty Európy alebo iných benefičných koncertoch, ako aj na doskách ŠD Košice, kde hosťovala. Spevácke kvarteto doplnia aj významní sólisti košickej opery Jaroslav Dvorský – tenor a Marián Lukáč – basbarytón. Za klavír sa posadí už spomínaná organizátorka a korepetítorka Júlia Grejtáková.

 

 

Termíny všetkých troch koncertov

 

23.10.2013 o 19.00 – Divadlo Cassia , Košice

27.10.2013 o 18.00 – Letohrádok Markušovce

30.10.2013 o 19.00 – Prešov – Čierny orol

 

FB udalosť koncertov TU...

 

Júlia Grejtáková

 

,,Program by mohol mať podtitul - „Čo v divadle momentálne neuvidíte“, pretože sme nechceli duplovať repertoár, ktorý je momentálne v divadle hraný. Preto na koncert nebudete počuť árie z Rigoletta....Traviaty..., ale priblížime Vám árie z opier, ktoré sa tu pre veľkosť obsadenia tak skoro hrať nebudú (Don Carlo), ďalej Macbeth, Sicílske nešpory, ale hlavne to bude prierez jednou z Verdiho najkrajších opier Trubadúr, ktorá je mojou srdcovou záležitosťou a priznám sa, že som na ňu nahovorila všetkých sólistov.

 

Keďže Verdi sa narodil 10.10.1813, koncert sa nemôže konať v inom mesiaci , ako v októbri. A keďže koncom októbra sa už blížia dušičky, týmito tromi koncertami mu vlastne zapálime pomyselnú sviečku a uctíme si jeho pamiatku. To je minimum, čo si od nás umelcov Giuseppe Verdi zaslúži."

 

Plagát na stiahnutie

Verdi Gala_2.jpg (646,2 kB)

 

 

Informácia o predpredaji vstupeniek

 

Vstupenky pre Košice 23.10 sú už v predaji na predajných miestach - Divadlo Cassia, Jumbo centrum, Masarykova 2, alebo MiC Dargov Hlavná 2, Košice. Pohybujú sa v cene 5, 8 a 10 eur.

 

Vstupenky na koncert v Letohrádku Markušovce 27.10 : info v Letohrádku

 

Vstupenky na koncert v Prešove 30.10. - www.pkopresov.sk

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Fotogaléria: VERDI GALA – trikrát a dosť

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: VERDI GALA – trikrát a dosť

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk