Zomrela Elena Kittnarová

12.02.2012 21:11

 

Bratislava

 

12. februára 2012  vo veku nedožitých 81. narodenín, zomrela slovenská sopranistka Elena Kittnarová, bývalá sólistka a legenda opery Slovenského národného divadla.

 

Elena Kittnarová

 

 

Národná umelkyňa pani Elena KITTNAROVÁ sa narodila v Trnave 2. júna 1931. Spev študovala u známej pani profesorky Anny Korínskej. V Spevohre Novej Scény sa zakrátko stala poprednou sólistkou – primadonou a v rokoch 1953-1966 vytvorila na Novej scéne 24 titulných úloh v klasických i súčasných operetách, neskôr i muzikáloch (Gül Baba, Hrnčiarsky bál, Parížsky hosť, Fialka z Montmartru, Pod južným krížom, Noc v Benátkach, Ohňostroj, Netopier, Pobozkaj ma, Katarína, Parížsky život, Veselá vdova, My Fair Lady, Modrá ruža a i.).

 



Po tejto umeleckej etape prešla roku 1966 do Opery SND, kde bola sólistkou do 30. septembra 1993. Tu začala jej umelecká práca na opernej scéne, kde naplno rozvinula dispozície pre operné herectvo, svoju profesionalitu v speve, v štúdiu i tých najťažších úloh – od baroka cez vrcholný klasicizmus a romantický repertoár až po avantgardné úlohy, ako napríklad Ráchel v opere Hostina od iného trnavského rodáka – Juraja Beneša. Celkove premiérovala na javisku našej národnej opernej scény 42 operných postáv! Z nich bola pozoruhodná napríklad Abigail vo Verdiho Nabuccovi, ktorú umelkyňa spievala vyše 250 krát! – naposledy (už ako hosť) 12. 6. 1995, teda ako 64-ročná...

 

 

Elena Kittnarová / G. Verdi NABUCCO (Abigail) / SND
Foto: Jozef Vavro, 1975

 

To svedčí o hlasovej a fyzickej kondícii, ako aj profesionalite speváčky, ktorá si uchovala fyzickú, hlasovú a duševnú sviežosť až do konca svojej kariéry. K veľkým úlohám v jej kariére patrí part Lady Macbeth vo Verdiho opere Macbeth, alebo Belliniho Norma, dokonca do štyroch rôznych inscenácií naštudovaná postava Leonory v Beethovenovom Fideliovi, nezabudnuteľná krutá kňažná Ľutomíra v Suchoňovom Svätoplukovi, alebo užialená Katrena v Krútňave. Kittnarová mala talent stvárňovať ženy rôznych charakterov, temperamentu a sociálneho prostredia a tak bravúrne stvárnila koketnú Musettu v Pucciniho Bohéme i vznešenú primadonu Floriu Toscu v Pucciniho opere Tosca, lyrickú Taťjanu v Čajkovského Eugenovi Oneginovi, ale i tragickú Aidu v rovnomennej Verdiho opere. Výpočet rolí by mohol pokračovať...

 

Elena Kittnarová / G. Puccini TOSCA (Tosca) / SND
Foto: Jozef Vavro, 1973
 


Najväčšie úspechy zožala Elena Kittnarová za naštudovanie hlavnej hrdinky v Janáčkovej slávnej opere Vec Makropulos. Touto úlohou priam mrazivo predostrela publiku otázky o zmysle dlhovekosti života. Ako Elina Makropulos hosťovala vo viacerých európskych štátoch, roku 1986 aj v slávnom Theatro Colón v Buenos Aires a zožala tu neobyčajný úspech – ako jedna z prvých slovenských speváčok v zámorí.

 

Kniha o trnavskej rodáčke

Terézia Ursínyová: Život na dvoch scénach

O živote a umení tejto veľkej speváčky, o jej vrcholných postavách v operetách, muzikáloch a operách, jej názoroch na vokálne umenie, o spomienkach na spoluprácu s mnohými režisérmi (B. Kriška, M. Fischer, J. Gyermeka i.) či dirigentami (o. i. so Z. Košlerom) je kniha Život na dvoch scénach muzikologičky a hudobnej publicistky Terézie Ursínyovej.



Elena Kittnarová patrí k nezabudnuteľným primadonám našej národnej opernej scény. Radí sa k takým osobnostiam, ako Helena Bartošová, Margita Česányiová, Mária Kišonová-Hubová a ďalšie slovenské speváčky zo zakladateľskej a následnej generácie sólistov SND.

 

Zaslúžilá umelkyňa: Elena Kittnarová - sopran
Emilia Marty, Leoš Janáček: Vec Macropulos, Opera SND

 

hudobná ukážka: Leoš Janáček: Vec Makropulos, záver opery, spieva Elena Kittnarová

 

 

Prečítajte si článok Kontinuity IV.: Elena - Elina - Elektra z jej posledného stretnutia s divákmi v SND, ktoré pripravil a uvádzal PhDr. Jaroslav Blaho k jej 80-tym narodeninám. Toto stretnutie sa konalo v nedeľu 11. septembra 2011.

 

Posledná rozlúčka s Elenou Kittnarovou bude v historickej budove SND na Hviezdoslavovom námestí vo štvrtok 16. februára 2012 o 15.00 hodine a v bratislavskom Krematóriu v pondelok 20. februára 2012 o 11.00 hodine.

Súbor PDFParte - Elena Kittnarová Stiahnuť

 

 

Česť jej pamiatke.

 

 

 

Diskusná téma: Zomrela Elena Kittnarová

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk