20. výročie smrti Eugena Suchoňa zvukom i obrazom

04.09.2013 15:32

 

V auguste 2013 sme si pripomenuli 20. výročie smrti jedného z najvýznamnejších slovenských skladateľov Eugena Suchoňa. Pri tejto príležitosti pripravili manželia Štilichovci niekoľko projektov a galapredstavením opery Svätopluk prispela aj Opera SND. V Opera Slovakia sme pripravili fotogalériu zo života a opernej tvorby Eugena Suchoňa.

 

 

Eugen Suchoň

(* 25. september 1908, Pezinok – † 5. august 1993, Bratislava)


 

Denník z notovej osnovy

 

Prvým projektom realizovaným pri príležitosti 20. výročia smrti skladateľa, bolo vydanie knihy Dennik z notovej osnovy. Publikácia vyšla vo vydavateľstve Perfekt v novembri 2012 ako príspevok k 105. výročiu narodenia a 20. výročiu úmrtia skladateľa (2013). Je určená nielen pre potreby hudobnej vedy a odbornej obce, či študentom hudobných škôl, ale svojim štýlom aj širokej čitateľskej verejnosti. Kniha dokumentuje život skladateľa formou zápiskov z jeho objaveného osobného denníka, ktorý nosil celý život vo svojej aktovke. Zostavovateľmi knihy sú, dcéra Eugena Suchoňa Danica Štilichová-Suchoňové s manželom. Autorom textu je Eugen Suchoň. Viac sa o tejto knihe dozviete TU...

 

 

 

Pracovný stól, aktovka a palica Eugena Suchoňa

foto: Ľudovít Vongrej

 

Kreslo Eugena Suchoňa, v ktorom rád oddychoval

foto: Ľudovít Vongrej


 

CD nahrávka Suchoňových prvotín

 

Druhý projekt, ktorý manželia Štilichovci pripravili, je CD nahrávka prvých skladieb Eugena Suchoňa z rokov 1924 až 1930.

 

Peter Štilicha:

,,Sú to skladby, ktoré Eugen Suchoň skladal počas štúdia na hudobnej škole v Bratislave ako skladateľ samouk. Skladby nahral klavirista Ladislav Fančovič a vyjdú v Hudobnom centre v októbri 2013. Je to 16. skladieb, ktoré sú veľmi čarovné, veľmi krásne. Historickou zaujímavosťou je, že tam bude jeho absolútne prvá skladba, ktorú napísal ako amatér a to je skladba Červená ruža. Poslednou skladbou je Adagio g mol, ktoré napísal u Frica Kafendu v čase, keď Suchoňovi povedal: ,,Ideš do Prahy, ja už ťa nemám čo učiť.“ Toto Adagio je skladba, v ktorej sa po prvýkrát objavuje Suchoň. Nachádzame tam krásne motívy, s ktorými potom monotématicky pracoval celý život. Dalo by sa povedať, že je to aj prierez motívmi, ktoré sa neskôr objavujú v jeho dielach. Tieto skladby dokazujú aj to, že Suchoň bol fantastický klavirista, dokonca až virtuóz. Jeho klavírna technika bola skutočne obdivuhodná, čo ocenil aj klavirista Ladislav Fančovič pri nahrávaní tohto albumu.“

 

 

Klavír Eugena Suchoňa

Obraz v pozadí namaľoval Eugen Suchoň

foto: Ľudovít Vongrej

 

 

Notový materiál k CD nahrávke

 

Tretím projektom bude vydanie notového materiálu skladieb z tohto CD v edícii Hudobného fondu. V prvej fáze bude vydaná polovica skladieb a druhá sa ešte len pripravuje.

 

 

Svätopluk

 

Opera Slovenského národného divadla si pripomenie 20. výročie úmrtia Eugena Suchoňa úvodným galapredstavením sezóny 2013/2014, na ktorom zaznie jeho opera Svätopluk. Slávnostné predstavenie sa uskutoční v sobotu 7. septembra 2013 o 19:00 hod v novej budove SND. V hlavných postavách sa v réžii Juraja Jakubiska predstavia Peter Mikuláš, Pavol Remenár, Ľudovít Ludha, Ján Babjak, Martin Malachovský, Adriana Kohútková a ďalší. Diriguje Dušan Štefánek.

 

detail predstavenia TU...

 

 

 


 

 

Život a operná tvorba Eugena Suchoňa vo fotografiách

 

Portál Opera Slovakia prispel k 20. výročiu úmrtia Eugena Suchoňa fotogalériou, zobrazujúcou v priereze život a opernú tvorbu Eugena Suchoňa. Môžete si ju pozrieť pod týmto článkom. Fotografie nám láskavo poskytla dcéra Eugena Suchoňa pani Danica Štilichova-Suchoňová s manželom Petrom Štilichom.

 

 

Pracovný stôl Eugena Suchoňa

foto: Ľudovít Vongrej

 

Pracovňa Eugena Suchoňa

foto: Ľudovít Vongrej

 

Eugen Suchoň - Wikipédia

 

 

 

 

 

 

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

článok zaradený do: Operné korzo

 

 

Fotogaléria: 20. výročie smrti Eugena Suchoňa zvukom i obrazom

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: 20. výročie smrti Eugena Suchoňa zvukom i obrazom

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk