23. septembra

18.08.2011 13:14

 

23. septembra 1974 sa narodil operný spevák Oto Klein.

 

 

 

Študoval spev v Bratislave na Konzervatóriu a VŠMU. Absolvoval viaceré interpretačné kurzy renomovaných zahraničných vokálnych pedagógov. Od roku 1997 pôsobil v bratislavskej Komornej opere a o dva roky neskôr prešiel do Opery SND. Medzi jeho najvýraznejšie kreácie patrí Don Ottavio v Mozartovom Donovi Giovannim, Nemorino v Nápoji lásky Gaetana Donizettiho, Ramiro v Rossiniho Popoluške, Ernesto v Donizettiho Donovi Pasqualovi, Alfredo v Traviate, Jeník v Predanej neveste a Rómeo v Gounodovej opere Rómeo a Júlia. Okrem Bratislavy spevák pravidelne vystupuje na susedných i vzdialenejších zahraničných scénach: v Štátnej opere v Budapešti, Štátnej opere vo Viedni, v Opere v Zürichu, v Drážďanskej štátnej opere, v Opére de Nice, v Théâtre Royal de la Monnaie v Brusseli, v Teatro Comunale v Bologni, Teatro San Carlo v Neapoli a mnohých ďalších. K jeho ostatným úspechom patrí Almaviva v Barbierovi zo Sevilly vo Viedenskej štátnej opere, Rossiniho Lindoro v Talianke v Alžíri v drážďanskej Sächsische Staatsoper, Smetanov Jeník v Predanej neveste v Zürichu, Donizettiho Ernesto z buffy Don Pasquale v Opéra de Nice, ale i tenorový part v Orffovej Carmine burane v Teatro Regio v Turíne, či tenorový part v Beethovenovej Misse Solemnis, ktorá odznela v Drážďanskej filharmónii. V Bratislave ho publikum v posledných sezónach mohlo vidieť ako Lehárovho Camille de Rossilion vo Veselej vdove a tiež v postave Tonia v Donizettiho opere Dcéra pluku. Oto Klein spolupracoval vo svojej doterajšej kariére s mnohými svetoznámymi dirigentmi: Danielom Barenboimom, Fabiom Luisim, Rafaelom Frühbeckom de Burgos, Jerzy Semkowom, Ralfom Weikertom a mnohými ďalšími. V súčasnosti je rovnako vyhľadávaný ako skvelý operný i koncertný interpret.

 

 

23. septembra 1835 zomrel v Puteaux pri Paríži taliansky hudobný skladateľ obdobia belcanta Vincenzo Bellini.

 

 



Vincenzo Bellini (celým menom Vincenzo Salvatore Carmelo Francesco Bellini) je operný skladateľ, jeden z trojhviezdia rossinistov, ktorý sa narodil v hudobníckej rodine. Bol tzv. zázračné dieťa, hovorí sa, že už v piatich rokoch vedel hrať na klavír. Prvotné hudobné vzdelanie mu poskytol starý otec. Následne opustil rodnú Cataniu a išiel študovať na neapolské konzervatórium. Bol žiakom N. A. Zingarelliho. Tu zložil aj svoju prvú operu, Adelson e Salvini (1825), ktorá sa hrala v divadle konzervatória. Ďalšia opera, Bianca e Germando, zožala v divadle Teatro San Carlo veľký úspech. Po jej uvedení získal Bellini objednávku pre milánsku La Scalu. Výsledkom bola opera Il Pirato (1827), ktorá zaujala najmä skvelými finálnymi výstupmi. Už pri tejto opere sa zbavil citeľného vplyvu Rossiniho a vypracoval si vlastný, dôsledkom čoho bolo voľnejšie delenie opery na árie a recitatívy. V nasledujúcich rokoch pracoval v Miláne na objednávkach. Na otvorenie divadla Teatro Carlo Felice v Janove prepísal operu Bianca a Germando. V roku 1828 skomponoval operu La straniera, ktorá bola prijatá ešte úspešnejšie než Il Pirato. Opera La straniera vytvárala nežnú elegickú idylu vystupňovanú až do dramatického záveru. Jej obdivovateľom bol R. Wagner pre veľkú zomknutosť hudby a textu. Po nej nasledovali opery I Capuleti e i Montecchi, Sonnambula a Norma, ktoré už získali úspech aj za hranicami Talianska. Jeho poslednou operou sa stali I Puritani.

 

Krátka Belliniho kariéra bola vyplnená poväčšine tvorivou prácou. Na javisku predstavuje skutočného romantika a lyrika. Jeho diela ovplyvnili predovšetkým reprezentantov európskej opery G. Verdiho, M. I. Glinku, či R. Wagnera. Narodil sa 3. novembra 1801 v Catanii ( Taliansko).

 

 

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk