Atraktívny Rigoletto v Opere SND v podaní Eveza Abdulayeva

13.02.2014 14:39

 

Bratislava

 

Zaujímavý azerbajdžanský barytonista Evez Abdullayev, ktorý kariéru letca vymenil za život vo svetlách rámp, sa predstaví ako Rigoletto v Opere SND v utorok 25. februára 2014.

 

 

Evez Abdulayev

 

Novú inscenáciu tohto titulu v hudobnom naštudovaní Friedrichom Haiderom a v réžii hosťujúceho popredného nemeckého tvorcu Martina Schülera uviedla naša prvá operná scéna pri príležitosti 200. výročia narodenia Giuseppe Verdiho. Zaujímavé inscenačné stvárnenie veľkolepej fresky charakterov zaujalo na premiére v októbri minulého roka nielen našich ale aj zahraničných recenzentov.

 

Ideálnym námetom sa pre Verdiho stala dráma Viktora Huga Kráľ sa zabáva. Vyhranené typy vykreslil nielen dramatik, ale všetky atribúty, ktoré oslovujú diváka – vášeň, láska, napätie i vražda - svojou nezameniteľnou hudbou emocionálne obohatil majster Verdi.

 

 

Tomáša Juhás (Vojvoda)

Rigoletto, Opera SND

foto: Jozef Barinka

 

 

Evez Abdullayev je vynikajúcim predstaviteľom Rigoletta, cynického hrbáča i milujúceho otca Gildy. Tento charizmatický rodák z Baku, ktorý prezentoval svoje interpretačné umenie na mnohých scénach v Rusku, Taliansku, Nemecku, vo Francúzsku aj v Rakúsku, si už získal návštevníkov aj v SND v operách Nabucco a Macbeth.

 

Verdiho by sme mohli súčasným jazykom označiť za „hitmakera“. Nielen fanúšikovia opery poznajú mnoho melódií z jeho diel. V Rigolettovi – okrem iných – zaznie aj mimoriadne známa ária „La donna è mobile“, ktorú spieva vojvoda. Na predstavení 25. februára 2014 si ju vypočujeme v podaní Tomáša Juhása, ktorý nedávno spoznal atmosféru vychýrenej Met-ky v New Yorku. Vysnívanou postavou sopranistiek je zasa Gilda. K vynikajúcim predstaviteľkám patrí Ľubica Vargicová. Kritici vyzdvihujú jej farebne temný zamatový soprán, ktorý korešponduje s tragickým osudom hrdinky.

 

Predstavenie Rigoletta 25. februára, na ktorom popri triu hlavných postáv účinkujú sólisti Opery SND Ján Galla, Denisa Hamarová, Denisa Šlepkovská, Daniel Čapkovič, Ján Ďurčo a ďalší, sľubuje mimoriadny umelecký zážitok. Diriguje Peter Valentovič.

 

 

Vstupenky si môžete kúpiť v pokladniciach SND,

na predajnom mieste v OC Eurovea aj on-line z pohodlia domova prostredníctvom portálu

www.snd.sk

 

Informovala: Izabela Pažítková, SND

Článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Atraktívny Rigoletto v Opere SND v podaní Eveza Abdulayeva

Vyborne obsadenie.

Stefan 26.02.2014
Bol to naozajstny zazitok...dakujem!

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk