Cena kritikov pre inscenáciu Lindy Keprtovej

09.02.2013 16:17

 

Košice

 

Dramaturgička Opery ŠD Košice Linda Keprtová získala na 11. ročníku prestížneho festivalu hudobného divadla Opera 2013 v Prahe významné ocenenie.

 

 

Linda Keprtová

Foto: Joseph Marčinský

 

 

Inscenácia opery Julesa Masseneta Don Quichotte, ktorú režijne pripravila s operným súborom Divadla F. V. Šaldu v Liberci získala Čestnú cenu kritikov za najlepšiu inscenáciu. Cenu udelila porota v zložení Věra Drápelová, Josef Herman, Radmila Hrdinová, Olga Janáčková a Ivan Žáček. Festivalové predstavenie sa konalo 12. januára 2013 na javisku ND Praha. Premiéra tejto inscenácie sa konala 23. 11. 2012 v Divadle F. X. Šaldy Liberec.

 

 

Jules Massenet: Don Quichotte, Divadlo F. X. Šaldy Liberec

 

 

Festival Opera 2013 sa uskutočnil 3. januára až 3. februára 2013 v Prahe. Počas tohto mesiaca sa na javisku Národného divadla v Prahe odohralo pätnásť predstavení trinástich českých operných súborov.

 

Linda Keprtová

 

" Ocenění, které se dostalo liberecké opeře mě velmi potěšilo, zcela jistě to bude pro tamní soubor další motivací pro krásné divadlo, které v Liberci realizují. Velmi si cením spolupráce se souborem tak vysokých kvalit, i toho, že práce v Liberci byla opravdu nesmírně krásná a pro mě samotnou nezapomenutelná."

 

Linda Keprtová študovala na Janáčkovej akadémii múzickych umení v Brne, odbor dirigovanie zboru a operná réžia. Od roku 2011 je dramaturgičkou Štátneho divadla Košice. Je držiteľkou ceny Nadácie Leoša Janáčka za rok 2008. Venuje sa predovšetkým réžii hudobno-dramatických diel. Z jej najvýraznejších prác možno menovať napr. Dona Quichota Julesa Masseneta, Jej pastorkyňu Leoša Janáčka, Údolie suchých kostí Vladimíra Franza, Rose Máriu Rudolfa Frimla, či Coronide Víta Zouhara. Hosťovala v Národnom divadle moravskoslezskom v Ostrave, v Slezskom divadle v Opave, či v Šaldovom divadle v Liberci.

 

Kolegovia, ako aj priaznivci košickej opery jej k tomuto mimoriadnemu umeleckému úspechu blahoželajú a tešia sa na jej ďalšiu režijnú prácu. Jej režijným debutom na domácej scéne Štátneho divadla Košice bude inscenácia opery Dialógy karmelitánok od Francisa Poulenca, ktorú uvedie ŠD Košice v celoslovenskej premiére v dňoch 22. a 23. marca 2013 v Historickej budove ŠD Košice.


zdroj: www.sdke.sk

redakčná úprava: Ľudovít Vongrej

 

článok zaradený do: Operné správy

 

Tip na kliknutie

Premiéra opery Dialógy karmelitánok v Košiciach pod záštitou arcibiskupa

 

 

Diskusná téma: Cena kritikov pre inscenáciu Lindy Keprtovej

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk