Cenu ministra kultúry SR za rok 2011 dostali aj Marián Vach a Pavol Bršlík

24.02.2012 21:19

 

Bratislava

 

23. februára 2012 minister kultúry Daniel Krajcer ocenil osobnosti z médií, filmu, literatúry, fotografie a hudby. Nositeľmi Ceny ministra kultúry SR za rok 2011 sa stali novinárka Kristína Magdolenová, filmový režisér Eduard Grečner, literát Daniel Hevier, tenorista Pavol Bršlík, dirigent Marián Vach, teoretik a kritik fotografie Marián Pauer a hudobník a spevák Miroslav Žbirka.

 

Ako na slávnostnom udeľovaní cien povedal minister kultúry Daniel Krajcer, ocenení sa pokúsili o nachádzanie odpovedí a uspeli nielen v domácom, ale aj v medzinárodnom kontexte.

Život nositeľov cien prirovnal k behu na dlhé trate s presvedčením, že ten beh má zmysel. Vyzdvihol ich snahu meniť veci a kultivovanie talentu.


 

Umeleckému šéfovi a šéfdirigentovi Štátnej opery v Banskej Bystrici Mariánovi Vachovi udelil minister ocenenie za hudobné naštudovanie opery Jána Cikkera Coriolanus a doterajšie umelecké aktivity v oblasti hudobnej kultúry na Slovensku.

 

Marián Vach, dirigent a Daniel Krajcer, minister kultúry SR

 

Daniel Krajcer vyzdvihol udelením ceny aj vynikajúce umelecké výsledky mladého a oceňovaného tenoristu Pavla Bršlíka, jeho reprezentáciu slovenského vokálneho umenia na významných zahraničných operných a koncertných scénach.

 

Pavol Bršlík, ktorý je momentálne v zahraničí, si cenu osobne neprevzal. Ostatní laureáti si ju počas slávnostného udeľovania v Dvorane Ministerstva kultúry SR v Bratislave prevzali osobne.

 

Pavol Bršlík pre náš portál Opera Slovakia povedal:

 

 

,,Cenu ministra kultúry si veľmi vážim už aj preto, že to vidím ako česť byť jedným z ocenených.
Cenu prevzala moja profesorka pani Vlasta Hudecová, ktorej ešte raz ďakujem za to, že si našla na mňa čas a že sa so mnou ,,potrápila".

Teraz som v Londýne a práve počas slávnostného preberania cien som mal predstavenie Dona Giovanniho v Londýnskej Covent Garden. Už som tu tretí krát a vždy sa na Londýn veľmi teším“.

 

 

 

 

Ďalšími ocenenými boli:

 

Novinárka dlhodobo pôsobiaca v rómskych komunitách Kristína Magdolenová získala cenu za zásluhy v presadzovaní etických princípov v médiách, filmovú a televíznu tvorbu pre Rómov a o Rómoch a zvyšovanie mediálnej gramotnosti rómskej komunity.

 

Teoretik a kritik fotografie Marián Pauer sa stal laureátom za významný prínos v oblasti histórie, kritiky a teórie fotografie v slovenskom i medzinárodnom kontexte.

 


Filmovému režisérovi Eduardovi Grečnerovi, známom napríklad scenármi a réžiou filmov Drak sa vracia a Jaškov sen, cenu minister dal za celoživotné významné zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky, osobitne v oblasti slovenskej kinematografie.

 

Literát Daniel Hevier získal Cenu ministra kultúry za básnickú zbierku Vianočná pošta a výrazné podnety a aktivity v oblasti rozvoja čítania detí a mládeže.

Cenu si odniesol aj spevák a hudobník Miroslav Žbirka. Jej nositeľom sa stal za celoživotný tvorivý osobnostný umelecký prínos v oblasti populárnej hudby a za pozoruhodný projekt Symphonic Tour.

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 24. februára 2012 / Bratislava            

 

 

 

Diskusná téma: Cenu ministra kultúry SR za rok 2011 dostali aj Marián Vach a Pavol Bršlík

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk