Česko - slovenský úspech na Musica Sacra 2012

17.11.2012 23:02

 

Rím - Košice

 

V dňoch 6.-10.11.2012 sa v Ríme konala súťaž Musica Sacra, o ktorej ste sa už na stránkach Opera Slovakia mohli dočítať. Hlavnou korepetítorkou sa nielen pre tento ročník stala košická klaviristka Júlia Grejtáková. Opäť raz so sebou priviedla jednu z víťaziek, českú sopranistku Veroniku Holbovú, ktorá získala tretie miesto.

 

 

 

Musica Sacra je súťaž duchovnej hudby. Každoročne sa na súťaž prihlási približne sto spevákov z celého sveta, z ktorých sa postupne v troch kolách vyberú tí najlepší, ktorí získajú okrem finančného ohodnotenia, možnosť koncertovať, nahrať CD a stať sa členom zoskupenia Celeste Armonia na jednu sezónu. Predsedom poroty Musica Sacra pre tento rok bol Ioan Holender, bývalý intendant Viedenskej opery, MET a umelecký riaditeľ festivalu Enescu. Ďalšími porotcami boli osobnosti svetovej hudby ako Evamaria Wieser, Catherine von Matius, Paolo Monacchi a Daniela de Marco. Všetky súťažné kolá bolo možné sledovať online. Záznam z Galakoncertu - finále bude odvysielaný 24. novembra 2012 o 20.30 na tv TELEPACE.

 

Rozhovor s Júliou Grejtákovou

 

 

 

Po minulom ročníku ste už v podstate vedeli, čo vás čaká. Tešili ste sa do Ríma alebo ste mali obavy?

 

Veľmi som sa tešila a ešte viac bála, aby som svoju minuloročnú pozíciu obhájila.

 

 

Ako hodnotíte tento ročník súťaže Musica Sacra?

 

Tento ročník bol pre mňa určite oveľa náročnejší, pretože som mala štyridsaťštyri súťažiacich, z celkového počtu cca deväťdesiat. Ostatných mala na starosť moja kórejská kolegyňa, ktorá v súťaži účinkovala už piaty rok, takže všetok repertoár viac menej poznala. Ja som mala na celú prípravu cca dva týždne popri svojich dvoch zamestnaniach. Musela som naštudovať približne dvesto árií, z ktorých som niektoré videla prvýkrát deň pred výkonom, alebo ani to. Pôvodne som cvičila repertoár, ktorý mi napísali pre súťažiacich s priezviskom od M-Z a cca desať dní pred začiatkom mi to zmenili na H-R. Taliani majú trochu iný pohľad na svet, a veľa vecí z môjho pohľadu berú na ľahkú váhu.

 

 

Mali ste tento rok nejaký voľný čas na Rím?

 

Voľný čas som mala mať pôvodne v nedeľu a v pondelok, ibaže v nedeľu bola v Ríme uzávierka ciest kvôli futbalovému derby a do mesta som sa dostala až o pol ôsmej po dvojhodinovej prechádzke. V pondelok mi zas skrížila plány riaditeľka súťaže, Daniela de Marco, keďže sprostredkovala pre vybraných víťazov (V.Holbová, F.Mineccia, Magid el Bushra) predspievanie v Teatro dell Opera Roma, pre asistentku Riccarda Mutiho, ktoré sme predsa nemohli odmietnuť. Jediný voľný čas, ktorý som mala, bol teda v pondelok poobede. Ten som využila na výlet na motorke, ktorý mi zabezpečil Talian so slovenskou krvou, Riccardo Pudis. ( Syn slovenského operného Slováka Ladislava Pudiša, ktorý v roku 1945 emigroval do Ríma. Pozn. red.)

 

 

Júlia Grejtáková (klavír) a Veronika Holbová (spev)

 

 

Júlia Grejtáková bude hlavnou korepetítorkou súťaže Musica Sacra aj budúci ročník a už teraz pracuje na tom, aby sa jej zúčastnili aj ďalší slovenskí speváci. Po minuloročnom víťazstve Petra Kellnera, ktorý získal druhé miesto, aj tento rok so sebou Júlia priviedla víťazku. Mladučká česká sopranistka Veronika Holbová získala tretie miesto spolu s českou mezzosopranistkou Luciou Hilscherovou. Aj napriek tomu, že speváčky spolu súperili si navzájom držali palce.

 

Veronika Holbová sa narodila v roku 1989 v Karvinej – Ráji. Spevu sa venovala od detstva, najprv v Ostravskom detskom zbore a neskôr na Janáčkovom konzervatóriu, kde študovala sólový spev. Dnes je študentkou spevu na Ostravskej univerzite u známej českej sopranistky Evy Dřízgovej-Jirušovej.

Veronika Holbová je víťazkou speváckej súťaže JKGO. Zúčastnila sa medzinárodného festivalu Les rencontres v Louvergny vo Francúzsku, kde získala 3.miesto. Takisto získala cenu za najlepšie predvedenie barokovej árie v súťaži konzervatórií v Pardubiciach. V roku 2010 patrila medzi finalistov súťaže Mikuláša Schneidera Trnavského v Trnave, patrí jej prvé miesto v speváckej súťaži Leoša Janáčka – Hukvaldy. V apríli tohto roku obohatila svoju zbierku o 2.miesto na medzinárodnej súťaži I.Godina vo Vrábloch. Tento rok si zo svetovej súťaže Musica Sacra odniesla tretie miesto.

Okrem iného Veronika Holbová aktívne spolupracuje s operným zborom Divadla Antonína Dvořáka v Ostrave, Pražským komorným zborom a ako hosť účinkuje v Opere Štátneho divadla v Košiciach. Takisto sa venuje koncertnej činnosti, s Júliou Grejtákovou spolupracovala už niekoľkokrát na projektoch Česko-slovenské nádeje opery, či Päť dám pre AdamA.

 

 

Rozhovor s Veronikou Holbovou

 

 

 

Odkiaľ ste sa dozvedeli a prečo ste sa rozhodli zúčastniť súťaže Musica Sacra?

 

O soutěži jsem se dozvěděla od mé kamarádky, kolegyně a korepetitorky Julky Grejtákové, která loni získala na této soutěži 2. místo se svým žákem Petrem Kellnerem. Rozhodla jsem se na její popud a taky proto, že se letos stala hlavní korepetitorkou celé soutěže, tudíž mě mohla doprovázet. S Julkou máme už pár koncertů za sebou a myslím, že se nám spolu pracuje výborně, jedna druhou inspiruje a já věděla, že mi na soutěži bude velikou oporou. Samozřejmě, jsem se rozhodla taky kvůli zaměření celé soutěže (sakrální hudba), což mi bylo výzvou. 

 

 

Aké boli Vaše pocity po prvom večere a po vyhlásení výsledkov víťazov?

 

Byla jsem šťastná, neboť jsem nevěřila, že jsem se dostala až tak daleko a nakonec se dělím se svojí kamarádkou Lucii Hilscherovou o 3. místo, ale také dost unavená po tom pěveckém maratonu.

 

 

Aké sú Vaše najbližšie plány po návrate z Ríma?

 

Teď se chystám na dva koncerty tady u nás v Ostravě. Jedná se o Brahmsovo Německé requiem, které budu dělat s Janáčkovou filharmonii. A už nám pomalu začíná ten předvánoční čas, tudíž mě čekají adventní koncerty. A v divadle budeme těsně před Vánoci premiérovat operetu Noc v Benátkách, kde studuji roli Barbary.

 

 

 

 

Spolu s Veronikou Holbovou sa na treťom mieste umiestnila Lucia Hilscherová, ktorá sa narodila v Hraniciach na Morave. Vyštudovala sólový spev v Plzni pod vedením Romany Feiferlíkovej a u Ursuly Schönhals v Chemnitz. V roku 2005 debutovala v Štátnej opere v Prahe, kde naštudovala postavy ako Berta (Rossini: Barbier zo Sevilly), Annina (Verdi: La Traviata) a Giovanna (Verdi: Rigoletto). Od roku 2006 pravidelne hosťuje v Divadle J. K. Tyla v Plzni. Spolupracuje s Komornou operou v Prahe a Ensemble Opera Diversa, pravidelne hosťuje v Národnom divadle v Prahe. Lucia Hilscherová sa venuje aj koncertnej činnosti, má široký oratórny repertoár, ktorý obsahuje aj altové party. Aktívne spolupracuje s významnými zbormi v Čechách a zahraničí (BBC Symphony Orchestra, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, Janáčkova filharmónia Ostrava ai.)

 

Viac o súťaži na adrese: www.concorsomusicasacra.com

 

 

Pripravila: Daniela Petrovská / 17. novembra 2012 / Košice              

 

článok zaradený do: Operné správy

 

Tip na kliknutie

Ako dvaja Slováci dobyli Rím

 

 

Diskusná téma: Česko - slovenský úspech na Musica Sacra 2012

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk