Cimrman v slovenských kinách už túto sobotu!

11.07.2013 20:13

 

Už  v sobotu 13. júla 2013 budú diváci v kinách CINEMAX v mestách Banská Bystrica, Košice, Nitra, Trnava a Žilina sledovať svetovú premiéru operety PROSO Járy Cimrmana z vypredanej Smetanovej síne Obecního domu v Prahe v priamom prenose.

 

 

Koncert v podaní Českého národného symfonického orchestra pod vedením vynikajúceho dirigenta a nedávneho jubilanta Libora Peška bude uvedený v rámci hudobného festivalu Prague Proms. Hudobná zložka bude obohatená o odborné výklady cimrmanológov Zdeňka Svěráka, Miloně Čepelky, Petra Bruknera a Roberta Bárty. Okrem toho sa spomenutí odborníci ujmú aj hudobných partov. Zdeněk Svěrák zasadne v orchestri za violoncello, Miloň Čepelka zaspieva niekoľko tenorových melódií, Petr Brukner zahrá na činely a Robert Bárta na husle. Zisk zo vstupného bude venovaný charitatívnej organizácii Centrum Paraple, ktorej dlhoročným patrónom je práve najznámejší cimrmanológ Zdeněk Svěrák.

 

Koncertné prevedenie operety Proso vo svetovej premiére po 120 rokoch

 

Slávne melódie z Cimrmanovho rozkradnutého Prosa, ktoré sa preslávili v operetách iných autorov (Lehár, Strauss, Nedbal), zaznejú v špičkovom podaní slovenskej sopranistky Adriany Kohútkovej a tenora Tomáša Černého. Niekoľko známych skladieb budú diváci počuť v podaní cimrmanológa Miloně Čepelky. Semináre budú pre tentokrát venované výlučne vzniku a rozboru zabudnutej operetnej fresky, ktorej fragmenty už pred časom Žižkovské divadlo Járy Cimrmana predstavilo v obľúbenej hre Hospoda Na Mýtince. Diváci sa môžu tešiť na rozbor jednotlivých zložiek diela aj na výklad o jeho pohnutom osude.

 

O vzniku Cimrmanovej operetnej fresky Proso

 

Tak, ako je mnohým znalcom seminára k predstaveniu DJC Hospoda Na mýtince známe, pri príležitosti začiatku prevádzky slávneho viedenského "Riesenradu" bola vypísaná súťaž o najlepšiu operetu. Zúčastnil sa jej aj Čech Jára Cimrman, a to rozvitým sedemhodinovým dielom Proso. Vďaka svojej - azda jedinej zápornej vlastnosti – drobnej lakomosti – nepodal zásielku s partitúrou doporučene. To umožnilo Francovi Lehárovi, Johannovi Straussovi, Oskarovi Nedbalovi a ďalším členom poroty, aby si geniálnu operetnú fresku doslova rozobrali. Vedecký tím českých cimrmanológov vám dokáže, že autorom svetovo preslávených melódií z Netopierov, Poľských krví a mnohých ďalších operiet je zabudnutý Čech Cimrman. Rovnako ako prvý prenos z Žižkovského divadla Járy Cimrmana na jeseň minulého roku bude aj priamy prenos operety Proso uvedený vo vysokom rozlíšení obrazu a zvuku.

 

O Centre Paraple

 

Centrum Paraple je charitatívna organizácia, ktorá pomáha fyzicky postihnutým nájsť cestu späť do kvalitného života. Jej dlhoročným patrónom je Zděnek Svěrák.

 

 

 


 

Viac info na www.continental-film.sk a www.cine-max.sk

 

Informovala: Barbora Drobná, Continental film

Článok zaradený do: Operné správy

 

Tip na kliknutie

Priamy prenos z koncertného predstavenia operety Divadla Járy Cimrmana Proso

 

 

Diskusná téma: Cimrman v slovenských kinách už túto sobotu!

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk