Dalibor Jenis získal ocenenie ministra kultúry SR Mareka Maďariča

24.04.2013 22:27


Bratislava


Minister kultúry SR Marek Maďarič udelil 16. apríla 2013 na slávnostnom odovzdávaní Ceny ministra kultúry Slovenskej republiky za rok 2012. Medzi ocenenými je aj slovenský operný spevák Dalibor Jenis, ktorý získal Cenu za šírenie dobrého mena slovenského umenia v zahraničí.

 

Dalibor Jenis

 

Medzinárodne uznávaný operný spevák získal ocenenie „za vynikajúce umelecké výkony, za úspešnú reprezentáciu slovenského operného umenia na popredných scénach v zahraničí“. Dalibor Jenis sa preberania Ceny z pracovných dôvodov nezúčastnil.

 

 

Dalibor Jenis je jednou z najvýraznejších a najúspešnejších osobností slovenského operného umenia a vo svojom odbore patrí k svetovej špičke. Sólistom Opery SND sa stal roku 1991 a bratislavské publikum ho spoznalo okrem iného v postavách Grófa Almavivu (Figarova svadba), Eugena Onegina, Marcella (Bohéma), Wolframa (Tannhäuser), Markíza Posu (Don Carlos) a Mozartovho Dona Giovanniho. Medzi jeho poslednými naštudovanými postavami na javisku Opery SND bola postava Konzula v Pucciniho Madama Butterfly v réžii svetoznámeho režiséra Petra Konwitschného, Jago v opere Giuseppe Verdiho Otello a najnovšie ako Nabucco v rovnomennej Verdiho opere, či Figaro v Barbierovi zo Sevilly G. Rossiniho. Umelecký kalendár Dalibora Jenisa zahŕňa vystúpenia na najvýznamnejších operných pódiách, kde stvárňuje titulné postavy svojho hlasového odboru - vo viedenskej Štátnej opere, londýnskej Covent Garden, berlínskej Deutsche Oper, Štátnej opere v Hamburgu a parížskej Opéra Bastille. Účinkoval aj vo významných produkciách menej známych diel, ako sú Busoniho Doktor Faust (v Lyone a Tokiu, ale tiež na nahrávke vyznamenanej cenou Grammy) a Ponchielliho Marion Delorme (koncertné uvedenie vo francúzskom Montpellier).

 

Treba pripomenúť, že Dalibor Jenis je zároveň aj čerstvým držiteľom Krištáľového krídla za rok 2012.

 

 

Marek Maďarič, minister kultúry SR

Foto: tasr
 

 

Ďalšími ocenenými sú:

 

Laureátom ceny za výnimočný prínos v oblasti pôvodnej literatúry a prekladovej tvorby sa stal Ondrej Sliacky. Dlhoročný šéfredaktor časopisov Slniečko a revue o umení pre deti a mládež Bibiana získal ocenenie „za celoživotnú tvorbu pre deti a jeho výnimočný prínos do literárno-vednej činnosti v oblasti literatúry pre deti a mládež“.


 

Jeden z najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej teatrologickej obce Vladimír Štefko sa stal laureátom ceny za výnimočný prínos v oblasti divadla a tanca. Minister mu odovzdal ocenenie „za jeho dlhoročnú teatrologickú, pedagogickú činnosť a autorstvo viacerých monografií, ktoré významne prispeli k zaznamenaniu a poznaniu slovenskej divadelnej histórie, s prihliadnutím na zostavenie publikácie Dejiny slovenskej drámy 20. storočia“.


 

Cenu za výnimočný prínos v oblasti výtvarného umenia a architektúry si z rúk ministra kultúry prevzal Milan Dobeš, jeden z mála slovenských renomovaných výtvarníkov, pôsobiacich na medzinárodnej scéne. Tento uznávaný výtvarník získal ocenenie „za celoživotný prínos v oblasti výtvarného umenia a prezentáciu jeho diela na svetovej výtvarnej scéne“.


 

Laureátom ceny za výnimočný prínos v oblasti audiovízie sa stal Štefan Vraštiak. Filmový historik a publicista, externý spolupracovník Slovenského filmového ústavu získal ocenenie „za celoživotný prínos pre slovenskú kinematografiu a audiovíziu v oblasti histórie a filmografie, za mapovanie bielych miest z dejín slovenskej kinematografie“.


 

Cena ministra kultúry je ocenenie, ktoré udeľuje minister  jednotlivcom alebo kolektívom ako prejav ohodnotenia výnimočných umeleckých, tvorivých a interpretačných počinov za predchádzajúci kalendárny rok alebo za dlhodobý alebo celoživotný prínos v jednotlivých oblastiach umenia. Návrh na udelenie ceny predkladajú ministrovi odborné a umelecké inštitúcie, profesijné občianske združenia, či iné neziskové a verejnoprospešné organizácie s pôsobnosťou v danej oblasti, fyzické osoby, orgány štátnej správy a samosprávy, útvary ministerstva, ako aj poradné orgány ministra.


 

Zdroj: www.culture.gov.sk


 

článok zaradený do: Operné správy

 

Diskusná téma: Dalibor Jenis získal ocenenie ministra kultúry SR Mareka Maďariča

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk