December s operou.

30.11.2011 18:29

 

V decembri bude Slovensko hostiť španielskeho svetového operného speváka José Carrerasa, operné divadlá ponúkajú vianočné a silvestrovské programy, zaujímavých hostí a dve premiéry, tentokrát operety. Zo slovenského operného programu vyberám tieto zaujímavé predstavenia a koncerty.

 

 

Hneď na začiatku decembra uvedie Opera Štátneho divadla v Košiciach operu Bedřicha Smetanu: Predaná nevesta. Táto veľmi populárna komická opera, ktorá je súčasťou repertoáru košickej Opery, je na programe 2. decembra 2011. Za dirigentský pult tentokrát zasadne český dirigent Zbyněk Müller. Rolu Mařenky bude spievať domáca sólistka Tatiana Paľovčíková-Paládiová, Jeníka Jaroslav Dvorský, Kecala Ondrej Mráz, Vaška Juraj Hollý a iní.

 

 

2. decembra 2011 o 19.30 / Historická budova SND

Gaetano Donizetti Lucrezia Borgia, koncertné uvedenie opery v rámci 47. ročníka BRATISLAVSKÝCH HUDOBNÝCH SLÁVNOSTÍ

Slovenska filharmonia

Maďarsky narodny zbor

Andriy Yurkevych, dirigent Matyas Antal, zbormajster

Edita Gruberová, soprán

Pavol Bršlik, tenor

Terezia Kružliakova, mezzosoprán

Jozef Benci, bas a ďalší

 

S opernou divou Editou Gruberovou pokračujú BHS v koncertnom uvádzaní opier v medzinárodnom obsadení so Slovenskou filharmóniou, maďarským zborom a renomovanými sólistami.

 

 

Metropolitan Opera: Live in HD - Rodelinda

 

Georg Friedrich Händel  | Rodelinda / 3. decembra 2011 v Divadle Aréna v Bratislave.
priamy prenos z Metropolitnej opery New York

Americká sopranistka Renée Fleming stvárni titulnú postavu kráľovnej Langobardie v opere Georga Friedricha Händla v mimoriadne úspešnej inscenácii Stephena Wadsworth z roku 2004. Tá divákov zavedie do sveta barokovej virtuozity a dramatického príbehu zo siedmeho storočia prepleteného okolo sporov o Longobardský trón a okorenená niekoľkými milostnými dobrodružstvami. Grimoalda a Edwigu stvárni Kobie van Rensburg a Stephanie Blythe. V kontratenorových úlohách sa predstavia Andreas Scholl (Bertarido) a Iestyn Davies, ktorý v roli Unolfa v Metropolitnej opere debutuje. Za dirigentský pult sa postaví veľký znalec barokovej hudby, britský dirigent, čembalista a organista, Harry Bicket.


 

 

V utorok, 6. decembra 2011 dopoludnia, bude nová budova, Sála opery a baletu Opery SND patriť detskému divákovi. Po dlhšej odmlke sa na javisku Opery SND objaví detská opera anglického skladateľa Benjamina Brittena: Kominárik.

 

 

 

 

Večer, 6. decembra 2011, sa operné javisko novej budovy SND premení na Paríž. Príbeh slávnej a zvodnej kurtizány, ktorá sa zmení na krehkú, zamilovanú a nakoniec hlboko zranenú ženu, si môžete pozrieť v zaujímavom speváckom obsadení. Vo Verdiho opere: La traviata sa slovenskému publiku, pod taktovkou hosťujúceho dirigenta Michaila Dutčaka, v roli Violetty predstaví ukrajinská sopranistka Oľga Nahorna. V úlohe Alfreda Luciano Mastro, postavu Germona zaspieva Orest Sydir, v roli Flory, domáca Monika Fabianová a iní.

 

 

V repríze opery Giuseppe Verdiho Maškarný bál sa v utorok 6. decembra 2011 o 19,00 hod. v Opere Štátneho divadla v Košiciach po prvýkrát v postave Horna predstaví aj študent Konzervatória v Košiciach Peter Kellner. Tento basbarytonista dosiahol prednedávnom spolu s korepetítorkou Opery ŠD Košice Júliou Grejtákovou obrovský úspech na jednej z najväčších svetových speváckych súťaží MUSICA SACRA v Ríme, kde sa spomedzi 117 účastníkov umiestnil na 2. mieste.

 


 

José Carreras v Košiciach

 

 

Asi najväčšou opernou udalosťou decembra bude vianočný koncert španielskeho operného speváka José Carrerasa, ktorý zavíta na Slovensko. Ako hosť na tomto koncerte vystúpi popredná slovenská sopranistka Jolana Fogašová.

V košickej Steel Aréne zaspieva šesťdesiatštyriročný rodák z Barcelony, celým menom Josep Maria Carreras i Coll 8. decembra 2011 spolu so 65-členným orchestrom Štátnej filharmónie Košice a 40-členným speváckym zborom z košickej opery.

 

 

 

PREMIÉRA

Štátna opera v Banskej Bystrici, ktorá má vo svojom repertoári najviac operiet zo všetkých troch operných divadiel na Slovensku, bude 9. a 10. decembra 2011 premiérovať operetu Franza Lehára: Cigánska láska.

 

 

Už z názvu vyplýva, že sa jedná o silný príbeh lásky. Tento príbeh v réžii Dany Dinkovej si môžete vychutnať v operetných melódiách skladateľa Franza Lehára. Toto hudobné dielo naštudoval
dirigent Igor Bulla.

 

 

 

Metropolitan Opera: Live in HD - Faust

prenos s metropolitnej opery

Charles Gounod: Faust

10. decembra 2011 v Divadle Aréna


Držiteľ ceny Tony Award, kanadsko-americký divadelný režisér Des McAnuff, pre ktorého je Faust debutom v Met, zasadil Gounodovho Fausta do prvej polovice dvadsiateho storočia. Najviac ho na faustovskej legende zaujala filozofická otázka "osobnej zodpovednosti ... Myslím, že to je alfa a omega Faustovho putovania - snaha uniknúť zásadnému poznaniu, ktoré v sebe obsahuje zlo."
Prvýkrát vo svojej speváckej kariére sa titulnej úlohy v Metropolitnej opere zhostí nemecký tenorista Jonas Kaufmann. Jeho partnerkou bude diva Marina Poplavskaja v úlohe nevinnej Margaréty, ďalej vystúpia Michèle Losier čoby Siebel, Russell Braun ako Valentin a René Pape (Mefistofeles). Prvýkrát bude toto dielo v Metropolitnej opere dirigovať skvelý Yannick Nézet-Séguin, ktorý orchester viedol v minulých sezónach pri premiérach mimoriadne úspešných inscenácií opier Carmen a Don Carlos.

nová inscenácia

 

 

Kontinuity VI.

Kontinuity je názov stretnutia sa s bývalými poprednými opernými spevákmi pri príležitosti ich životných jubileí.

V decembri si autor a moderátor tohto stretnutia pán Jaroslav Blaho pripravil spomínanie na historickú primadonu Magritu Česányiovú. Tento rok si pripomíname rovnú storočnicu jej narodenia.

Podujatie sa uskutoční v novej budove SND v nedeľu 11. december 2011 v popoludňajších hodinách.

Hostia: Helena Becse-Szabó, Linda Ballová

 

 

 

Vianočný koncert v Košiciach.

 

V adventnom období prichádzajú aj vianočné koncerty. Opera Štátneho divadla v Košiciach má ten tohtoročný naplánovaný na 11. decembra v historickej budove ŠDKE.

Účinkujú: Eva Hornyáková, Michaela Várady, Jaroslav Dvorský, Martin Malachovský, Orchester a zbor ŠD Košice. Pod vedením dirigenta Martina Mázika odznejú diela svetových skladateľov, samozrejme nebudú chýbať ani koledy a operné klenoty.

 

 

Štátna opera v Banskej Bystrici privíta 13. decembra 2011 v Pucciniho opere Madama Butterfly popredného slovenského tenoristu Miroslava Dvorského.

 

 

 

Vianočný koncert v Bratislave.

 

Opera Slovenského národného divadla v Bratislave pripravuje svoj Vianočný koncert na 18. decembra 2011.

V koncerte odznejú koledy, ale aj diela z tvorby W. A. Mozarta, F. Schuberta, C. Francka, G. Rossiniho, G. Bizeta, G. Verdiho, G. Pucciniho, P. Mascagniho, L. Bernsteina, C. Orffa a iné, pod taktovkou Martina Mázika.

 

Účinkujú: Jana Bernáthová, Monika Fabianová, Miroslav Dvorský, Daniel Čapkovič

Spoluúčinkujú: orchester a zbor Opery SND a detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu
Zbormajstri: Pavol Procházka, Adrián Kokoš

Koncertný majster: Vladimír Harvan  

 

 

 

Vianočný koncert v Banskej Bystrici.

 

Štátna opera v Banskej Bystrici pripravila pre svojich divákov vianočný koncert s poprednou slovenskou sopranistkou Jolanou Fogašovou. Koncert sa uskutoční 22. decembra 2011.

 

 

Ďalej účinkujú: Michal Hýrošš, Šimon Svitok.

Spoluúčinkuje orchester a zbor Štátnej opery.

Koncertný majster: Michal Hudák
Zbormajster: Ján Procházka
Dirigent: Marián Vach

 

 


 

Posledné dni roka 2011 roztrhnú vrece s operetou, keďže tento žáner zaradili do svojich programov všetky tri slovenské operné divadlá.


 

28. decembra 2011 ponúka Banská Bystrica operetu: Veselá vdova a 30. decembra 2011 čerstvo premiérovanú operetu Franza lehára: Cigánska láska.


 

Verejná generálka v SND

29. decembra bude v opere SND verejná generálka operety Johana Straussa: Netopier, ktorej premiéra bude 30.decembra a prvá repríza na Silvestra.


 

PREMIÉRA

 


 

Po dlhšej dobe sa na javisko opery SND vracia klasická opereta a to jedna z najkvalitnejších z tohto žánru. Opereta rakúskeho skladateľa Johanna Straussa mladšieho: Netopier, ktorej premiéra sa bude konať 30. decembra 2011 v novej budove SND.

Réžia: Miroslav Grisa a. h.

Dirigent: Rudolf Geri a. h.


 


 

30. decembra hrá Opera ŠD v Košiciach úspešnú operetu Emmericha Kálmána
Čardášová princezná.


 


Operný Silvester

 

 

Opera SND


Opera Slovenského národného divadla pripravila Silvestrovský galakoncert, ktorý sa uskutoční 31. decembra 2011 o 16. hodine, v historickej budove SND.

Koncert je zostavený z najznámejších operných árií a duet z tvorby svetových majstrov W. A. Mozarta, G. Rossiniho, G. Donizettiho, G. Verdiho, G. Pucciniho ale aj J. Offenbacha, J. Straussa, J. Hellmesbergera a iných.

Dirigent: Rastislav Štúr

Účinkujú: J. Bernáthová, L. Hudson, J. Sapara-Fischerová, J. Babjak, D. Čapkovič, J. Benci

Spoluúčinkuje: orchester  Opery SND

Koncertný majster: Vladimír Harvan

 

Večerným silvestrovským predstavením Opery SND bude komická opereta rakúskeho skladateľa Johanna Straussa mladšieho: Netopier.

 

 

Štátna Opera Banská Bystrica
 

Banskobystričania ukončia starý rok čerstvo premiérovanou operetou Franza Lehára: Cigánska láska.

 

   

 

Toto sú vybraté predstavenia z rôznych programov. Informácie sú čerpané z internetových stránok k 30. novembru 2011. Opera Slovakia neručí za prípadné zmeny v programoch. Všetky podujatia si preverte.

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 30. novembra 2011 / Bratislava         

 

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk