Deň detí v Štátnom divadle Košice

01.06.2013 17:16

 

Košice

 

Divadelné zákutia žili počas sobotňajšieho Medzinárodného dňa detí detským džavotom. A nielen tie, ktoré sú bežne prístupné. Hľadanie divadelného pokladu prilákalo do historickej budovy takmer tisíc malých i veľkých „detí“ nielen z Košíc, ktoré často so zatajeným dychom blúdili divadelnými chodbami a spoznávali miesta, na ktoré sa možno už nedostanú. Mali tak možnosť spoznať nielen hľadisko, ale aj javisko a zákulisie divadla, v ktorom sa tvoria operné, činoherné i baletné predstavenia.

 

 

Deň detí v Štátnom divadle Košice, (2013)

foto: www.sdke.sk

 

„Ujo, a načo tu máte toľko gombíkov? Môžem si to vyskúšať?“ takými a podobnými otázkami zasypávali deti zvukára Tomáša Šemráka, ktorého kabína bola prvou zastávkou na ceste za divadelným pokladom. Zvedaví boli aj rodičia. „To využívate naozaj všetky výstupy?“ pýtali sa pri pohľade na obrovský pult. Deti navyše ujovi zvukárovi museli niečo predviesť, aby dostali potvrdenie do svojej súťažnej karty a tak počas troch hodín  zneli kabínou piesne, ale aj básne. Cesta za pokladom potom pokračovala „do nebies“, na najvyššie prístupný balkón, ktorý ponúka zaujímavý výhľad do centra Košíc. Deti spoznávali okolité historické budovy spolu s divadelným anjelom.

 

 

Deň detí v Štátnom divadle Košice, (2013)

foto: www.sdke.sk

 

Tretia zastávka bola na divadelnej galérii a tá štvrtá u tety vlásenkárky Evy Bačovej. Tu si mohli všetci vyskúšať rôzne parochne a vyfotiť sa v nich na pamiatku. Táto príležitosť zaujala nielen deti, ale aj ich rodičov, z ktorých mnohí neodolali a vyskúšali si parochňu sudcu, kráľa, princeznej... .

 

Deň detí v Štátnom divadle Košice, (2013)

foto: www.sdke.sk

 

Hľadanie pokladu pokračovalo divadelným zákulisím až do suterénu, k tunelu, ktorý spája historickú budovu s administratívnou budovou divadla. „To sme ani my netušili, že tu niečo také je,“ priznali sa niektorí rodičia. Po zastávke v skúšobni zboru a vo vestibule administratívnej budovy už nasledovala cesta do cieľa, ktorý bol na javisku za oponou.

 

 

Deň detí v Štátnom divadle Košice, (2013)

foto: www.sdke.sk

 

Kým starší spoznávali divadelné zákutia, tí najmenší priamo na javisku divadla vyrábali pod dozorom „kráľa“ Petra Cibulu korunky a ďalšie insígnie pre princa a princeznú zo strateného kráľovstva. „Bol to vynikajúci nápad. Deti sa výborne zabávali a aj my dospelí sme spoznali také miesta, o ktorých sme ani netušili,“ pochvaľovali si deň detí v divadle aj rodičia.

 

 

Deň detí v Štátnom divadle Košice, (2013)

foto: www.sdke.sk

 

„Musím sa priznať, že sme nečakali až taký veľký záujem. Divadlo a jeho priestory, ktoré sme sprístupnili, boli preplnené. Som rád, že sa nám spolu s dobrovoľníkmi z radov našich uvádzačiek a uvádzačov, podarilo takýmto spôsobom prekvapiť deti počas ich sviatku,“ neskrýval spokojnosť vedúci obchodného oddelenia divadla František Ténai. Spokojné a usmievavé tváre pri odchode boli pre organizátorov najväčším zadosťučinením a dôkazom, že Deň detí v divadle sa naozaj vydaril.

 

Informoval: Svjatoslav Dohovič

článok zaradený do: Operné správy

 

 

Fotogaléria: Deň detí v Štátnom divadle Košice

Diskusná téma: Deň detí v Štátnom divadle Košice

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk