Derniéra: Orfeus vstúpi do podsvetia naposledy

27.12.2013 09:35

 

Košice

 

Derniérou, ktorá bude zároveň 20. reprízou, sa v sobotu 28. decembra rozlúči s košickým divadlom opereta Jacquesa Offenbacha Orfeus v podsvetí. Inscenácia v réžii Lumíra Olšovského a v hudobnom naštudovaní Igora Dohoviča mala premiéru v máji 2012.

 

 

Orfeus v podsvetí, ŠDKE

Foto: Joseph Marčinský

 


Opereta či opera buffa Orfeus v podsvetí patrí medzi stálice hudobno-dramatického repertoáru. Hoci sa Offenbachove diela sa v košickom divadle pravidelne hrávali, Orfeus, známy množstvom nezabudnuteľných melódií vrátane nesmrteľného kankánu, prišiel na dosky košického divadla pred necelým pol druha rokom prvýkrát. Offenbach spracováva tému, ktorá oslovila mnohých skladateľov, ale prináša ju v úplne inom svetle, v úplne originálnej optike, ktorá pikantne odhaľuje nešváry vtedajšej parížskej spoločnosti „Je to zábava, ktorá ešte nezabudla na nároky dobrého hudobno - dramatického diela. Má veľmi kvalitný text, nesmrteľnú tému, vynikajúco skomponovanú hudbu. Na rozdiel od niektorých „hlúpučkých" spevohier, ktoré termínu „opereta" jednoducho skazili povesť," povedal o Orfeovi režisér Lumír Olšovský.

 

Orfeus v podsvetí, ŠDKE

Foto: Joseph Marčinský

 


Košické naštudovanie Orfea zaujalo nielen divákov, ale aj kritikov. „Režisér Lumír Olšovský s dirigentom Igorom Dohovičom si vybrali cestu vernosti geniálnej predlohe i hudbe Offenbacha. Ozvláštnili ich len drobnejšími parodizujúcimi prvkami, napríklad pridaním postavy civilnej postavy Verejnej mienky, výbornou choreografiou Martina Gogu, alebo jemne aktualizovanými kostýmami. Hralo, spievalo a tancovalo sa na filmovými dokrútkami ozvláštnenej, členitej scéne Martina Černého. Absolútne ovácie si zaslúžila primadona ŠD – koloratúrna sopranistka Michaela Várady, ktorá bola jedinečnou Eurydikou: zjavom, herectvom a najmä nádherným hlasom s vynikajúcou vokálnou technikou," napísala o košickom Orfeovi na portáli operaslovakia.sk Terézia Ursínyová.

 

 

Orfeus v podsvetí, ŠDKE

Foto: Joseph Marčinský

 

Ako Eurydiku uvidia diváci v derniére predstavenia Oľgu Bezačinskú, v postave Orfea sa predstaví Anton Baculík, vládcu Olympu Jupitera bude hrať Marek Gurbaľ a v postave jeho manželky Juno uvidia diváci Tatianu Paľovčíkovú.

 

 

Jacques Offenbach: ORFEUS V PODSVETÍ

Opera ŠD Košice

Derniéra

28. decembra 2013

 

www.sdke.sk

 

 

Informoval: Svjatoslav Dohovič

Článok zaradený do: Aktuality

 

 

Tip na kliknutie

Premiéra: Do Košíc prichádza Orfeus v podsvetí aj s nesmrteľným kankánom

 

 

Diskusná téma: Derniéra: Orfeus vstúpi do podsvetia naposledy

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk