Derniéry Opery SND

02.05.2013 16:20

 

Bratislava

 

Opera Slovenského národného divadla ohlásila derniéry štyroch inscenácií. Diváci si tak ku koncu divadelnej sezóny 2012/2013 budú môcť naposledy pozrieť Donizettiho operu Dcéra pluku, Toscu Giacoma Pucciniho, operu Maria Theresia Rolanda Baumgartnera a Pucciniho Bohému. Pucciniho Bohéma sa na javisko našej prvej scény vráti v novej inscenačnej podobe.

 

 

Historická budova SND, ilustračné foto

Foto: Ľudovít Vongrej

 

 

Gaetano Donizetti: Dcéra pluku

Derniéra, sobota, 18. máj 2013, 19:00 / historická budova
 

Opera Slovenského národného divadla uvedie 18. mája v historickej budove poslednýkrát jednu z najúspešnejších inscenácií repertoáru, Donizettiho operu Dcéra pluku.

 

 

Gaetano Donizetti: Dcéra pluku, Opera SND

 

 

Táto nevšedná inscenácia prinášala kultivovanú zábavu našim divákom už nejednu sezónu a dožila sa päťdesiatej prvej reprízy. A nebol by Bednárik Bednárikom, keby celý príbeh nevidel optikou slovenského Jana z Horehronia, ktorý sa „priplichtí“ medzi Tirolčanov a „operno-operetných“ vojakov Napoleonovej armády, a nenápadnej francúzsko-tirolsko-slovenskej Myši, ktorá vyhryzie tie pravé diery do nefalšovaného alpského ementálskeho syra. Hlavné postavy v inscenácii stvárnia poprední sólisti nášej prvej scény Jana Bernáthová, Martin Malachovský a Ondrej Šaling. Taktovky sa chopí dlhoročný dirigent nášho súboru Dušan Štefánek.

Detail predstavenia TU...

 

 

Giacomo Puccini: Tosca

Derniéra, pondelok, 17. jún 2013, 19:00 / nová budova, Sála opery a baletu

 

Operný repertoár sa rozlúči aj s ďalšou úspešnou inscenáciou, ktorou je nesmrteľná operná tragédia talianskeho operného génia Giacoma Pucciniho Tosca.

 

Giacomo Puccini: Tosca, Opera SND

 

 

Táto inscenácia oslovovala divákov šestnásť rokov a za ten čas sa v titulných postavách vystriedali významní sólisti nášho súboru. Naposledy, v poradí už 126. raz, ju budete mať možnosť uvidieť v novej budove SND dňa 17. júna v podaní Jolany Fogašovej, Michala Lehotského a Sergeja Tolstova, pod hudobným vedením Rastislava Štúra.

Detail predstavenia TU...

 

 

Roland Baumgartner: Maria Theresia

Derniéra, streda, 26. jún 2013, 19:00 / historická budova

 

Diváci majú možnosť v rámci derniéry uvidieť aj zaujímavú inscenáciu súčasného rakúskeho skladateľa Rolanda Baumgartnera Maria Theresia.

 

 

Roland Baumgartner: Maria Theresia, Opera SND

 

 

Podľa autorov libreta prežila nevšedná uhorská panovníčka svoje najkrajšie chvíle lásky s Františkom Štefanom Lotrinským písaním ľúbostných listov do nášho mesta – starobylého Prešporka, kde bol František Štefan cisárskym miestodržiteľom. A láska mladej panovníčky, ako aj dôležitý historický akt korunovácie za kráľovnú Uhorska v našom meste inšpirovali invenčného rakúskeho skladateľa k napísaniu neoromantickej opery. Naposledy túto inscenáciu uvidíte na doskách historickej budovy dňa 26. júna pod taktovkou Mariána Lejavu.

Detail predstavenia TU...

 

 

Giacomo Puccini: Bohéma

Derniéra, piatok, 28. jún 2013, 19:00 / nová budova, Sála opery a baletu

 

V rámci obmeny repertoáru a inscenačných poetík sa naša prvá operná scéna chystá stiahnuť z repertoáru inscenáciu Pucciniho Bohémy.

 

 

Giacomo Puccini: Bohéma, Opera SND

 

 

Tým sa zároveň rozlúčime aj s poslednou scénografickou kreáciou legendárneho slovenského scénografa Ladislava Vychodila v našom divadle. Na budúcu sezónu pripravujeme novú inscenáciu tejto nádhernej opery v naštudovaní svetoznámeho režiséra Petra Konwitschného a scénografa Johannesa Leiackera, v hudobnom naštudovaní Friedricha Haidera a, samozrejme, s inovovaným speváckym obsadením. Nedajte si ujsť príležitosť naposledy uvidieť starú inscenáciu 28. júna, aby ste ju vedeli porovnať s novou, ktorá sa objaví v hracom pláne nášho divadla od 31. januára 2014.

Detail predstavenia TU . ..

 

www.snd.sk

 

zdroj: SND

 

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Derniéry Opery SND

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk