Dom umenia v Košiciach v decembri nasiakne slávnostnou atmosférou

02.12.2013 21:13

 

Košice

 

V Štátnej filharmónii Košice sa bude celý december oslavovať. V slávnostnom duchu sa ponesie celý december v Štátnej filharmónii Košice (ŠfK).

 

 

 

 

Britten 100 /výročie narodenia skladateľa

A-cyklus

koncertná sála Domu umenia/ 05.12.2013 19:00

 

Britten* Koncert č. 1 pre klavír a orchester

Čajkovskij * Symfónia č. 5 e mol

 

ŠfK, dirigent: Zbyněk Müller

sólista: Karel Košárek, klavír

 

Úvodný koncert bude patriť jubileu významného britského skladateľa, Benjamina Brittena. Hudobný svet si tento rok pripomína sté výročie jeho narodenia, preto Brittenova hudba znie v operných domoch, v koncertných sieňach i na festivaloch po celej zemeguli. Po prvýkrát jeho muzika klavírneho koncertu rozozvučí aj košický Dom umenia (5.12.). Klavírny koncert, opus 13 je rané dielo autora, ktorý je popri Purcellovi najuznávanejším britským skladateľom. Cítiť z neho odlišnosť hudobného jazyka od tendencií a prúdov v hudbe európskej a svetovej moderny. „Britten miloval jednoduchý vidiecky ľud a jeho krajinu. Dominuje to takmer vo všetkých jeho partitúrach," hovorí dramaturgička Kornucíková.

 

Jeho klavírny koncert sa od diel iných skladateľov venovaných tomuto nástroju vymyká predovšetkým po formovej stránke. „Už to, že si vopred určil formu jednotlivých častí, svedčí o zvláštnosti diela.“ Prvá je Toccata – trošku neobvykle ako úvodná časť. Svojou technickou brilanciou budí dominantný dojem z celého koncertu. Nasleduje pôvabný Valčík, ktorý vystrieda sedem variácií. Aj záver je netradičný – koncert sa končí Pochodom.

 

 

Bonbónikom Čajkovského Symfónia č. 5 e mol

 

Lákadlom večera bude pre poslucháčov bezpochyby Čajkovského azda najefektnejšia Symfónia č. 5 e mol. „Pre pravidelného návštevníka koncertov je to dielo notoricky známe, avšak vždy rovnako príťažlivé. Veríme, že popri tomto populárnom opuse publikum objaví aj pôvab Brittenovho nezvyklého diela s ostrovným koloritom.“ Punc kvality dodáva večeru aj sólista – klavirista Karel Košárek. Ten už počas štúdií patril k nádejam českej pianistiky. Dnes je vyhľadávaným koncertným klaviristom a komorným hráčom, ktorý sprevádzal aj svetoznámu speváčku Magdalenu Koženú.

 

Adventný koncert

mimoriadny

Seminárny kostol / 08.12.2013 19:00

 

Marek Vrábel (organ)

Tomáš Šelc (basbarytón)

 

 

Marek Vrábel                                                                              Tomáš Šelc

 

Do predvianočného koloritu zapadne aj Adventný koncert (8.12. v Seminárnom kostole) Mareka Vrábla (organ) a Tomáša Šelca (basbarytón). Zvuk organu už sám o sebe evokuje náladu slávnosti a sviatku. „Organ sa k Vianociam mimoriadne hodí, a tak sa v prostredí chrámu môžu poslucháči vnútorne pripraviť na príchod azda najočakávanejších sviatkov roka,“ hovorí dramaturgička M. Kornucíková. Okrem známych diel organovej literatúry zaznejú unikátne kompozície slovenských a svetových autorov v košických premiérach. Okrem iného zaznie nepoznaná Ave Maria z rodinnej pozostalosti Štefana Németha Šamorínskeho, či Sedem duchovných piesní Mikuláša Schneidera Trnavského. Tie venoval autor organu a spevákovi a len nedávno ich objavila vnučka známeho skladateľa. To všetko v interpretácii špičkového organistu Mareka Vrábla a novej slovenskej opernej hviezdy, Tomáša Šelca.

 

Vianočný koncert I

A-cyklus

koncertná sála Domu umenia 19.12.2013 19:00

 

Samuel Barber: Chorálové prelúdium, op. 37

Johann Christian Bach: Koncert pre violončelo a orchester c mol

Jan Václav Kopřiva: Missa Pastoralis in D (pre soprán, alt, tenor, bas, zbor, organ a orchester)

Jan Václav Kopřiva: Offertorium ex D „Vox Clamantis in Desert“ (pre soprán, zbor, organ a orchester)

 

ŠfK, dirigent: Marián Vach

sólisti: Boris Bohó - violončelo, Lucia Knoteková - soprán, Gabriela Hübnerová - mezzosoprán,

Marian Lukáč - barytón, Dušan Šimo - tenor

Zbor: Collegium Technicum, zbormajster: Tatiana Kanišáková

 

Decembrovým podujatiam pod kupolou Domu umenia dominujú už viac ako 30 rokov populárne Vianočné koncerty. Tentokrát okrem notoricky známej Rybovky (22.12.), bez ktorej si časť košického publika nevie Vianoce predstaviť, poteší fajnšmekrov Missa Pastoralis in D Jana Václava Kopřivu (19.12.) „Missa Pastoralis je zvláštna tým, že je spievaná dvojjazyčne – po česky a čiastočne latinsky. Pôvab jej hudby je porovnateľný s neskorším dielom Jana Jakuba Rybu. Jej príťažlivosť spočíva v novosti - ako v prístupe k textu, tak v hudobnej reči,“ hovorí dramaturgička. Spolu s Vianočnou omšou zaznie 19.12. v Dome umenia aj Kopřivovo Offertorium ex D. „Poslucháči sa budú môcť vyžívať aj v brilantnom zvuku bachovskej trúbky. Počas večera zaznie i skladba Samuela Barbera, či Koncert pre violončelo a orchester J. Christiana Bacha. Ten svojou hudobnou atmosférou súznie s vianočnou náladou.“

 

Vianočný koncert pre deti a rodičov

mimoriadny

koncertná sála Domu umenia/22.12.2013 15:00

 

Samuel Barber: Chorálové prelúdium, op. 37

Joaquín Rodrigo: Concierto de Aranjuez pre gitaru a orchester

Jakub Jan Ryba: Česká mše vánoční

 

 

ŠfK, dirigent: Marián Vach

sólisti: Karol Samuelčík - gitara, Lucia Knoteková - soprán, Gabriela Hübnerová - mezzosoprán,

Marian Lukáč - barytón, Dušan Šimo - tenor

Zbor: Košický spevácky zbor učitelov, zbormajster: Maroš Potokár

 

Vianočný koncert II

B-cyklus

koncertná sála Domu umenia/22.12.2013 19:00

 

Samuel Barber: Chorálové prelúdium, op. 37

Joaquín Rodrigo: Concierto de Aranjuez pre gitaru a orchester

Jakub Jan Ryba: Česká mše vánoční

 

 

ŠfK, dirigent: Marián Vach

sólisti: Karol Samuelčík - gitara, Lucia Knoteková - soprán, Gabriela Hübnerová - mezzosoprán,

Marian Lukáč - barytón, Dušan Šimo - tenor

Zbor: Košický spevácky zbor učitelov, zbormajster: Maroš Potokár

 

S „Rybovkou“, ktorá, zdá sa, sa publiku stále neprejedá, si poslucháči vychutnajú aj Concierto de Aranjuez pre gitaru a orchester J. Rodriga. „Okrem toho, že gitara je sama o sebe veľmi populárny a príťažlivý nástroj, hudba koncertu prináša orientálnu melodiku a harmóniu. A nezaprie sa ani španielsky pôvod autora,“ uvádza Kornucíková. Samuel Barber je v rámci vianočných koncertov novinkou. Už názov, Die Natali (Vianoce), veští známe vianočné koledy v novom šate z pera svetového skladateľa 20. storočia.

 

www.sfk.sk

 

 

Informovala: Andrea Schusterová, ŠfK

článok zaradený do: Aktuality


 

 

Diskusná téma: Dom umenia v Košiciach v decembri nasiakne slávnostnou atmosférou

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk