Dvořákova Rusalka v priamom prenose z newyorskej Metropolitnej opery na Rádiu Devín

04.02.2014 12:56

 

Bratislava

 

Rádio Devín v rámci svojho vysielania prináša priamy prenos  zo slávnej Metropolitnej opery v New Yorku. Už 8. februára sa poslucháči môžu tešiť na jednu z najobľúbenejších českých opier skladateľa Antonína Dvořáka a libretistu  Jaroslava Kvapila o tragickom osude vodnej víly Rusalky. Priamym prenosom budú zo štúdia Rádia Devín sprevádzať Michaela Mojžišová a Pavel Unger.

 

 

Piotr Beczala (Princ) a Renée Fleming (Rusalka)

Rusalka / Metropolitan Opera

Foto: Ken Howard

 

Exkluzívne  prenosy  z prestížneho operného stánku prinesie RTVS v spolupráci s EBU každý mesiac na Rádiu Devín. Aj týmto spôsobom RTVS podporuje napĺňanie verejnoprávnych hodnôt, ku ktorým sa prihlásila v nedávnej kampani. V prvom živom prenose Dvořákovej Rusalky sa predstaví hviezda svetovej opery, americká sopranistka Renée Flemingová.

 

Satelitný priamy prenos sa vysiela aj do rádií vo všetkých okolitých krajinách Európy, ako aj do Veľkej Británie, škandinávskych krajín, Beneluxu, Francúzska a Španielska. Výhradné práva na vysielanie prenosov na území Slovenska má RTVS ako aktívny člen Európskej vysielacej únie. Operným večerom bude na Rádiu Devín sprevádzať moderátorka Michaela Mojžišová s hosťom Pavlom Ungerom. Živé vysielanie z Metropolitnej opery sa prenáša do celého sveta a pravidelne ho počúvajú milióny poslucháčov a milovníkov opery v 35 krajinách.

 

 

Rusalka / Metropolitan Opera

Foto: Ken Howard

 

V titulnej roli  sa predstaví hviezda svetového formátu, americká sopranistka Renée Flemingová, ktorá  v úlohe Rusalky účinkovala  viac než ktorákoľvek iná sopranistka v dejinách Metropolitnej opery. Hrala v 21 operách prestížnej newyorskej scény, vrátane početných premiér a ôsmich živých prenosov Live in HD. Medzi jej posledné vystúpenia patria  Desdemona vo Verdiho Otellovi, titulná úloha v Händlovej Rodelinde, rola grófky v Straussovej opere Capriccio, taktiež titulná rola v premiére Rossiniho Armidy, či titulná úloha v inscenácii J. Masseneta  Thaïs. 2. februára sa stala prvou opernou speváčkou v histórii, ktorá  zaspievala americkú hymnu na prestížnom finále amerického futbalu Super Bowl.

 

 

John Relyea (Vodník) a Renée Fleming (Rusalka)

Rusalka / Metropolitan Opera

Foto: Ken Howard

 

Yannick Nézet - Séguin, hudobný riaditeľ Filadelfského orchestra, bude Rusalku v Metropolitnej opere viesť vôbec po prvýkrát. Na newyorskej scéne debutoval v roku 2009 s predstavením Bizetovej Carmen, počas ďalších dvoch sezón sa do Metropolitnej opery vrátil s Verdiho Don Carlom a Gounodovým Faustom. V poslednej sezóne tu dirigoval operný skvost, Verdiho La Traviatu. Operu Rusalka viedol už v roku 2012 v londýnskej Kráľovskej opere.

 

Tenorista Piotr Beczala  v Metropolitnej opere exceloval v úlohe Lenského  v predstavení Eugen Onegin P. I. Čajkovského. S rolou Princa z Rusalky sa už mal možnosť stretnúť viackrát -   v Zurišskej opere, Bavorskej štátnej opere, ako aj na festivale v Salzburgu. Na javisku Metropolitnej opery s touto postavou debutuje.

 

Ďalším predstavením z Metropolitnej opery, na ktoré sa poslucháči Rádia Devín môžu tešiť, bude dielo Albana Berga Wozzeck. Premiéra bude vysielaná naživo v sobotu 22. marca.

 

 


Antonín Dvořák

Rusalka

8. februára 2014

v priamom prenose z newyorskej Metropolitnej opery

na Rádiu Devín

 

Dirigent: Yannick Nézet-Séguin

Režisér predstavenia: Donald Palumbo

 

V hlavných úlohách
Rusalka: Renée Flemingová
Princ: Piotr Beczala
Vodník: John Relyea
Ježibaba: Dolora Zajick
Poľovník: Alexej Lavrov
Cudzia kňažná: Emily Magee
a ďalší.


Orchester Metropolitnej Opery
Zbor Metropolitnej opery

 

Viac informácií aj na


www.rtvs.sk
www.metoperafamily.org
www.reneefleming.com

 

 

 

 

Zdroj: RTVS

Článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Dvořákova Rusalka v priamom prenose z newyorskej Metropolitnej opery na Rádiu Devín

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk