Eva Urbanová ako Turandot v Opere SND

22.01.2013 18:15

 

Bratislava

 

Opera SND v piatok 25. januára uvedie reprízu opery Giacoma Pucciniho Turandot v skvelom speváckom obsadení. Hlavnú postavu bude spievať prvá dáma českej opery Eva Urbanová.

 

 

Eva Urbanová (Turandot). Opera SND
Foto: Alena Klenková

 

 

Eva Urbanová postavu princeznej Turandot naštudovala pre bratislavskú premiéru inscenácie v réžii Jozefa Bednárika v marci 2006. Pucciniho posledná opera je pre inscenačný team vždy výzvou. V roku 2006 sa Turandot vrátila do SND po 40 rokoch a hudobne ju naštudoval Ondrej Lenárd. Kritici po premiére vyzdvihli jej interpretačné európske parametre aj vďaka Eve Urbanovej, ktorá túto postavu spievala na najprestížnejších scénach vrátane milánskej La Scaly a mnohých ďalších operných domov USA a Európy. 25. januára pod taktovkou Rastislava Štúra sa ďalej predstavia Boldizsár László (Calaf), Iveta Matyášová (Liu), Martin Malachovský (Timur), Ján Ďurčo (Ping), Ján Babjak (Pang), Jozef Kundlák (Pong), Ivan Ožvát (Altoum), František Ďuriač (Mandarin).

 

 

Eva Urbanová (Turandot). Opera SND
Foto: Alena Klenková

 

 

Posledné dielo Giacoma Pucciniho má v kontexte autorovej tvorby, ale i v celkovom pohľade na svetovú opernú literatúru celkom osobité miesto. Patrí k tým výtvorom, aké vznikali na sklonku cesty veľkých autorov, schopných uchovať si i v zrelom veku sviežosť ducha a inšpirovať sa všetkým novým a moderným, čo ich obklopovalo. Turandot je psychologickou drámou, ale i symbolickou rozprávkou, je pôsobivým vyvrcholením belkantovej melodiky, ale zároveň i smelým krokom k novým harmonicko-inštrumentačným horizontom. Novú podobu dielu dal na javisku Opery SND exkluzívny inscenačný tím na čele s dirigentom Ondrejom Lenárdom a režisérom Jozefom Bednárikom. V speváckom obsadení figuruje viacero domácich i zahraničných osobností.

 

 

Turandot, scéna

Opera SND

 

Giacomo Puccini

TURANDOT

25. januára 2013 v novej budove SND

 

Detail predstavenia a vstupenky TU...

 

 

Príďte si vypočuť nádhernú Pucciniho hudbu obsahujúcu i jednu z najslávnejších tenorových árií, ktorú spieva princ Calaf, Nessun dorma (Nikto nespí!), končiacu víťazným „Vincero“! Povznášajúci hudobný zážitok na vás čaká aj na nadchádzajúcom predstavení, na ktoré si môžete kúpiť ešte posledné vstupenky v pokladniciach SND, aj on-line na portáli www.navstevnik.sk.

Bližšie informácie v pokladniciach a na infolinke SND +421 2 204 72 297.

 

www.snd.sk

 

www.evaurbanova.com

 

Infromovala: Izabela Pažítková

 

 

 

 

Libreto opery napísali Giusepe Adami a Renato Simoni podľa rozprávkovej hry talianskeho autora Carla Gozziho. Puccini túto opery nedokončil a namiesto neho ju na základe Pucciniho poznámok dokončil jeho žiak Franco Alfrano.

Turandot je čínska rozprávka, ktorú napísal taliansky básnik, prozaik a dramatik Carlo Gozzi. Je to rozprávka na spôsob tisíc a jednej noci, kde sa prelínajú prvky exotiky a fantázie s realitou. Príbeh sa odohráva v rozprávkovom období Čínskeho cisárstva. Rozprávka vraví o krásnej čínskej princeznej, ktorá nemilosrdne odmieta lásku a necháva stínať hlavy všetkým svojim pytačom, ak neuhádnu tri hádanky. Až princ Kalaf uhádne všetky jej hádanky a premôže jej nenávisť láskou. Príbeh je situovaný v príťažlivom prostredí plnom exotiky.

 

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Eva Urbanová ako Turandot v Opere SND

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk