Február pod taktovkou šéfdirigenta SF Emmanuela Villauma

03.02.2014 12:19

 

Bratislava

 

Symfonické koncerty Slovenskej filharmónie v mesiaci február budú patriť šéfdirigentovi SF Emmanuelovi Villaumovi. Maestro Villaume pricestuje do Bratislavy po hosťovaní vo  Veľkej Británii, kde počas januára uviedol sedem predstavení opery Manon J. Masseneta v slávnej londýnskej Covent Garden.

 

 

Emmanuel  Villaume

 

Od tejto koncertnej sezóny zastáva Emmanuel  Villaume post  hudobného riaditeľa v opere Dallas / Winspear Opera House. V Európe pokračuje na poste  šéfdirigenta iba v Slovenskej filharmónii. Jeho dirigentské umenie si v Bratislave naplno vychutnáme v mesiaci február, kedy s orchestrom Slovenská filharmónia uvedie tri dvojice koncertov – vo štvrtok a piatok 13. a 14. februára, 20. a 21. februára a v stredu a vo štvrtok 26. a 27. februára. Do konca roka 2014 ho čakajú koncerty a operné predstavenia v Ománe, New Yorku, Ľubľane, Bratislave (máj 2014) , Ríme a Dallase.

 

Na prvých dvoch koncertoch (13. a 14. februára)  zaznie monumentálna Symfónia č. 6 a mol Tragická Gustava Mahlera. Symfónia zaznela v premiére 27. mája 1906. Malherovi priniesla triumfálny úspech. Komponoval ju v dobe svojho vrcholného spoločenského postavenia , (bol riaditeľom viedenskej Dvornej opery, jedného z najlepších operných domov na svete), v dobe šťastne rozvíjajúceho sa manželstva s Almou Mahlerovou,   jednou z najkrásnejších žien vo Viedni.

 

 

Emmanuel  Villaume

 

 

Na druhej dvojici koncertov (20. a 21. februára)  zaznie štandardný symfonický repertoár – predohra k opere Figarova svadba Wolfganga Amadea Mozarta, Koncert pre husle , violončelo a orchester a mol op. 102 Johannesa Brahmsa a Symfónia č. 7 A dur op. 92 Ludwiga van Beethovena. Sólistami večerov budú izraelský huslista Hagai Shaham a britský violončelista Raphael Wallfish. Brahmsov dvojkoncert pre husle a violončelo je skladateľovou  poslednou symfonickou kompozíciou. Toto dielo má mimoriadne vysoké technické i výrazové nároky pre oboch sólistov. 

 

Záverečná dvojica koncertov (26. a 27. februára) ponúkne návštevníkom výsostne francúzsky program, repertoárovú doménu šéfdirigenta nášho orchestra. Prvá polovica bude patriť dvom dielam majstrov Parížskej šestkyLetné pastorále Arthura Honnegera a Koncert pre dva klavíry a orchester d mol FP 61 Francisa Poulenca. Sólové party  zaznejú v interpretácii dvoch klavírnych virtuózov – Mariana Lapšanského a Eugena Indjiča. V druhej polovici koncertu zaznie Daphnis a Chloée Maurice Ravela. Hudbu k baletu Dafnis a Chloé si u Ravela objednal Sergej Ďagilev, slávny ruský choreograf.  Premiéra baletu sa konala roku 1912. Dielo plné impresionistickej farebnosti zaznie v interpretácii orchestra Slovenská filharmónia a Slovenského filharmonického zboru.

 

 

Emmanuel  Villaume

 

 

Po odohraní šiestich koncertov v bratislavskej Redute odcestuje orchester Slovenská filharmónia a šéfdirigent Emmanuel Villuame v piatok 28. februára na zahraničný umelecký zájazd do Ománu, kde spoločne uvedú Galakoncert operných árii (2. marca ) so  svetoznámou ruskou mezzosopranistkou Olgou Borodinou.

 

Emmanuel Villaume bude v bratislavskej Redute  dirigovať ďalšie koncerty 65. sezóny  – 6. , 7. a 15. , 16. mája.

 

www.filharmonia.sk

 

Informovala: Martina Tolstova

Článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Február pod taktovkou šéfdirigenta SF Emmanuela Villauma

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk