Friedrich Haider začne v Opere SND Netopierom

23.10.2012 18:48

 

Bratislava

 

Opera SND má od tejto divadelnej sezóny nového riaditeľa a šéfdirigenta v jednej osobe. Stal sa ním renomovaný a vo svete uznávaný rakúsky dirigent Friedrich Haider, ktorý je v súčasnosti jednou z popredných európskych osobností interpretačného umenia.

 

Friedrich Haider

 

Debutoval v Klagenfurte v roku 1984 a následne sa ako 29-ročný stal v renomovanej Opera National v Štrasburgu jedným z najmladších hudobných riaditeľov na medzinárodnej opernej scéne. K vrcholom jeho nasledujúcej umeleckej kariéry patria hudobné naštudovania v inscenáciách Verdiho Otella (festival Tivoli v Kodani), Gounodovho Fausta v Bavorskej štátnej opere v Mníchove, Mozartovho Únosu zo serailu v drážďanskej Semperoper, Wagnerovho Lohengrina v Barcelone, Tristana a Izoldy v Nice, Straussovej Salome v Tokiu či Weberovho Čarostrelca v benátskom Teatro La Fenice a mnohé iné.

 

Po týchto prestížnych operných scénach nastúpi za dirigentský pult Opery SND, už v pozícii šéfdirigenta, veľmi úspešnou komickou operetou Netopier, ktorá mala premiéru v predošlej divadelnej sezóne. Dielo bolo uvedené v hudobnom naštudovaní Rudolfa Geriho a nový šéfdirigent operetu preberá. V posledných dňoch prebiehali orchestrálne aj aranžovacie skúšky a v stredu 24. októbra ho budú môcť diváci vidieť za dirigentským pultom, jeho teraz už domácej scény Opery SND. Skvelý a výnimočný zážitok garantuje kvalitné obsadenie. V postave Rosalindy po prvýkrát predstaví sopranistka Eva Hornyáková a spolu s ďalšími účinkujúci vám pripravia večer plný nádhernej hudby a zábavy.

 

Netopier, Opera SND

24. októbra 2012

 

Dirigent: Friedrich Haider
Réžia: Miro Grisa
Scéna: Milan Ferenčík
Kostýmy: Erzsébet Rátkai
Choreografia: Jaroslav Moravčík
Dramaturgia: Michal Benedik
Zbormajster: Pavol Procházka

 

Obsadenie

Gabriel von Eisenstein: Miroslav Dvorský

Rosalinde: Eva Hornyáková

Frank: Ján Galla

Princ Orlofsky: Jitka Sapara-Fischerová

Alfred: Ondrej Šaling

Dr. Falke: Daniel Čapkovič

Dr. Blind: Ivan Ožvát

Adele: Jana Bernáthová

Ida: Miriam Maťašová

Frosch: Ivan Krúpa

Ivan: Peter Kružliak

Poštár: Gustáv Herényi

 

spoluúčinkuje orchester a zbor Opery SND

 

 

 

Friedrichovi Haiderovi je slovenská prvá operná scéna dobre známa, keďže predtým tam hudobne naštudoval niekoľko tilulov, ako napr. Mozartovu Čarovnú flautu, Verdiho Dvoch Foscariovcov, či v koncertnej podobe Pucciniho prvotinu Le Villy. Ako pán Haider hovorí, na prácu v Opere SND sa veľmi teší, pretože vidí v súbore potenciál. Dirigent postupne prevezme aj niektoré iné tituly repertoáru Opery SND. Po Netopierovi to v novembri bude Verdiho dráma Otello.

 

 


 

Friedrich Haider

Orchestrálna skúšobňa Opery SND

Foto: A. Klenková

 

Friedrich Haider sa systematicky venuje dielam talianskeho belcanta, s veľkým úspechom sa stretlo jeho naštudovanie Donizettiho opery Roberto Devereux v Bavorskej štátnej opere.


So svetoznámou slovenskou sopranistkou Editou Gruberovou realizoval viacero špičkových nahrávok a účinkoval na mnohých operných a koncertných podujatiach. V roku 2002 debutoval v Štátnej opere vo Viedni (Donizettiho Lucia di Lammermoor) a odvtedy sú jeho hosťovania v opernom dome na Ringu pravidelné.

 

 

Friedrich Haider

Skúšobné javisko Opery SND

Foto: Ľ. Vongrej

 


V Metropolitnej opere v New Yorku sa prvýkrát predstavil roku 2006 s Verdiho operou Rigoletto.
Na koncertných pódiách sa venuje najmä dielam Richarda Straussa, Brahmsovým a Šostakovičovým symfóniám a operám dnes takmer zabudnutého nemecko-talianskeho skladateľa Ermanna Wolf-Ferrariho. V súčasnosti zahŕňa repertoár dirigenta okrem symfonických diel vyše 70 titulov.


Friedrich Haider spolupracoval s orchestrami ako London Symphony, Česká filharmónia, Dresdner Staatskapelle, Brucknerorchester Linz, Tokyo Philharmonic a od bratislavského uvedenia Verdiho Rekviem (2001) pravidelne hosťuje aj v Slovenskej filharmónii. Od roku 2004 do roku 2011 bol šéfom Oviedo Filharmonia, s ktorým veľmi úspešne účinkoval v Madride, Tokiu a v Théâtre des Champs Elysées. Haider pravidelne hosťuje v najväčších operných domoch v Mníchove, Drážďanoch, Berlíne, New Yorku. V Opere SND hudobne naštudoval inscenácie Mozartovej Čarovnej flauty, Verdiho opery Dvaja Foscariovci a koncertne uviedol Pucciniho operu Víly.

 

www.snd.sk

 

Johann Strauss

NETOPIER

J. Strauss: Netopier, Opera SND

Foto: A. Klenková

 

 

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 24. októbra 2012 / Bratislava

 

článok zaradený do Operné správy

 

 

Diskusná téma: Friedrich Haider začne v Opere SND Netopierom

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk