Giuseppe Verdi: Metropolitan Opera: Live in HD - Ernani

22.02.2012 16:20

 

Hvorostovsky, Giordani a Furlanetto budú súperiť o ruku krásnej Elvíry.

 

V sobotu 25. februára o 18:45 hod., pokračuje  úspešná séria priamych prenosov operných predstavení z Metropolitnej opery v New Yorku do kín – tentokrát utajeným skvostom medzi opusmi Giuseppe Verdiho, operou Ernani. Prenos bude v divadle Aréna v Bratislave 25. februára 2012 o 18:45 hod.

 

 

Ako uviedol jeden z usporiadateľov priamych prenosov: „Meade, Giordani, Hvorovstovsky, Furlanetto – to je obsadenie, ktoré pre túto operu v súčasnej dobe nemá konkurenciu a naviac sa v sobotu objaví vo vkusnej tradičnej inscenácii s výpravnými kostýmami.“

 

V hlavnej úlohe Verdiho opery Ernani pod taktovkou Marca Armiliata sa v Metropolitnej opere objaví Marcello Giordani. Jeho vyvolenú Elviru stvárni mladá americká sopranistka Angela Meade, pre ktorú bude toto vystúpenie debutom v sérii Live in HD. V ďalších úlohách nebudú chýbať majstrovskí verdiovskí speváci Dmitri Hvorostovsky (don Carlos) a Ferruccio Furlanetto (de Silva). Ernani je Verdiho rannou romantickou tragédiou. V príbehu nespútanej vášne, prebranom z obľúbenej divadelnej hry Victora Huga, zaznejú tie najkrajšie árie. Veľkolepú inscenáciu režíroval a scénu aj sám navrhol  Pier Luigi Samaritani.

 

 

 

 

Príbeh, ktorého predlohou je dráma Victora Huga Hernani, nás v čase a mieste prenesie na začiatok 16. storočia do slnečného Španielska. Šľachtic don de Silva, ktorého stvárňuje rodák zo Sicílie Ferruccio Furlanetto, pripravuje na svojom hrade svadbu so svojou vzdialenou príbuznou, mladou a krásnou šlachtičnou Elvírou. Okolo Elvíry však krúžia ďalší dvaja muži: samotný španielsky kráľ don Carlos, neskorší rímsky cisár Karol V., ktorého stvárni charizmatický ruský baryton Dmitri Hvorostovsky a vodcu banditov Ernaniho bude hrať už z predchádzajúcich prenosov dobre známy taliansky tenor Marcello Giordani.

 

Marcello Giordani

 

Angelu Meade čaká žiarivá budúcnosť.

V úlohe Elvíry sa divákom predstaví nádejná americká sopranistka Angela Meade, ktorej hviezda na opernom nebi práve strmo stúpa smerom nahor. Angela Meade sa v roku 2008 stala absolútnou víťazkou speváckej súťaže National Council Audition, ktorú za účelom objavovania mladých talentov každoročne vypisuje a sponzoruje Metropolitná opera v New Yorku. V niekoľkých kolách súťažia mladí americkí a kanadskí speváci a víťazstvo znamená vstupenku do veľkého operného sveta. Laureátmi tejto súťaže sa v minulosti medzi inými stali Thomas Hampson (1981), Deborah Voight (1985) či Renée Fleming (1988). Angelinu cestu ku sláve dokazuje dokument z roku 2008 The Audition. Na konci januára tohoto roku obdržala Angela Meade cenu Beverly Sills Artist Award pre mladých spevákov v Metropolitnej opere a túto sobotu ju čaká jej úplne prvý priamy prenos v rámci série Met: Live in HD.

 

Angela Meade

 

 

Autorom veľkorysej dekorácie je Pier Luigi Samaritani a predstavenie bude dirigovať Marco Armiliato. Programom divákov bude sprevádzať Joyce DiDonato, ktorá sa v dobrom svetle ukázala v januárovom prenose Čarovného ostrova.

 

 

Dmitri Hvorostovsky

 

Ernani patrí na zozname Verdiho diel skôr k tým menej známym. Svetová premiéra opery sa konala 9 marca 1844, dirigoval ju taliansky dirigent Gaetano Mares. Na Slovensku sa táto opera premierovala až v roku 1996. Premiéra sa konala v Komornej opere SND 30 januára.1996 a o tri roky neskôr aj v banskobystrickej a košickej opere. Určite sa však je na čo tešiť, hneď v prvom dejstve zaznie z úst Elvíry známa cavatina „Ernani, Ernani involami“. Všetko presvedčivo nabáda k tomu, aby ste ti tento priamy prenos nenechali újsť.

 

 

 

 

Prenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinujú špičkové operné umenie s najmodernejšími technológiami. Predstavenie je snímané viacerými kamerami filmovým spôsobom v HD (High Definition) obrazovej kvalite, zvuk je prenášaný priestorovým šesťkanálom 5.1 Dolby Surround. Oko kamery sa počas prenosu dostane podstatne bližšie k dianiu na javisku než oko diváka sediaceho na tom najlepšom mieste priamo v Metropolitnej opere. Diváci pri prenosoch si tak môžu vychutnávať úžasné detailné zábery, ktoré by v samotnej Metropolitnej opere nikdy nevideli.

 
 
Pripravil: Ľudovít Vongrej / 22. februára 2012                   
 
 
 

 

Diskusná téma: Giuseppe Verdi: Metropolitan Opera: Live in HD - Ernani

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk