Hviezdne večery v banskobystrickej Štátnej opere

21.11.2012 16:17

 

Banská Bystrica

 

Banskobystrická opera pripravuje svojim divákom veľmi zaujímavé predstavenia a koncerty so špičkovými hosťami.

 

 

 

30. novembra 2012 uvedie Štátna opera po dlhšom čase symfonický koncert, na ktorom vystúpi Víťazka Medzinárodnej klavírnej súťaže FORUM PER TASTI 2012 a držiteľka Ceny Štátnej opery MAIJA KARKLINA (Lotyšská republika). Predstaví sa s dielom Frederika Chopina: Klavírny koncert č. 2 f-mol, op. 21 za sprievodu orchestra Štátnej opery pod taktovkou domáceho dirigenta Igora BULLU.

 

  

MAIJA KARKLINA,klaviristka

 

 

 

 

V polovici posledného mesiaca roka a to 14. a 15. decembra 2012 premiérujú banskobystričania operetu Franza Lehára CÁROVIČ, ktorú vo svojom slovenskom režijnom debute naštudovala česká režisérka Dagmar Hlúbková za spolupráce šéfdirigenta ŠO pána Mariána Vacha.

 

 

Príležitosť účinkovať v titulných postavách dostali aj zástupcovia najmladšej speváckej generácie a to najnovšia posila interného sólistického ansámblu Štátnej opery- sopranistka Patrícia Solotruková, ďalej hosťujúci tenoristi Robert Smiščík, Peter Malý, či nádejná Dominka Stráňavská spolu s talentovanou Helenou Becse Szabo. Diváci ich uvidia popri stáliciach banskobystrickej opery akými sú Katarína Perencseiová, Dušan Šimo, Šimon Svitok, Ivan Zvarík, Peter Schneider a ďalší. 

 

 

Krátko po premiére Cároviča 18. decembra 2012 zamieria do Štátnej opery hviezdy svetových formátov a to CRISTINA BAGIO a MIROSLAV DVORSKÝ, ktorí stvárnia titulné postavy v strhujúcom príbehu veristickej opery Umberta Giordana - FEDORA v unikátnom réžijnom spracovaní režiséra Michaela Taranta. Dvojici hviezdnych sólistov budú v ďalších postavách sekundovať Katarína Perecseiová, Šimon Svitok, Ivan Zvarík a ďalší.

 

 

 

Ako vianočný darček prináša Štátne opera 21. decembra 2012 svojim divákom VIANOČNÝ KONCERT ZBORU ŠTÁTNEJ OPERY, na ktorom zaznejú známe operné zbory a melódie samozrejme vrátane vianočných. Štátna opera uvádza samostatný koncert zboru Štátnej opery po veľmi dlhom čase, čím chce splniť priania mnohých divákov. Koncert, na ktorom vystúpi samozrejme aj orchester Štátnej opery, bude dirigovať mladý nádejný dirigent Ján Procházka.

 

 

Slávnostne odovzdávanie CIEN DIVÁKA za rok 2012 sa bude konať na javisku Štátnej opery 29. decembra 2012 po predstavení operety Cárovič.

 

Okrem predstavení v medzisviatkovom období sa už stáva tradíciou aj Silvestrovské predstavenie Štátnej opery. Tento rok to bude opereta CárovičNebude chýbať ohňostroj a neodmysliteľný pohár šampanského pre každého návštevníka predstavenia.

  

 

Nový rok 2013 začne v Štátnej opere tradične NOVOROČNÝM KONCERTOM. Ten najbližší, ktorý sa bude konať 5.1.2013, bude mať Banská Bystrica česť privítať ako hlavného hosťa koncertu, dnes už svetoznámu opernú divu ADRIANU KUČEROVÚ, ktorá je hosťom popredných operných scén sveta, vrátane milánskej La Scaly. Koncert tak bude dôstojným začiatkom nového roka 2013, ako aj oslavou 20. výročia  vzniku Slovenskej republiky, ktoré si budeme pripomínať práve 1.1.2013. Spolu s Adrianou Kučerovou sa predstavia aj sólisti a orchester Štátnej opery pod dirigentskou taktovkou Igora Bullu.

 

Adriana Kučerová

 

 

Štátna opera však nekončí s prekvapeniami pre jej návštevníkov Novoročným koncertom. Javisko Štátnej opery do konca divadelnej sezóny privíta skutočne megahviezdy operného umenia. Z tých slovenských sa diváci môžu už teraz tešiť napríklad aj na koncert úžasného tenoristu PAVLA BRŠLÍKA či predstavenie so slávnym slovenským basistom - sólistom milanskej La Scaly či londýnskej Covent Carden - ŠTEFANOM KOCÁNOM v jednej z titulných postáv.

 

 

Štefan Kocán                                       Pavol Bršlík

 

 

www.stateopera.sk

 

Zdroj: Štátna opera Banská Bystrica

 

článok zaradený do: Aktuality

Tip na kliknutie

Premiéry Štátnej opery v Banskej Bystrici v sezóne 2012/13

 

 

Diskusná téma: Hviezdne večery v banskobystrickej Štátnej opere

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk