Jana Kurucová začala skúšať v Opere SND

17.12.2012 23:29

 

Bratislava

 

V týchto dňoch na Slovensko pricestovala slovenská operná speváčka (mezzosoprán) Jana Kurucová, ktorá je v súčasnosti sólistkou Deutsche Oper Berlín. Rodáčka od Kežmarku v Opere SND stvárni Rosinu v pripravovanej Rossiniho komickej opere Barbier zo Sevilly, ktorej premiéra je naplánovaná na začiatok februára 2013.

 

 

Slovenská speváčka, ktorá žne úspechy na svetových operných javiskách v súčasnosti začala skúšať v Opere SND. Ako sama povedala, je rada, že jej slovenský operný debut prišiel až teraz a to nielen preto, lebo verí, že všetko v živote má byť tak, ako to je, ale aj preto, že nabrala rôzne či už životné, alebo profesionálne skúsenosti. Charizmatická speváčka zaujme už nádherne zafarbeným hovorovým hlasom a príjemným vystupovaním. Práca s významnými osobnosťami speváčku, ktorá má rada život, svoju prácu, dobrodružstvo, nové poznanie a umenie, veľmi ovplyvnila jej profesionálne nasmerovanie a nadhľad. Je zástancom profesionálneho prístupu k práci, k umeniu, miluje operu, ale zároveň tvrdí, že život nie je len opera. 

 

Diváci na Slovensku už mohli Janu Kurucovú zažiť a to pri jej koncertnej činnosti. V roku 2006 spievala v Slovenskej filharmónii altové sólo v Rossiniho Malej slávnostnej omši (Petite messe solennelle) a v apríli 2012 na koncerte diela českého skladateľa Antonína Dvořáka: Stabat Mater, s podtitulom Oratórium pre sóla, zbor a orchester v banskobystrickej opere. Aj keď Jana Kurucová spievala na slovenskom opernom javisku (spomínané Stabat mater, 2012), v slovenskej opernej produkcii ešte neúčinkovala. Preto toto hosťovanie na našej prvej scéne sa nesie v znamení jej operného debutu.

 

V prvý skúšobný deň sme speváčku zastihli v Opere SND ako inak, ako pri usilovnom skúšaní novej opery s Otom Kleinom a korepetítorom Mariánom Varínskym. Ponúkame vám niekoľko záberov zo skúšobne, v ktorej panovala vynikajúca tvorčia atmosféra.

 

Marián Varínsky, Jana Kurucová, Oto Klein, skúšobňa Opery SND

Foto: Ľudovít Vongrej

 

 

 Jana Kurucová, Oto Klein, skúšobňa Opery SND

Foto: Ľudovít Vongrej

 

 

Jana Kurucová, Oto Klein, skúšobňa Opery SND

Foto: Ľudovít Vongrej

 

 

 

Jana Kurucová

 

,,Som veľmi rada, že môj slovenský debut bude práve Barbier zo Sevilly, lebo je to úžasné dielo. Úžasné je práve tým, že rossiniovske postavy majú svoju melódiu, veľa koloratúr, ktoré sú fixné, ale ponúkajú aj veľa priestoru, aby spevák do nich dal to ,,svoje“. V čase, kedy Rossini komponoval, tak speváčky si do jeho postáv vkladali svoje vlastné koloratúry a keď spievam Rosinu, tak do nej tiež môžem dať to ,,moje“, lebo môj hlas vie, aké koloratúrne figúrky mu sedia.

 

Okrem nádherného diela sa pri tejto spolupráci veľmi teším na mojich slovenských kolegov, s ktorými som tu študovala, alebo s ktorými som spievala v zahraničí. Takými sú napr. Dalibor Jenis, s ktorým som spievala Barbiera v Berlíne, alebo Oto Klein, s ktorým sme robili Comteho v Splite. Teraz sa stretneme v Slovenskom národnom divadle, znova si spolu zasievame, ale už na Slovensku, a ja sa na to veľmi teším."

 

 

Jana Kurucová, Oto Klein, skúšobňa Opery SND

Foto: Ľudovít Vongrej

 

 

Ako nám Jana Kurucová prezradila, po týchto skúškach si ešte odskočí zaspievať do Berlína, kde účinkuje v opere Leoša Janáčka Příhody lišky Bystroušky a Vianoce strávi s manželom a rodinou na Slovensku vo svojom rodnom kraji.

 

 

 Jana Kurucová, mezzosoprán


Pochádza od Kežmarku, (Tvarožná), študovala odbor Cirkevná hudba, dirigovanie a spev na Konzervatóriu J. L. Bellu v Banskej Bystrici. Neskôr absolvovala pedagogické minimum v opernom speve na konzervatóriu v Bratislave. Následne získala dvojročné štipendium na Univerzite hudobného a dramatického umenia v Grazi (Rakúsko). Tu študovala operný spev u Agathy Kania a Gottfrieda Hornika. Jej prvé kroky na opernom javisku boli úlohy v Mozartových operách (Druhá dáma v Čarovnej flaute a Ramiro v Záhradníčke z lásky) V sezóne 2005/2006 bola členkou Bavorskej štátnej opery. Neskôr štyri roky pôsobila v divadle v Heidelbergu. Predstavila sa ako Cherubín vo Figarovej svadbe (W. A. Mozart), Charlotta vo Wertherovi (J. Massenet), Rosina v Barbierovi zo Sevilly (G. Rossini) a mnohých iných. Pravidelne koncertne vystupuje na Heidelbergskom zámockom festivale, s Essenskou filharmóniou, v Antverpách v Queen Elisabeth Hall a pod. Od roku 2009 je sólistkou DEUTSCHE OPER BERLIN, kde účinkuje v množstve postáv. Rosina, Cherubín, Fenena (G. Verdi: Nabucco), Mercedes (G. Bizet: Carmen), Flora (G. Verdi: La Traviata), Zerlina (W. A. Mozart: Don Giovanni), atď. Spolupracovala s takými osobnosťami ako Edita Grúberová, Roberta Abbado, Donald Runnicles, Michael Fory, Christof Loy či Pedro Halffter. V septembri 2011 spievala v Teatro de la Maestranza v Seville (Španielsko) vo Figarovej svadbe. Účinkuje i v Národnom divadle v Prahe, Badenskom divadle.

 

www.janakurucova.de

 

 

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 17. decembra 2012 / Bratislava

 

článok zaradený do: Operné správy

 

Diskusná téma: Jana Kurucová začala skúšať v Opere SND

Jana Kurucova

Danka 11.02.2013
Ahoj Janka.Si zasna a hlavne ze si z Tvarožnej mne sa nepači ako pišu na strankach ,pochadza od Kežmarku,,ale kde presne????????????? Tvoja dedina je na teba veľmi hrda ,a aj okolie napr.taka Ľubica...... Janka ,všetko dobre,Božie požehnanie........................

j.kurucova

Anna 19.12.2012
Janka je úžasná speváčka som hrdá na to že je to moja susedka a veľmi sa teším lebo vraj nám príde zaspievať aj do rodnej Tvarožnej na polnočnú:)

j,kurucova

kamila 18.12.2012
sme hrdi na našich spevakov :-) tešim sa na nu :-)

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk