Jana Kurucová zaspieva v Bratislave na svojom sólovom koncerte

06.05.2013 22:47

 

Bratislava

 

Agentúra Kapos pripravila ďalší z koncertov v rámci veľmi úspešného cyklu pod názvom Veľké slovenské hlasy. 14. mája 2013 čaká milovníkov hudby koncert slovenskej mezzosopranistky Jany Kurucovej, sólistky Deutsche Oper Berlin v sprievode komorného súboru Alba Musicale z Berlína. Koncert sa uskutoční v historickej budove SND.

 

 

 Jana Kurucová

foto: Peter Spurný

 

Po vynikajúcich koncertoch Štefana Kocána, Pavla Bršlíka a Adriany Kučerovej zo série koncertov Veľké slovenské hlasy, zavíta do Bratislavy ďalšia slovenská svetobežníčka, rodáčka od Kežmarku a momentálne sólistka Deutsche Oper Berlin mezzosporanistka Jana Kurucová. Na koncerte v jej podaní odznejú spolu so sprievodom komorného súboru Alba Musicale z Berlína najkrajšie skladby mezosporánového operného repertoáru a tiež španielske zarzuely.

 

 

Jana Kurucová na Slovensku

 

Jana Kurucová nespieva na Slovensku po prvýkrát. Diváci ju mohli zažiť v koncertnej aj v opernej interpretácii. V roku 2006 spievala v Slovenskej filharmónii altové sólo v Rossiniho Malej slávnostnej omši (Petite messe solennelle). O šesť rokov neskôr v apríli 2012 bola výnimočným hosťom koncertu banskobystrickej opery vo vokálno-inštrumentálnom diele Antonína Dvořáka Stabat Mater. Toto účinkovanie bolo jej prvé na slovenskom opernom javisku, ale nie v opernom predstavení. Slovenským operným debutom Jany Kurucovej bolo stvárnenie Rosiny v novej inscenácii Rossiniho Barbiera zo Sevilly vo februári 2013 v Opere SND. V tejto produkcii ju môžete najbližšie uvidieť v piatok 14. júna 2013.

 

 

Pozvánka Jany Kurucovej

 

,,Prijmite pozvanie do sveta hudby plnej emócii. S mojimi hudobníčkami sme koncert rozdelili do dvoch častí: operné árie a španielske piesne.
 

V Mozartových áriách som sa nechala uniesť rozmanitosťou lásky, aký tenký je ľad medzi šťastím a sklamaním. Mladý Cherubino (Figarova svadba) práve začína pociťovať prvé znaky zaľúbenia. Už len pri pohľade na ženu sa celý rozochveje. Zrazu je mu zima a hneď na to horí túžbou. Chce to vykričať do celého sveta a ak ho nikto nebude počúvať, tak hovorí o láske sám so sebou.

 

Mladučká nevesta Zerlina (Don Giovanni) sa nechá na chvíľu uniesť šarmantným Giovannim. Svojho žiarlivého nastávajúceho Masetta chce znovu udobriť ženskými trikmi. Vraj ju môže aj zbiť, ona bude stáť ako nevinné jahniatko a všetko znesie, len nech sa s ňou znovu udobrí.

 

Nešťastná Elvira úprimne miluje Giovanniho, ktorý ju však za každým rohom podvádza a vo svojej árii varuje Zerlinu, aby sa nenechala oklamať tým zradcom a radšej uverila jej sklamanému srdcu.
 

Podobné city prežíva aj Rossiniho Tancredi, ktorý bol vyhnaný zo svojej vlasti, sa vracia. Chce získať späť milovanú Amenaide, ktorá sa má proti svojej vôli stať manželkou iného. Pre mňa sú jeho slová jedným z najkrajších bolestných vyznaní lásky k rodnej zemi: ’’Vlasť, sladká a nevďačná vlasť, konečne sa vraciam a bozkám zem mojich predkov. Prišiel som navždy získať moju lásku, alebo ju navždy stratiť?! Pri našom stretnutí bude moje srdce biť radosťou a bolesťou ako šialené.’’
 

Maffio Orsini z Donizettiho Lucrezie Borgie sa necháva so svojimi priateľmi pri víne unášať radosťami života, vraj on pozná tajomstvo šťastia. Treba sa veseliť a nemyslieť na zajtra. Toho zajtrajška sa všetci ani nedožijú, sú otrávení vínom Lucrezie Borgie.

 

Španielske piesne priam sršia zmyselným vyznaním lásky a sklamaní z nej. Manuel de Falla zhudobnil, okrem prvej piesne El paño moruno, ľudové texty, ktoré lásku obrazne nádherne a zároveň bolestne vyjadrujú a dávajú ducha veľkej ľudovej múdrosti. El paño moruno lásku prirovnáva k šatke, ktorá má škvrnu a dá sa predať len lacnejšie, lebo už stratila svoju cenu.

 

Sequidilla Murciana prirovnáva nevernú prelietavú osobu k minci, ktorá sa z ruky do ruky ošúcha, až ju ľudia budú považovať za falošnú. Nik ju viac nebude chcieť.
 

Asturiana je smutným momentom láskou sklamaného človeka, kde akoby zastal čas a aj zelená borovica, pod ktorou sedí, plače spolu s ním.
 

Jota je o ľuďoch, ktorí veľmi radi klebetia o milostných pároch a hovoria, že sa už možno neľúbia, lebo ich nevidia spolu rozprávať sa. Ale pravdu poznajú len srdcia zaľúbených. A aj napriek bráneniu matky sa mladý pár lúči len do zajtra rána.
 

Aký výnimočný je vzťah matky k dieťatku. V uspávanke Nana sa každý z nás môže vrátiť do detstva a na chvíľu sa cítiť milovaný a bezstarostný.
 

Oči sú bránou do duše, v nich sa dá vidieť láska, ale aj nevera. (Canción)


Posledná pieseň Polo je z tohto cyklu najznámejšia: “Cítim veľkú bolesť v hrudi a preklínam toho, ktorý ma zradil!”

Zarzuela je španielskym hudobným dielom, ktoré sa podobá nám známej operete. V zarzuele De España vengo je opísaná hrdosť španielskej cigánky. Pri jej speve kvitnú aj kvety na jej šatách. Pre neopätovanú lásku cigána s hlbokými čiernymi očami, by najradšej zomrela.

 

Pre svoj temperamentý text a rytmus je romanza Al pensar en el dueňo zo zarzuely Las Hijas del Zebedeo perfekným príkladom vášnivých pocitov ženy. Tu nie je potrebné ani rozumieť po španielsky, túto hudobnú reč porozumie inštiktívne každý.“

 

 

Zľava 30% pre navštevníkov

tejto stránky TU...

 

 

Jana Kurucová

 

Pochádza z dedinky Tvarožná pri Kežmarku. V rokoch 1997 – 2001 študovala odbor Cirkevná hudba, dirigovanie a spev na konzervatóriu v Banskej Bystrici. Do roku 2003 študovala operný spev na konzervatóriu v Bratislave. Následne získala dvojročné štipendium na Univerzite hudobného a dramatického umenia v rakúskom Grazi. 

 

V roku 2005 sa stala členkou mladého súboru Bavorskej štátnej opery v Mníchove. V rokoch 2006 – 2009 pôsobila v Divadle v nemeckom Heidelbergu. Predstavila sa v niekoľkých Mozartových operách – ako Cherubín vo Figarovej svadbe,  Idamante v Idomeneovi, Sesto v La clemenza di Tito, ale aj ako Charlotta vo Wertherovi (J. Massenet), Rosina v Barbierovi zo Sevilly (G. Rossini). Pôsobila na zimnom barokovom festivale v nemeckom Schwetzingene, kde spievala Vivaldiho nohavicové postavy ako Megacle v L'olimpiade, Licio v Tito Manlio.

 

Od septembra 2009 je sólistkou Deutsche Oper Berlin, kde účinkuje ako Rosina v Barbierovi zo Sevilly (G. Rossini), Cherubín vo Figarovej svadbe (W. A. Mozart), Fenena v Nabuccovi (G. Verdi), Mercedes v Carmen (G. Bizet), Flora v La Traviate (G. Verdi).

 

V Národnom divadle v Prahe sa predstavila ako Idamante v Mozartovom Idomeneovi. V septembri 2011 spievala v Teatro de la Maestranza v španielskej Seville v Mozartovej Figarovej svadbe.

 

V aktuálnej sezóne spievala v talianskom Bari Zerlinu v Mozartovej opere Don Giovanni. Vo svojej domácej Deutsche Oper Berlin  Rosinu v Barbierovi zo Sevilly (G. Rossini), Lišiaka v Líške Bystrouške (L. Janáček), Suzuki v Madame Butterfly (G. Puccini), Zerlinu v Donovi Giovannim, Ascania v Les Troyens (H. Berlioz).

 

27. apríla 2013 mala premiéru ako Maffio Orsini v Donizettiho opere Lucrezia Borgia po boku protagonistov mimoriadne úspešného predvedenia tejto opery v Mníchove - Edity Gruberovej (Lucrezia) a Pavla Bršlíka (Gennaro). Koncert zaznamenal veľký úspech. Okrem toho spieva Fenenu v Nabuccovi, Welgunde vo Wagnerovom Rheingoldovi, Meg Page vo Verdiho Falstaffovi, Donnu Elviru v Donovi Giovannim. V auguste 2013 sa predstaví aj publiku na Ďalekom východe – v Pekingu ako Cherubín vo Figarovej svadbe.

 

Popri opernom speve je Jana Kurucová žiadaná aj ako koncertná umelkyňa. K jej repertoáru patria okrem iného Vivaldiho Gloria, Mozartova  Korunovačná omša, Beethovenova  Omša C-Dur a Pergolesiho Stabat Mater. Predstavila sa na koncertných vystúpeniach na Heidelberskom zámockom festivale, v Essenskej filharmónii, v Antverpách v Queen Elizabeth Hall a na Open Air festivale na Gendarmentmarkt v Berline.

 

 

www.janakurucova.de

 

 

Koncerty agentúry Kapos na Slovensku

 

Agentúra Kapos v poslednom období pripravila niekoľko kvalitných koncertov. Diváci na Slovensku tak mohli zažiť svetové operné hviezdy ako napr. Juan Diego Floréz, Cecilia Bartoli, Lawrence Brownlee, a naposledy pozvanie do Bratislavy prijala Oľga Pereťaťko. V rámci cyklu Veľké slovenské hlasy sa o výnimočný umelecký zážitok divákov postarali Štefan Kocán, Pavol Bršlík, či Adriana Kučerová. Nasleduje koncert Jany Kurucovej (14. máj 2013) a po nej preložený koncert poľského barytonistu Mariusza Kwiecieńa, ktorého hosťom bude slovenská sopranistka Simona Houda - Šaturová. Koncert bol pôvodne naplánovaný na 16. januára 2013, ale kvôli chorobe umelca museli usporiadatelia koncert presunúť na 17. júna 2013.

 

Milovníci hudby sa môžu tešiť na ďalších kvalitných a v súčasnosti najšpičkovejších operných umelcov, ktorí majú vo svojich zaplnených kalendároch zaznačené miesto koncertu - Bratislava. Usporiadateľ koncertov Ján Korecký nám prezradil aj o svojich ďalších plánoch:

 

,,V novembri k nám príde americká sopranistka Joyce DiDonato, ktorá príde s vlastným ansámblom, podobne ako tu bola pred dvomi rokmi Cecilia Bartoli. V decembri to bude jeden baryton a jeden basbaryton a to Luca Pisaroni a Thomas Hampson, ktorí sú aj v príbuzenskom vzťahu, lebo pán Pisaroni je zať pána Hampsona a predvedú nám také nie veľmi bežné mužské árie, čiže bude to mužský sólový a duetový koncert.

 

Keďže život beží dopredu a my musíme plánovať na ďalšie roky, tak už na január 2014, konkrétne 29. januára máme potvrdený termín od Pretty Yende, juhoafrickej sopranistky, ktorá nedávno vo Viedni zaskočila chorú Ceciliu Bartoli v opere Gróf Ory v Theater an der Wien.

 

25. apríla máme taktiež potvrdeného vynikajúceho poľského tenoristu Piotra Beczała. Samozrejme treba pripomenúť, že 17. júna 2013 máme náhradný termín koncertu Poliaka Mariusza Kwiecieńa, ktorý sme museli preložiť z januára tohto roku, kvôli ochoreniu speváka. Dnes títo obaja poľskí speváci patria medzi hviezdy Metropolitnej opery a treba pripomenúť, že 23. septembra tohto roku budú mať veľkú premiéru Eugena Onegina v novej produkcii Metropolitnej opery, kde Tatianu budú spievať Anna Netrebko, Onegina Mariusz Kwiecień a Lenského Piotra Beczała, takže to bude produkcia snov."



Pripravil: Ľudovít Vongrej

 

článok zaradený do: Aktuality

 

Tip na kliknutie

Jana Kurucová: Najväčším umením je život sám

rozhovor s Janou Kurucovou z februára 2013

 

 

 

 

Diskusná téma: Jana Kurucová zaspieva v Bratislave na svojom sólovom koncerte

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk