Jela Krčméry-Vrteľová oslavuje okrúhle jubileum

07.01.2014 08:28

 

7. januára 1924 sa v Martine narodila slovenská speváčka, dramaturgička a prekladateľka operných libriet Jela Krčméry-Vrteľová. Tento rok oslavuje svoje okrúhle životné jubileum. Prečítajte si o tejto osobnosti slovenskej opernej kultúry v texte Eleny Blahovej - Martišovovej.

 

 

Jela Krčméry-Vrteľová

 

Významná osobnosť slovenského hudobného a kultúrneho života Jela Krčméry Vrteľová sa narodila v rodine všestranného kultúrneho dejateľa Štefana Krčméryho. Po absolvovaní štúdia spevu na bratislavskom konzervatóriu (prof. Anna Korínska, 1948) študovala na hudobnej akadémii Santa Cecilia v Ríme (G. Scolari, 1950). V roku 1947 sa zúčastnila medzinárodnej speváckej súťaže Pražská jar a získala titul laureátky. V rokoch 1946 – 1952 bola sólistkou opery SND, od roku 1953 pracovala ako lektorka dramaturgie opery. V rokoch 1966 – 1967 bola dramaturgičkou redakcie pre deti a mládež v Československej televízii, potom dramaturgičkou opery SND až do roku 1981 a v rokoch 1986 – 1989 dramaturgičkou Komornej opery.

 

Talentovaná mezzosopranistka zaujala ako Maddalena a Flora Bervoix vo Verdiho Rigolettovi a Traviate, Niklas v Hoffmannových poviedkach J. Offenbacha, pastier Leľ v Snehulienke N. Rimského-Korsakova a ako Bizetova Carmen. Po návrate zo štúdií v Taliansku však musela zo zdravotných dôvodoch dráhu opernej speváčky predčasne opustiť. Začala sa venovať literárno-dramaturgickej činnosti ako redaktorka programových bulletinov SND, lektorka, potom ako dramaturgička. Ako prekladateľka libriet z taliančiny, nemčiny a francúzštiny preukázala vynikajúce jazykové schopnosti, využívajúc pritom aj svoje skúsenosti spevácke. Má výrazný podiel na skvalitnení úrovne slovenských prekladov libriet svetovej opernej literatúry klasickej (Figarova svadba, Così fan tutte, Don Carlos, Macbeth, Orfeus a Eurydika, Ifigénia v Aulide, Norma, Don Pasquale a ďalšie) i svetovej moderny (Egkov Revízor, Orffova Múdra žena, Odsúdenie Lukulla P. Dessaua, Bergov Wozzeck, Janáčkove opery Grécke pašie a Vec Makropulos). Venovala sa tiež prekladom piesňovej a oratoriálnej tvorby ako aj prekladom divadelných hier (o. i. Brechtova Matka Guráž, Goldoniho Sluha dvoch pánov) a beletrie. Bohatá je tiež jej publicistická činnosť.

 

Literárne ambície a umelecký talent uplatnila v oblasti libretistickej, spolu s Martin Ťapákom napísala libreto k Andrašovanovej opere Figliar Geľo a pôvodné libreto k jeho opere Návrat, spracovala libreto ku Kořínkovej detskej opere Ako šlo vajce na vandrovku, je spolulibretistkou Suchoňovho Svätopluka. Jela Krčméry je autorkou libreta Meierovej úpravy barokovej opery J. S. Kussera Erindo a libriet pôvodných slovenských opier pre deti Veľká doktorská rozprávka a Tajomný kľúč Milana Dubovského a Trojruža Ladislava Kupkoviča. Spolupracovala s rozhlasom, televíziou, Slovenskou filharmóniou, vydala dve zbierky veršov a knihu spomienok pod poetickým názvom Preletím ponad život.

 

Pripravila: Elena Blahová-Martišová

Článok zaradený do: Operné korzo

 

Tip na kliknutie

Marián Chudovský zablahoželal k životnému jubileu Jele Krčméry-Vrteľovej

 

Diskusná téma: Jela Krčméry-Vrteľová oslavuje okrúhle jubileum

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk