José Carreras v Košiciach.

03.12.2011 18:32

 

Košice

 

Košice čaká Vianočný koncert svetoznámeho tenora z Barcelony José Carrerasa.

 

 

Spolu s Carrerasom budú na pódiu v košickej Steel Aréne účinkovať 65-členný orchester Štátnej filharmónie Košice a 40-členný zbor opery Štátneho divadla Košice. Ako hosť na tomto jedinečnom koncerte vystúpi aj popredná slovenská sopranistka Jolana Fogašová.


 

O umelcovi


 

José Carrerasovi právom patrí v hudobnom svete výsadné miesto. Hudbu študoval vo svojom rodnom meste v Barcelone a svoju profesionálnu kariéru začal v roku 1970 v divadle Gran Teatre del Liceu v Barcelone operami Nabucco a Lucrezia Borgia.

 

 


 

Na začiatku svojej hviezdnej hudobnej kariéry debutoval na prestížnych svetových divadelných a festivalových scénach, ako napr. v divadle La Scala v Miláne - Maškarný bál, 1975, v Metropolitnej opere v New Yorku - Tosca, 1974, v Opere v San Franciscu - La Bohème, 1973, v Štátnej Opere vo Viedni - Rigoletto, 1974, v Royal Opera House v Londýne - La Traviata, 1974, v Opere v Mníchove - Tosca, 1974, v Lyrics Opera v Chicagu - Maškarný bál, 1976 a na festivaloch v Salzburgu - Don Carlo, 1976, v Aix en Provence - Roberto Devereux, 1977, v Edinburgu - Verdiho Requiem, 1982 a vo Verone - Carmen, 1984.


 

José Carrerasa spája spolupráca s najslávnejšími dirigentmi, ako napríklad s Herbertom von Karajanom, Claudiom Abbadom, Riccardom Mutim, Lorinom Maazelom, Riccardom Chaillym, Colinom Davisom, Giuseppem Sinopolim, Jamesom Levinom, Carlom Maria Giulinim, Leonardom Bernsteinom a Zubinom Methaom a samozrejme s vynikajúcimi divadelnými režisérmi ako sú Franco Zeffirelli, Jean Pierre Ponnelle, Giorgio Strehler, Luigi Comencini a Harold Prince.


 

Okrem opier sa José Carreras venuje koncertovaniu. Koncertuje v najslávnejších svetových koncertných sieňach. Vystupoval v Carnegie Hall a Avery Fisher Hall v New Yorku, Royal Festival Hall, Barbican a Royal Albert Hall v Londýne,  Salle Pleyel v Paríži, v  Musikverein a Konzerthaus vo Royal Albert Hall vo  Viedni, v berlínskej Filharmónii, v Suntory Hall a NHK Hall v Tokiu, v salzburskom Grosses Festspielhaus, vo Filharmónii a Hercules Saal v Mníchove, v Concertgebouw v Amsterdame, v Palau de la Música v Barcelone, v Teatro Real v Madride a  v Accademia Santa Cecilia v Ríme. Josého rozsiahly koncertný repertoár obsahuje viac než 600 titulov rôznych štýlov počnúc barokovou a končiac súčasnou modernou hudbou.


 

Jeho diskografia obsahuje viac než 150 nahrávok medzi, ktorými nechýba  50 kompletných opier, mnohé oratória, populárne a ľudové piesne. Mnohé nahrávky boli natoľko celosvetovo úspešné, že za nich získal mnohé zlaté a platinové dosky. Na svete sa celkovo predalo viac než 60 miliónov Josého nahrávok.

 

José Carreras účinkoval v hlavných úlohách niekoľkých filmových opier nahraných pre televíziu, kino a video, medzi ktorými nechýbajú opery La Bohème, I Lombardi, Andrea Chenier, Turandot, Carmen, Missa de Rèquiem de Verdi, Don Carlo, La Forza del Destino, Stiffelio, Fedora a Jerusalem.


 

José Carrerasovi boli udelené mnohé národné a medzinárodné ceny a vyznamenania. Medzi nimi sa nachádzajú cena  Grand Prix du Disque od parížskej Akadémie, cena Luigiho Illica a cena Grammy Award z roku 1991,  cena Sira Lawrenca Oliviera za úlohu v opernom predstavení “Stiffelio” v Royal Opera House a v Covent Garden.

 

 

K známym vyznamenaniam patria Kammersänger (čestné vyznamenanie udeľované v Nemecku a Rakúsku významným spevákom), celoživotné čestné členstvo vo viedenskej Štátnej opere, čestné členstvo v londýnskej Royal Academy of Music. Okrem toho získal zlatú medailu od Španielskeho Inštitútu v New Yorku, zlatú medailu Mesta Viedeň, zlatú medailu  Fine Arts udeľovanú Jeho Výsosťou kráľom Španielska, zlatú medailu od mesta Barcelona, zlatú medailu provincie Katalánska pod názvom Gold Medal of the Generalitat of Catalunya, cenu Princa Astúrie v roku 1991; a hudobnú cenu Alberta Schweitzera v roku 1996. José Carreras je prezidentom súťaže Jury of the Concorso Internationale Voci Verdiane “Città di Busseto” a čestný prezident London Arts Orchestra.

 

José Carreras je čestným členom Európskej spoločnosti pre medicínu, organizácie Podpornej skupiny pre pacientov, chorých na leukémiu, Európskej hematologickej asociácie a Nemeckej spoločnosti pediatrickej onkológie a hematológie.  Je čestným patrónom Európskej spoločnosti pre lekársku onkológiu. Získal zlatú medailu od katalánskej transplantačnej spoločnosti, ocenenie diamantový tulipán od holandskej nadácie Day Foundation a medzinárodné ocenenie od výskumného ústavu nemocnice sv. Bonifáca v roku 1996.

 

Koncerty 3 tenorov v podaní Josého Carrerasa a jeho priateľov Plácida Dominga a Luciana  Pavarottiho sa stali  legendárnymi. Vystúpeniami na celom svete si získali viac než dve miliardy divákov a tým vytvorili nebývalý vplyv na svetovú operu.


 

V roku 1987, keď bol na vrchole svojej kariéry, mu bola diagnostikovaná leukémia. Napriek tomu, že mu lekári dávali minimálnu malú šancu na vyliečenie, sa po tvrdej liečbe mohol Carreras znova vrátiť na svoju profesionálnu umeleckú dráhu. V roku 1988 založil Fundación Josep Carreras contra la leucemia (Nadáciu José Carrerasa proti leukémii), ktorá ekonomicky podporuje výskum leukémie a ktorá udržuje banku darcov kostnej drene.

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 3. decembra 2011       


 

 

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk