Július Klein a priatelia

13.01.2014 21:17

 

Košice

 

Január sa nesie nielen v znamení osláv Nového roka. Riaditeľ Štátnej filharmónie Košice, Július Klein, si svoje životné jubileum pripomenie na pódiu Domu umenia (15. a 16.1. od 19.00hod.) po boku svojich priateľov, orchestrálnych hráčov a s priaznivcami košických filharmonikov v hľadisku.

 

 

Július Klein

 

„Veľmi sa teším, že si po dlhšom čase zahrám s kolegami z domáceho orchestra. Večer by sa mal niesť v priateľskej, uvoľnenej atmosfére, no priznávam, že cítim veľkú zodpovednosť, ktorú dôverne pozná každý sólista. Preto som sa už od augusta začal na tieto koncerty intenzívne pripravovať,“ hovorí riaditeľ Klein, ktorý svojim „okrúhlinám“ prílišnú váhu neprikladá. „Aj keď sa človek istému pozastaveniu nevyhne, v živote cítim dostatok energie na napredovanie.“

 

Na pódiu sa okrem košických klarinetistov vystriedajú aj hosťujúci Ferenc Tomič a poľský klavirista Artur Jaroň. Raritou bude hneď vstup do programu, Mozartova predohra Figarovej svadby hraná aj klarinetovým súborom. Svoje hráčske majstrovstvo predvedie Július Klein v Rossiniho Introdukcii, téme a variáciách pre klarinet a orchester; so svojim priateľom F. Tomičom zahrá Kramářov Koncert pre dva klarinety a orchester. Záver večera sa ponesie v povznesenej, mierne jazzovej nálade, ktorú vždy spoľahlivo prinesie Gershwinova Rapsódia v modrom. Taktovkou bude sviatočný koncert prevádzať priateľ košickej filharmónie, vynikajúci český dirigent Leoš Svárovský.

 

„Program sme koncipovali tak, aby sa na jednej strane niesol v odľahčenom duchu, no aby si na ňom prišli na svoje aj milovníci klasickej muziky. Veríme, že to pre všetkých bude príjemný večer s krásnou melodickou hudbou,“ dodáva J. Klein.

 

Július Klein a priatelia

koncertná sála Domu umenia

15. a 16. január 2014

 

Wolfgang Amadeus Mozart: Figarova svadba, predohra, K 492

Gioacchino Rossini: Introdukcia, téma a variácie pre klarinet a orchester

F.V. Kramář-Krommer: Koncert pre dva klarinety a orchester, op. 35

George Gershwin: Rhapsody in blue (sólo klavír)

 

 

ŠfK, dirigent: Leoš Svárovský

sólisti: Július Klein, Ferenc Tomič & klarinetisti ŠfK a ŠD Košice & Artur Jaroň, klavír

 

 

 

www.sfk.sk

 

 

Informovala: Andrea Schusterová, ŠfK

Článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Július Klein a priatelia

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk