Klaviristka Júlia Grejtáková ako hlavná korepetítorka Musica Sacra v Ríme

19.09.2012 21:04

 

Po vlaňajšom úspechu Petra Kellnera v súťaži sakrálnej hudby Musica Sarca v Ríme, keď sa ako prvý Slovák nie len zúčastnil, ale aj umiestnil na II. priečke, sa tam tento rok opäť vracia klaviristka Júlia Grejtáková. Minulý rok doslova z minúty na minútu prijala ponuku nahradiť indisponovanú taliansku klaviristku a doprevádzať 22 spevákov do konca súťaže. Nebolo to vôbec ľahké, ale o to väčšou odmenou bola ponuka, stať sa hlavnou korepetítorkou tejto súťaže v nasledujúcom roku.

 

Júlia Grejtáková

 

O súťaži Musica Sacra

ťaž duchovnej tvorby, Musica Sacra, sa tento rok koná v dňoch 6.-10. novembra. Prihlásiť sa môžu speváci narodení po roku 1976. Každoročne sa na súťaž prihlási približne 100 spevákov z celého sveta, z ktorých sa postupne v troch kolách vyberú tí najlepší, ktorí získajú okrem finančného ohodnotenia, možnosť koncertovať, nahrať CD a stať sa členom zoskupenia Armonia na jednu sezónu. Predsedom poroty Musica Sacra pre tento rok bude Ioan Holender, bývalý intendant Viedenskej opery, MET a umelecký riaditeľ festivalu Enescu. Ďalšími porotcami budú osobnosti svetovej hudby ako Evamaria Wieser, Filip Berkowicz, Catherine von Matius, Sabino Lenoci, Paolo Monacchi a Daniela de Marco. Všetky súťažné kolá je možné sledovať online. Speváci majú ešte stále šancu prihlásiť sa, uzávierka prihlášok je do 30. októbra.

Kto je Júlia Grejtáková

Júlia Grejtáková sa narodila v roku 1968. Je absolventkou košického konzervatória a v štúdiu pokračovala na VŠMU v odboroch zborové dirigovanie a hudobná dramaturgia. V súčasnosti pôsobí ako korepetítorka v Opere Štátneho divadla v Košiciach a ako pedagogička na košickom konzervatóriu. Okrem toho veľkú časť svojej kariéry venuje koncertom, na ktorých nevystupuje len ako účinkujúca, ale mnohokrát je aj organizátorkou (napr. benefičný koncert Päť dám pre AdamA) a taktiež je autorkou zaujímavých hudobných projektov (napr. Česko-slovenské operné nádeje, či v súčasnosti Mosty Európy). Júlia Grejtáková má na svojom konte spolupráce so slovenskými a zahraničnými opernými spevákmi a aktívne spolupracuje s hudobnými telesami na Slovensku a v Európe.

Viac o súťaži na adrese: www.concorsomusicasacra.com

 

Článok o minuloročnom účinkovaní P. Kellnera a J. Grejtákovej v súťaži Musica Sacra si môžete prečítať na adrese: TU...

 

článok zaradený do Operné správy

Tip na kliknutie

Ako dvaja Slováci dobyli Rím

Projekt Mosty Európy – Ponti d´Europa

 

Pripravila: Daniela Petrovská / 19. septembra 2012 / Košice               

 

 

 

Diskusná téma: Klaviristka Júlia Grejtáková ako hlavná korepetítorka Musica Sacra v Ríme

info

Attack 22.09.2012
A kedyze je ta sutaz? V novembri? To nic aktualnejsie nemate? Do novembra budete o com pisat? Radsej skuste o tom, ako sa da robit funkcia hlavneho korepetitora, ked su na pracovisku zamestnani az dvaja. Tyzden pobytu na sutazi v Taliansku znamena pre mna cca o 5 stravnych listkov menej. Mysliste si, ze aj pre uvedenu hlv. korepetitorku?

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk