Knižná novinka: Anna Hrušovská

28.10.2012 20:30

 

Bratislava

 

Na slovenský knižný trh v týchto dňoch vstúpila nová knižná publikácia o dáme, ktorá operné umenie na Slovensku ovplyvnila nielen ako interpretka, ale aj ako významný pedagóg. Táto publikácia je prvým príspevkom s opernou tématikou do bohatého edičného radu Divadelného ústavu s názvom Osobnosti.

 

 

Kniha Anna Hrušovská

 

 

V pondelok 22. októbra 2012 sa v priestoroch Divadelného ústavu v Bratislave konala prezentácia knižnej novinky autoriek Evy Malatincovej a Dory Kulovej o významnej slovenskej opernej speváčke a pedagogičke, pod názvom Anna Hrušovská.

 

 

Eva Malatincová, Dora Kulová, Michaela Mojžišová

Foto: Ľ. Vongrej

 

Monografia sopranistky a pedagogičky Anny Hrušovskej sa zrodila v hlavách jej bývalých študentiek na pôde Cirkevného konzervatória v Bratislave pred dvadsiatimi rokmi, ale k realizácii myšlienky došlo až pri príležitosti nedožitej storočnice pani profesorky. Prezentácia sa konala za účasti autoriek Evy Malatincovej, Dory Kulovej a operného historika Jaroslava Blaha. Programom sprevádzala Michaela Mojžišová, odborná redaktorka a zostavovateľka publikácie, ktorá v úvodnom príhovore vyzdvihla zásluhy, prínos a prácu pani Hrušovskej, ako aj potrebu vzniku takýchto publikácií. Zároveň povedala, že pani Hrušovská je v slovenskom opernom divadle stále prítomná a to prostredníctvom ,,operných vnúčeniec“, to znamená žiakov a žiakov svojich žiakov. Prezentáciu svojim spevom obohatila žiačka žiačky Anny Hrušovskej, mladá sopranistka Lenka Kotrbová, na klavíri sprevádzal Daniel Šimonovič.

 

Jaroslav Blaho, Eva Malatincová, Dora Kulová

Foto. Ľ. Vongrej

 

Slová Anny Hrušovskej

,,Učenie je veru oveľa ťažšie a oveľa zodpovednejšie, ako postaviť sa na javisko a spievať. Zodpovednosť za študenta je obrovská. Máte v rukách jeho život, jeho profesiu. On príde za vami s dôverou a vy si nemôžete dovoliť s ňou hazardovať. Nemôžete a nesmiete sa dopustiť nijakej chyby.

Tie sú u speváka často nenapraviteľné. Nemôžete a nesmiete mu nezodpovedným prístupom zbabrať život.“

 

 

Mediátorom myšlienky knihy o Anne Hrušovskej sa stal Divadelný ústav v Bratislave a tak sa z tejto publikácie nestala len úzka monografia, zachytávajúca portrét života a práce Anny Hrušovskej, ale taktiež prispieva aj k širším dejinám slovenského operného divadla.

 

Kniha je rozdelená do štyroch kapitol.

 

Autorkou prvej kapitoly s názvom Anna Hrušovská - hlasová pedagogička, je Eva Malatincová, riaditeľka Cirkevkého konzervatória v Bratislave. Táto kapitola obsahuje život, štúdium, zosumarizovanú metodiku spevu, komplexný zoznam žiakov, pedagogickú aj spevácku kariéru, ako aj rôzne životné okamihy Anny Hrušovskej.

 

Eva Malatincová

,,Napriek tomu, že vydanie knihy o Anne Hrušovskej bolo oddaľované rôznymi okolnosťami, som rada, že pri príležitosti storočnice pani profesorky sa nám podarilo zrealizovať myšlienku tejto knihy. Oslovila som divadelný ústav a riaditeľka pani Fekete to privítala. Vznikol tak celý tím ľudí, ktorý to potiahol až do tohto finále. Ja im všetkým veľmi pekne ďakujem.“

 

Autogramiáda

Foto: Ľ. Vongrej

 

 

Dora Kulová je autorkou druhej kapitoly s názvom Anna Hrušovská - Spomienky legendárnej koloratúry. Je to veľmi vzácna časť knihy, pretože obsahuje prepisy rozhovorov Anny Hrušovskej s pani Kulovou z roku 1992.

 

Dora Kulová

,,Pani Hrušovská bola veľmi skromná a v tom bola jej veľkosť. Mala za sebou veľmi dobré výsledky, ktoré hovorili za ňu. Ona sa nikdy nechcela nejako výstredne prezentovať, a akékoľvek sebaprezentovanie jej bolo cudzie. Nakoniec som ju prehovorila a strávili sme spolu mnohé hodiny v rozhovoroch pri káve a magnetofóne. My sme v podstate tak voľne ,,klebetili“, s ňou sa úžasne klebetilo. To, o čom sme sa rozprávali si prečítate v tejto knihe.“

 

V tretej kapitole s názvom Donna Mozartiana – Anna Hrušovská, sa čitatelia dozvedia o tejto výnimočnej osobnosti a o dobe v ktorej žila a tvorila pohľadom autora kapitoly, publicistu a operného historika Jaroslava Blaha. Táto kapitola približuje nielen Annu Hrušovskú, ale aj slovenskú opernú scénu tej doby.

 

Jaroslav Blaho

,,Máme už niekoľko publikácií, ku ktorým dnes pribudla ďalšia o Anne Hrušovskej. Ja som si na pani Hrušovskej okrem iného vážil to, že to bola dáma a zároveň  bola osoba skromná. Do Bratislavy prišla ako tridsaťtri ročná. Jej doménou bol Mozart a Richard Strauss, s ktorými mala najväčší úspech v zahraničí. Mám radosť z toho, že máme novú publikáciu, ktorá mapuje veľké zjavy našej minulosti, ktoré žiaľ najmä u mladšej generácie sú zahalené takým tajomstvom.“

 

Štvrtá kapitola sumarizuje operný repertoár, operné sezóny Anny Hrušovskej, obsahuje kalendárium, ako aj rozsiahlu fotodokumentáciu.

 

Vladislava Fekete, Michaela Mojžišová

Foto: Ľ. Vongrej

 

 

Táto monografia je veľkým prínosom nielen pre operu na Slovensku, ale aj pre celkovú históriu a kultúrne dedičstvo Slovenska.

 

Knihu si môžete zakúpiť v predajni Divadelného ústavu na Jakubovom námestí v Bratislave.

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / Bratislava 27. októbra 2012                  

 

článok zaradený do Operné správy

 

Diskusná téma: Knižná novinka: Anna Hrušovská

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk