Koncert Mariusza Kwieciena v Bratislave

25.05.2013 09:24

 

Bratislava

 

Agentúra Kapos organizuje ďalší koncert svetových operných hviezd v Bratislave. Tentokrát to bude koncert poľského barytonistu Mariusza Kwiecieńa, ktorý je jedným z najlepších celosvetovo uznávaných barytonistov súčasnosti.

 

 


Mariusz Kwiecień

 

Koncert bol pre ochorenie speváka preložený zo 16. januára 2013.  V Bratislave sa v novom termíne koncertu predstaví v Slovenskej filharmónii 17. júna 2013. Mariusz Kwiecień je pravidelným hosťom všetkých prestížnych operných domov. V Bratislave zaspieva slávne barytonové árie z Rossiniho a Donizettiho opier, ako aj nemenej slávne duety so slovenskou sopranistkou Simonou Houda-Šaturovou.

 

 

Simona Houda-Šaturová

 

 

Agentúra Kapos upozorňuje, že vstupenky, ktoré boli zakúpené na pôvodný termín koncertu, ostávajú v platnosti.

 

 

foto z pražského koncertu

 

 

MARIUSZ KWIECIEŃ, barytón

SIMONA HOUDA-ŠATUROVÁ, soprán – hosť koncertu

Slovenská filharmónia, Bratislava

17. júna 2013 o 19.30 h


Filharmónia Brno
Dirigent Julian Kovačev

 

vstupenky a informácie o koncerte na www.kapos.sk

 

 

MARIUSZ KWIECIEŃ, barytón

 

Mariusz Kwiecień je na celom svete uznávaný ako jeden z najvýznamnejších barytonistov. Zožína ovácie vo všetkých slávnych operných domoch vrátane newyorskej Metropolitnej opery, Covent Garden v Londýne, Parížskej národnej opery, Viedenskej štátnej opery, Lyrickej opery v Chicagu a Bavorskej štátnej opery v Mníchove. K jeho najžiadanejším rolám patria Don Giovanni, Kráľ Roger a Eugen Onegin, rovnako ako Almaviva (Figarova svadba), Malatesta (Don Pasquale), Riccardo (Puritáni), Belcore (Nápoj lásky) a Marcello (Bohéma).

 

Sezónu 2012/2013 začal v Metropolitnej opere ako Belcore v novej inscenácii Nápoja lásky v réžii Bartletta Sherra; inscenácia bola vysielaná v sérii Met: Live in HD 13. 10. 2012. V novembri nasledovala rola, ktorá patrí k jeho najobľúbenejším – Kráľ Roger v rovnomennej opere Karola Szymanowského, tentoraz v španielskom Bilbau. V marci sa predstaví ako Zurga v Bizetovej opere Lovci perál v madridskom Teatro Real a v máji sa vráti do londýnskej Covent Garden, kde ho čaká debut v role Rodriga (Don Carlos); tú istú rolu bude spievať v júli v mníchovskej Bavorskej štátnej opere.

 

V uplynulej sezóne spieval titulnú rolu v novej inscenácii Dona Giovanniho v Metropolitnej opere; inscenácia bola takisto na programe série Met: Live in HD 29. 10. 2011. V tej istej role debutoval v Novom národnom divadle v Tokiu a v máji 2012 ju spieval s Los Angeles Philharmonic pod taktovkou Gustava Dudamela v losangelskej Disney Hall. v lete sa vrátil domov do Krakova, kde hosťoval ako Almaviva, a do Santa Fe Opera, kde v novej inscenácii Kráľa Rogera spieval titulnú rolu.

 

 

 

 

Ako Enrico v novej inscenácii Lucie di Lammermoor sa podieľal na otváracom predstavení novej sezóny Metropolitnej opery (24. 9. 2007); v sérii Met: Live in HD bola inscenácia vysielaná 7. 2. 2009. Jednoukongeniálnych kreácií Mariusza Kwiecieńa je Mozartov Don Giovanni; túto rolu spieval v Metropolitnej opere, San Francisco Opera, Covent Garden, Viedenskej štátnej opere, Bavorskej štátnej opere a v mnohých ďalších operných domoch v Európe, Japonsku a USA. Ďalšia rola, s ktorou je úzko spojený, je Čajkovského Eugen Onegin, s ktorým debutoval v moskovskom Veľkom divadle a následne sa zúčastnil hosťovania Veľkého divadla s touto operou v Parížskej národnej opere, Covent Garden a Teatro Real. v roku 2009 bolo s mimoriadnym ohlasom prijaté jeho prvé stvárnenie titulnej roly opery Kráľ Roger v Parížskej národnej opere.

 

V sezóne 2010/2011 sa vrátil do Metropolitnej opery ako Malatesta v novej inscenácii Dona Pasquala pod taktovkou Jamesa Levina a spieval Marcella v Bohéme na turné Met v Japonsku. Ako Kráľ Roger sa predstavil v Teatro Real, ako Eugen Onegin v Krakove. Na koncertoch vystúpil v poľskom meste Lodž a taktiež v Prahe (na pozvanie agentúry Nachtigall Artists 25. 11. 2010 v Smetanovej sieni).

 

V jeho diskografii figuruje CD s názvom Slavic Heroes (Harmonia Mundi), na ktorom spieva so sprievodom Poľského rozhlasového symfonického orchestra pod taktovkou Łukasza Borowicza árieopier slovanských autorov (vrátane Smetanu a Dvořáka), ďalej dve nahrávky Brahmsovho Nemeckého requiem (Rotterdamská filharmónia, BIS a Atlantský symfonický orchester, Telarc), dve DVD s inscenáciamiMetropolitnej opery: Don Pasquale, Lucia di Lammermoor (obidve Deutsche Grammophon) a DVD s inscenáciou opery Eugen Onegin (Veľké divadlo v Moskve, BelAir Classiques)

 

Mariusz Kwiecień sa narodil v poľskom Krakove. Bol členom Lindemannovho programu pre mladých umelcov v newyorskej Metropolitnej opere, v ktorom debutoval 2. 1. 1999 v role Kuligina v Janáčkovej Káti Kabanovej pod taktovkou sira Charlesa Mackerrasa.

 

 

 

 

Zdroj: www.kapos.sk

Článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Koncert Mariusza Kwieciena v Bratislave

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk