Koncert pre opernú divu Dagmar Rohovú

24.10.2013 21:07

 

Banská Bystrica

 

Banskobystrická opera pripravila koncert, ktorý venuje významnému životnému jubileu dlhoročnej sólistky Štátnej opery v Banskej Bystrici Dagmar Rohovej. Umelkyňa v tomto roku oslávila okrúhle životné jubileum.

 

 

Dagmar Rohová-Boksová

 

 

Koncert sa uskutoční v piatok 25. októbra 2013 v Štátnej opere v Banskej Bystrici.

Na koncerte účinkujú Patrícia Solotruková, Mária Tomanová, Oľga Hromadová, Martin Popovič, Šimon Svitok, Peter Schneider, Ľubomír Popik  a iní. Diriguje Marian Vach.



Dagmar Rohová-Boksová patrí k zakladajúcim členkám banskobystrického divadla. Nastúpila sem v roku 1959 a jej prvou rolou bola hneď prvá operná inscenácia, Foerstrova Eva. Počas celoživotnej profesionálnej kariéry v Divadle JGT (dnes Štátna opera) tu stvárnila vyše 70 hlavných rolí, niektoré dokonca viackrát. Prešla všetkými špecializáciami svojho odboru, od úloh lyrického sopránu, cez koloratúru, mladodramatický soprán, až po roly dramatického odboru. Ako speváčka patrila k mimoriadne kultivovaným a herecky talentovaným zjavom banskobystrickej opernej scény, o čom svedčia početné dobové kritiky.
Na konci 80. rokov 20. storočia Dagmar Rohová odišla do dôchodku, no Štátna opera sa k jej práci rada hlási, pretože počas viac, ako 30 rokov svojej speváckej kariéry budovala jej súčasnú tvár.

 

Koncertom, ktorý je zároveň vyvrcholením festivalu BBHD Štátna opera zároveň vzdáva hold tejto opernej dive.

 

 

www.stateopera.sk

 

 

Zdroj: stateopera.sk

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Fotogaléria: Koncert pre opernú divu Dagmar Rohovú

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Koncert pre opernú divu Dagmar Rohovú

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk