Koncertné prevedenie Anny Boleny v Košiciach vo hviezdnom obsadení

07.09.2013 14:09

 

Košice

 

Po viac ako štyridsiatich rokoch sa košickému publiku pripomenie slovenská operná diva Edita Gruberová. Milovníci kvalitnej muziky si ju budú môcť vychutnať v koncertnom prevedení opery G. Donizettiho Anna Bolena 15. septembra v Dome umenia.

 

 

zľava: Jozef Benci, Edita Gruberová, Július Klein

Foto z tlačovej konferencie ku koncertu

foto: Dáša Juhanová

 

Orchester Štátnej filharmónie Košice bude dirigovať Andriy Yurkevych, predstaví sa aj Kodály Zbor Debrecen. Popri E. Gruberovej sa ako sólisti predvedú Jozef Benci, Regina Richter, Philippe Do, Atala Shockk, Kristian Cser a Tibor Szappanos.

 

Pôvodne v obsadení figuroval aj svetoznámy slovenský tenorista Pavol Bršlík, ktorý však musel pre chorobu účasť na predstavení odrieknuť, rovnako ako mezzosporanistka Elena Maxima z Ruska.

 

 

 

 

Organizátori však sľubujú divákom aj pri novom obsadení rovnako kvalitný hudobný zážitok. Philipe Do je francúzsky tenorista vietnamského pôvodu, ktorý sa stal žiadaným sólistom najmä pre svoj lyrický tenor, ktorým dosahuje najvyššie tóny. Účinkuje na svetových operných scénach v Miláne, Moskve, New Yorku, Paríži, Ženeve či vo Viedni. Mezzosopranistka Regina Richter je stálicou opernej scény v Kolíne, už počas štúdia získala niekoľko ocenení a grantov.

 

Zárukou výnimočného umeleckého zážitku však bude pre divákov – ktorí sa mimochodom do Košíc chystajú z celej Európy – vystúpenie Edity Gruberovej. Svetová operná diva (Slovenka) si pri príležitosti propagácie koncertu našla cestu do Košíc a prezradila v rozhovore pár zaujímavostí....

 

Anna Bolena nie je prvým koncertným prevedením opery, ktorým sa predstavujete slovenskému publiku. Podobne ste sa pred časom predviedli v Lucrezii Borgii či v Norme. Čím je pre vás práve táto forma prezentácie príťažlivá?

 

Koncertné prevedenie opier mám veľmi rada. Práve preto som si túto formu sama zvolila pred viac ako dvadsiatimi rokmi. Za prvé – nepresvedčíte tak ľahko riaditeľov opier k tomu, aby uvádzali tieto opery v javiskovom prevedení, takže koncertné uvedenie je jednoduchšie. Za druhé – mám oveľa bližší kontakt s divákom. Vidím publikum tesne predo mnou, môžem sledovať ich reakcie... Či ich to zaujíma, alebo by si radšej pospali (smiech). Odhliadnuc od toho – je to výzva. Pri koncertnom prevedení opery vám chýba kostým, kulisy, javisko. Nemôžete sa schovať za akciu, všetko musíte stvárniť hlasom. A to ja milujem.

 

celý rozhovor s Editou Gruberovou si prečítate TU...

 

 

 

 

Pripravila: Dáša Juhanová

článok zaradený do: Operné správy

 

 

Fotogaléria: Koncertné prevedenie Anny Boleny v Košiciach vo hviezdnom obsadení

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Koncertné prevedenie Anny Boleny v Košiciach vo hviezdnom obsadení

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk