Kontinuity: Stretnutie s Magdalénou Blahušiakovou a Miladou Synkovou

30.05.2013 07:29

 

V cykle Kontinuity sa v prvom júnovom nedeľnom predpoludní stretneme s dvoma osobnosťami, ktoré, každá svojim spôsobom, výrazne profilovali Operu Slovenského národného divadla v uplynulých dekádach Magdalénou Blahušiakovou a Miladou Synkovou.

 

 

historická budova SND

 

 

Sopranistka Magdaléna Blahušiaková patrila v ostatných dvoch desaťročiach minulého storočia k najvýznamnejším sólistkám súboru, pričom najmä jej kreácie náročných postáv talianskej romantickej a veristickej opery ostávajú navždy v pamäti pravidelných návštevníkov predstavení v historickej budove. Po odchode z javiska sa umelkyňa už dlhšiu dobu s úspechom venuje pedagogickej činnosti.

 

 

Magdaléna Blahušiaková

foto: Ľudovít Vongrej

 

 

Klaviristka, korepetítorka Milada Synková prišla do Opery SND v polovici šesťdesiatych rokov, v období, keď ju profilovali predovšetkým skvelí sólisti - Česányiová, Papp, Hanákovci, Martvoňovci, mladý Ondrej Malachovský a celý rad ďalších pozoruhodných zjavov. Od tých čias prešlo "pod jej rukami" niekoľko generácií sólistov, bola pri štarte nejednej speváckej osobnosti a podpísala sa pod rad významných naštudovaní. Je jednou zo živých kroník Opery SND.

 

 

Milada Synková

foto: SND

 

Obe dámy, ktoré v súčasnosti oslávili významné životné jubileá, prídu pozdraviť aj ich žiaci a kolegovia: sopranistka Jana Bernáthová, mezzosopranistka Katarína Kubovičová Sroková, tenorista Róbert Smiščík, ale aj jedna z ikon súčasného sólistického ansámblu - basista Peter Mikuláš.

 

 

Program autorsky pripravil a moderuje Jaroslav Blaho.

Na klavíri spoluúčinkuje Branko Ladič.

 

 

historická budova, nedeľa 2. jún 2013 - 10:30

www.snd.sk

 

 

zdroj: www.snd.sk

článok zaradený do: Aktuality

 

Tip na kliknutie

 Magdaléna Blahušiaková: Pre speváka je najdôležitejšie dostať príležitosť

Magdaléna Blahušiaková dostala k narodeninám koncert svojich žiakov

 

 

Diskusná téma: Kontinuity: Stretnutie s Magdalénou Blahušiakovou a Miladou Synkovou

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk