Kontinuity v SND s Jarmilou Smyčkovou a Pavlom Maurérym

12.03.2013 20:12

 

Ďalšie Kontinuity v SND budú patriť v nedeľu 17. marca 2013 dvom osobnostiam Opery SND Jarmile Smyčkovej a Pavlovi Maurérymu.

 

 

Historická budova SND

foto: Ľudovít Vongrej

 

 

Jarmila Smyčková a Pavol Mauréry patria k významným zjavom našej opernej minulosti. Na slovenskej reprezentačnej scéne sa etablovali postupne, ich cesta viedla cez menšie súbory, cez neustále zdokonaľovanie vokálneho remesla aj interpretačnej zrelosti, a to často v neľahkých podmienkach menších divadiel. Jarmila Smyčková pôsobila istý čas ako členka zboru, neskôr sólistka opery Divadla Zdenka Nejedlého v moravsko-sliezskej Opave.

 

 

Jarmila Smyčková

 

 

Pavol Mauréry prešiel do Opery SND po predchádzajúcom pôsobení v Zbore Slovenskej filharmónie, vo Vojenskom umeleckom súbore, v bratislavskej Novej scéne a v opere Štátneho divadla v Košiciach.

 

 

Pavol Mauréry

 

Vo Frešovom naštudovaní Straussovej Ariadny na Naxe v marci 1966 zažiarila vtedy ešte neznáma koloratúrna sopranistka v ekvilibristickom parte komediantky Zerbinetty. Koncom šesťdesiatych rokov už patrila Smyčková k prominentom Opery SND. Vytvorila celý rad skvelých kreácií, spomeňme najmä jej Gildu a neskoršiu Luciu z Lammermooru. Enrico v tejto Donizettiho geniálnej opere serii bol zasa jednou z prvých bratislavských postáv barytonistu Pavla Mauréryho, ktorý bol v osemdesiatych rokoch častým partnerom Petra Dvorského v bratislavských predstaveniach Verdiho Simona Boccanegru či Maškarného bálu. Hoci rozpätie jeho profilových postáv bolo širšie, dominantou ostávali role talianskeho romantického belcanta.

 

Kontinuity

 

historická budova, nedeľa 17. marec 2013 - 10:30

 

Účinkujú: Jarmila Smyčková, Pavol Mauréry, Andrea Vizvári

Klavírny sprievod: Branko Ladič

 

Program pripravil a uvádza: Jaroslav Blaho

 

 

www.snd.sk

 

 

zdroj: www.snd.sk

 

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Kontinuity v SND s Jarmilou Smyčkovou a Pavlom Maurérym

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk