KONTINUITY VII. : Anna Hrušovská, Zita Frešová-Hudcová

23.02.2012 06:23

 

Kontinuity VII., je už siedmym stretnutím divákov s významnými umeleckými osobnosťami opery na Slovensku. Posledné matiné, ktoré pripravil tradične  PhDr. Jaroslav Blaho patrili storočnici slovenskej dive Margite Česányovej. Storočnica dvoch ďalších dám slovenskej opernej scény bude témou aj siedmych Kontinuít. Tentokrát bude stretnutie venované Anne Hrušovskej a Zite Frešovej-Hudcovej.  

 

 

   

PhDr. Jaroslav Blaho



Spomienkové matiné bude v novej budove v Sále opery a baletu SND v nedeľu 26. februára 2012 o 10:30 hod.
Autor a moderátor matiné: PhDr. Jaroslav Blaho
Hostia: Martina Múdra (soprán), Mariana Hochelová (soprán)
Klavírny sprievod: Róbert Pechanec

www.snd.sk


 
V prvých mesiacoch nového roka 2012 si pripomíname sto rokov od narodenia dvoch dám, ktoré ako sólistky patrili k prvej generácii slovenských operných profesionálov.  Kým Zita  Frešová-Hudcová (27.4. 1912) prišla do súboru SND hneď  po skončení Hudobnej a dramatickej akadémii v prvej polovici rokov tridsiatych, Anna Hrušovská (7. 1. 1912) sa stala sólistkou našej opery až po vojne, už s bohatými skúsenosťami z nemeckého divadla v Ústí nad Labem, viedenskej Volksoper a opery v rakúskom Grazi.  Takmer dve desaťročia potom obe patrili k popredným sólistkám súboru  -  pani  Frešová ako lyrický soprán, pani Hrušovská ako  koloratúrna sopranistka.  Annu Hrušovskú neskôr do našich operných dejín zapísala aj úspešná pedagogická činnosť. Vychovala niekoľko generácií spevákov,  medzi nimi aj medzinárodnú divu Luciu Poppovú.
Názov programu Kontinuity v posledné februárové nedeľné predpoludnie zaplnia aj spomienky pamätníkov i žiačok Anny Hrušovskej,  audioukážky z repertoáru oboch sopranistiek  ako aj árie z repertoáru oboch umelkýň v podaní súčasných operných sólistov.
 

 

Anna Hrušovská-Prosencová


Slovenská operná speváčka a vokálna pedagogička Anna Hrušovská-Prosencová sa narodila 7. januára 1912 v Budapešti. Bola prvou slovenskou koloratúrnou speváčkou, vynikajúcou interpretkou diel Wolfganga Amadea Mozarta. Začínala vo Volksoper vo Viedni, neskôr spievala v Opere v Grazi a v r. 1936-37 a 1945-63 bola sólistkou Opery SND v Bratislave.

Anna Hrušovská-Prosencová

 

V r. 1956-79 pedagogička na VŠMU v Bratislave. Medzi jej žiačky patrili Magdaléna Hajóssyová, Eva Blahová a tiež Lucia Poppová. V r. 1965-73 vyučovala na Hudobnej akadémii vo Viedni. Svoje majstrovské pedagogické cítenie, "výborné ucho", vycibrený muzikantský vkus a neomylnú znalosť ľudského hlasu sa snažila vštepiť aj svojim absolventom, z ktorých sa vyprofilovali vynikajúci vokálni pedagógovia. Sú to Vlasta Hudecová, Zlatica Livorová, Eva Blahová. Ich žiaci sa úspešne prezentujú na popredných európskych operných scénach: Eva a Dalibor Jenisovci, Ľubica Vargicová, Ľudovít Ludha, Jozefína Puczová, Vladimír Kubovčík, Jana Valášková, Eva Šeniglová, Andrea Danková a iní. Zomrela 4. februára 2006 v Bratislave. Pochovaná je v Bratislave.

 

 

A. Hrušovská - ária Olympie (SND, 1953) zvuková ukážka



Zita Frešová -Hudcová


Zita Frešová -Hudcová sa narodila 27. apríla 1912 v Spišskom Štiavniku. Študovala na Hudobnej a dramatickej akadémii v Bratislave spev u českého pedagóga a speváka Josefa Egema. Pán Egem bol uznávaný vokálny pedagóg a spevák (bas), ktorý vychoval prvú generáciu slovenských operných spevákov (1921-1939). Po absolutóriu bola pani Frešová-Hudcová angažovaná do SND,ako sólistka (soprán).

 

Zita Frešová -Hudcová

 

Po štúdijnej ceste v Taliansku hosťovala v Bukurešti, Ríme, Prahe, Brne, koncertovala vo Viedni, Berlíne a Budapešti. Sa svojej 28 ročnej umeleckej činnosti naštudovala deveťdesiat opier ako napr. Mařenka (Prodaná nevěsta), Vendulka (Hubička), Butterfly (Madama Butterfly), Milka (Juro Jánošík) a iné. Od roku 1959 pôsobila ako vokálny pedagóg na VŠMU v Bratislava a na konzervatóriu v Žiline. V roku 1968 získala titul zaslúžilá umelkyňa. Venovala sa aj koncertnej činnosti, programovo pestovala slovenskú piesňovú tvorbu. Uplatnila sa aj ako oratoriálna speváčka. Zomrela 6. mája 2005, pochovaná je v Bratislave.

 

 

 

súvisiace články

Žiačky si pripomenuli Osobnosť Anny Hrušovskej

100 rokov narodenia Anny HRUŠOVSKEJ

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 23. februára 2012 / Bratislava             

 

 

Diskusná téma: KONTINUITY VII. : Anna Hrušovská, Zita Frešová-Hudcová

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk