Krištáľové krídla za rok 2011 sú odovzdané.

16.01.2012 18:51

 

Bratislava

 


V nedeľu 15. januára 2012 sa počas slávnostného galavečera v bratislavskej Inchebe konal pätnásty, jubilejný ročník odovzdávania cien Krištáľové krídlo za rok 2011. Toto ocenenie sa každoročne udeľuje významným osobnostiam Slovenska, ktoré svojou prácou a výsledkami zviditeľnili nielen seba a svoj odbor, ale aj našu krajinu.
Programom sprevádzal Michal Hudák a o hudobné vložky sa tento ročník postarali Lucie Bílá, Ľubica Vargicová (držiteľka Krištáľového krídla za rok 2000), Sisa Sklovská, Lucia Lužinská, Miroslav Dvorský, Dalibor Jenis, Juraj Bartoš, Close Harmony Friends, Meky Žbirka, East European Artsemble a Štátny komorný orchester Žilina.

 

 

Na fotografii: Mária Vaškovičová, organizátorka Krištáľového krídla

 



Nad tohtoročným podujatím už po druhý raz prevzala záštitu Iveta Radičová, predsedníčka vlády SR.

Cena Krištáľové krídlo sa udeľuje v deviatich kategóriách: hudba, šport, divadlo a audiovizuálne umenie, medicína a veda, publicistika a literatúra, hospodárstvo, výtvarné umenie, architektúra, filantropia. Tradične sa udelila aj mimoriadna cena a to buď za celoživotné dielo, alebo pri dosiahnutí životného jubilea, za dosiahnutie úspechu za hranicami Slovenska, za výnimočný čin roka.

 

Pre náš portál vyberáme nominácie v kategórii hudba.

V kategórii hudba boli nominovaní:

Juraj Bartoš, popredný slovenský trubkár

Bol nominovaný nielen za celoživotný umelecký prínos v jazzovej hudbe, ale aj za mimoriadne úspešnú reprezentáciu Slovenska na medzinárodnom festivale neworleanského džezu v St. Raphäel vo Francúzsku, kde v súťažnej prehliadke vyhral hlavnú cenu Sydney d’ Or a prvé miesto. 



mim. prof. Blanka Juhaňáková, ArtD., hlavná zbormajsterka Slovenského filharmonického zboru

Bola nominovaná za mimoriadne dirigentské a zbormajsterské umelecké výkony na medzinárodných hudobných scénach v roku 2011. Ako dirigentka a vyhľadávaná klavírna komorná hráčka pravidelne koncertovala doma i v zahraničí.



Dalibor Jenis, operný spevák

Bol nominovaný za úspešnú dlhoročnú a profesionálnu reprezentáciu Slovenska po najväčších svetových operných scénach od Viedenskej štátnej opery cez La Scalu, či Londýnsku Coven Garden až po Americké divadlá. Mimo Slovenska získal množstvo významných ocenení.



Porota v kategórii Hudba v zložení:
PREDSEDA
1. prof. Marián Lapšanský, gen. riaditeľ Slovenskej filharmónie

ČLENOVIA
2. Peter Lipa, jazzový spevák, hudobný producent a skladateľ
laureát Krištáľového krídla za rok 1998
 
3. Mgr. art. Oskar Rózsa, dirigent, skladateľ a
multiinštrumentalista, nominovaný na Krištáľové krídlo 2009
v kategórii Hudba


4. Mgr.art Július Kinček, hudobný skladateľ a producent


5. RNDr. Matúš Jakabčic, riaditeľ Hudobného fondu,
hudobný skladateľ, aranžér, interpret a pedagóg
nominovaný na Krištáľové krídlo 1. ročník a 12. ročník


rozhodla, že cenu Krištáľové krídlo za rok 2011 v kategórii Hudba získala mim. prof. Blanka Juhaňáková, ArtD., hlavná zbormajsterka Slovenského filharmonického zboru, ktorá hudobne naštudovala aj niekoľko operných titulov so zborom SND.

 

Blanka Juhaňáková, zbormajsterka


Cenu odovzdali Iveta Malachovská a Igor Slanina.

mim. prof. Blanka Juhaňáková, ArtD.
,,Tak to som skutočne nečakala, budem  mať asi problém povedať aj tých pár slov. Ďakujem všetkým tým, ktorí sa zaslúžili o to, že dnes môžem tu stáť a držať toto nádherné Krištáľové krídlo, ale chcela by som vysloviť také želenie, ktoré ma v podstate sprevádza celým mojim profesionálnym životom a to je: hudba, ktorá napĺňa srdcia poslucháčov, aby nás všetkých robila lepšími ľuďmi“.



V ostatných kategóriách boli ceny udelené týmto osobnostiam:
 
V kategórii Šport zaznamenal úspech Marián Vajda. Laureát bol nominovaný ako tréner, pod ktorého vedením srbský tenista Novak Djokovič dosiahol vynikajúce výsledky - v roku 2011 vyhral tri grandslamové turnaje (Australian Open, Wimbledon a US Open).
 
V kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie ocenenie získala Zuzana Kronerová Nominovaná na prestížnu cenu bola za postavu Violet v inscenácii hry “August na konci Ameriky“ amerického dramatika Tracy Lettsa na javisku Slovenského komorného divadla v Martine.
 
V kategórii Medicína a veda bola cena udelená Dr. Ing. Františkovi Simančíkovi za zavedenie originálnej technológie infiltrácie grafitových súčiastok meďou do priemyselnej výroby inovovaných klzných kontaktov lokomotív a trolejbusov, za vyvinutie špeciálnych hliníkových materiálov pre vysoko teplotné aplikácie v piestoch spaľovacích motorov, ako aj za revolučnú inováciu chladenia a ohrevu obytných alebo kancelárskych priestorov.
 
V kategórii Publicistika a literatúra je víťazom Miloš Luknár. Ako šéfredaktor najúspešnejšieho spoločenského týždenníka na Slovensku bol nominovaný za svoju zásadnú a neoblomnú kritiku protispoločenských javov, korupcie a klientelizmu.
 
V kategórii Hospodárstvo si odniesol cenu Ing. Michal Ľach. Ako generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Chemosvit bol na cenu nominovaný za náročnú investíciu so zásadným dopadom na životné prostredie v podtatranskom regióne.
 
V kategórii Výtvarné umenie sa Krištáľové krídlo ocitlo v rukách Doc. Ferdinanda Chrenku, akad. soch. Na cenu bol nominovaný za koncepciu, organizáciu a realizáciu výstavy s názvom „Fairplay Design“, ktorej ústrednou myšlienkou bolo dizajnovanie budúcnosti pri príležitosti Svetového dňa duševného vlastníctva.

V kategórii Architektúra získali ocenenia Ing. Arch. Bouda a Ing. Arch. Masár  za rekonštrukcia Starej radnice v historickom centre Bratislavy. Vynikajúcim spôsobom totiž zvládli pamiatkovú obnovu jednej z najvýznamnejších pamiatok hlavného mesta Slovenskej republiky.
                                                                                   
V kategórii Filantropia získali prestížne ocenenie hneď dvaja nominovaní. Ing. Andrej Kiska za založenie neziskovej organizácie Dobrý Anjel, ktorej réžiu financuje a zároveň, ako predseda správnej rady, sa intenzívne venuje jej rozvoju. Prof. MUDr. Vladimír Krčméry DrSc. Dr h.c. mult. za založenie skupiny lekárov a vedecko-výskumných pracovníkov s názvom Tropicteam s pôsobnosťou po celom svete.



Mimoriadna cena za celoživotné dielo bola udelená Prof. MUDr. Ivanovi Kozovi, DrSc. Najuznávanejší onkológ na Slovensku bol nominovaný preto, že ako špičkový odborník na nádorové ochorenia má nepochybnú zásluhu na popularite našej onkológie aj vo svete. V tímovej spolupráci sa mu podarilo zaviesť také spôsoby liečby akútnych leukémií a malígnych lymfómov, ktoré viedli k vyliečeniu značnej časti pacientov.

 

 

Cena Krištáľové krídlo

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / Bratislava / 16. januára 2012                

 

 

 

Diskusná téma: Krištáľové krídla za rok 2011 sú odovzdané.

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk